Frikandel zelf maken

Een frikandel (tot 2005 in Nederland officieel gespeld als frikadel) is in België en Nederland een langwerpige, donkergekleurde staaf van verschillende soorten vlees die warm gefrituurd wordt gegeten. In Vlaanderen wordt soms de oude betekenis gebruikt: een in de pan gebakken, veelal afgeplatte gehaktbal.

Geschiedenis
Frikandellen hebben een lange geschiedenis, en we verwijzen daarvoor graag naar de volgende website. www.coquinaria.nl
Lees daar hoe fricotellen in de middeleeuwen gemaakt werden als slavink van orgaanvlees, hoe frickedillen in de 17de en 18de eeuw gemaakt werden als kalfsgehaktbal met nootmuskaat, en hoe ze later frikadellen genoemd werden.

Frikandel zelfmaakrecept
Dit recept is goed voor ongeveer 4 frikandellen.

* 500 gr runder- of kalfsgehakt, zeer fijn gemalen
* 1 theelepeltje zout
* 1 mespunt peper
* 1 mespunt piment
* 1 mespunt nootmuskaat
* Naar smaak iets uienpoeder
* 75 gram koks- of slagroom.

Bereiding:
Alles gaat nu in de keukenmachine en op hoge snelheid wordt er in korte tijd een ‘farce’ van gemaakt, dit is een zeer fijn vleesdeeg. (In slagerstermen heet dit ‘cutteren’). Daar moeten nu, dat is het moeilijkste, pijpjes van gedraaid worden. Die slappe pijpjes gaan meteen in heet water. Ze worden stijf en gaar. Na 10 min. er uithalen en op laten drogen. Ze kunnen nu gebakken, gefrituurd of geroosterd worden.
Als je het water een kleurtje geeft met bijv. Buisman, worden de pijpjes bruin.
In plaats van rundvlees kun je ook kippen-, kalkoen- of varkensvlees nemen.
Het slappe deeg kun je met je duim ook door een smal buisje (3 cm.) drukken, rechtstreeks het hete water in.

Frikandel Recept van expat “Case Florida”

Het recept van mijn frikandellen die ik zelf maak hier in Florida USA, de smaak is heel erg dicht bij de fabrieks frikandellen die we in Nederland hebben.

  • 500 gram runder gehakt
  • 250 gram kippen gehakt
  • 2 eieren
  • 5 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels zout
  • 5 of 6 eetlepels paneermeel
  • 2 grote uien

HET kruidenmengsel !!

  • 3 theelepels zwarte peper
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1/2 theelepel kruidnagelpoeder
  • 2 theelepels geel mosterdpoeder
  • 1/4 theelepel nootmuskaatpoeder
  • 1/2 theelepel cayennepeper

theelepel niet een te kleine nemen !!

Voor het makel en mengen van alle ingredienten gebruik ik een keukenmachine die alles tot een “prut”, “patee” ONHERKENBARE massa draait!
Doe de runder gehakt en kippen gehakt, eieren, paneermeel, uien (fijn gemaakt), ketjap, zout en HET kruidenmengsel, ALLES dus, !! in de keukenmachine en laat het op hoge snelheid tot een “onherkenbare” massa draaien (dit duurt even) .
Dan het “moeilijkste” he, lannge ronde frikandellen maken/draaien. :-))
Ik doe het zo;
ik heb PVC buisjes op lengte afgezaagt (20 cm) met een buis binnen diameter van +/- 25 milimeter ( 1 inch.), de buisjes vul ik met het ONHERKENBARE massa, ( meestal neem ik het buisje in mijn hand en druk het buisje steeds naar beneden in de massa en daarmee vul ik het buisje zonder luchtbellen), als alle buisjes gevuld zijn gaan ze ongeveer 8 min. in kokend water,
na die 8 min. uit het water halen even wat aflaten koelen , dan duw je heel eenvoudig de frikandellen uit het buisje, (kaars recht !!), en klaar zijn ze!!
nu kan je ze invriezen of direkt frituren.

Curry saus zelf maken

  • 500 g Ketchup
  • 1/2 liter water
  • 12 eetlepels suiker
  • 4 eetlepel Ketjap
  • 2 dessert lepel kerrie
  • 2 theelepel paprikapoeder
  • 2 theelepel zwarte peper
  • heel klein beetje kruidnagelpoeder

Even doorkoken en (helder)binden (gebruik aardappelzetmeel)
Bij het verwarmen komt de currykleur te voorschijn.
Recept van expat “Case Florida”

46 comments to Frikandel

  • Case Florida

    Voor de sharma doe ik het volgende, ik neem de gehaktmolen met de grootste “setting holes” en dan kippen vlees er door, lekker klein maar toch niet te klein, dat doe ik in een schaal en meng wat olijfolie er door en meng dan de kruiden mensel op gevoel (schatting kan ik niet maken) er door heen
    maar zeker niet te weinig !!, en dan in de koekenpan alles bakken en los halen.

  • Case Florida

    Hallo, na zoveel jaar dat mijn fricadellen recept en mijn currysaus veel succes hebben gemaakt, heb ik nu ook een recept voor de Nederlandse gehaktballen recept van de slager.

    gehaktballen recept:

    8 theelepels zout
    6 theelepels nootmuskaat
    4 theelepels witte peper
    2 theelepels foelie
    2 theelepels gember
    2 theelepels uienpoeder
    1 theelepel koriander
    1 theelepel knoflookpoeder

    deze hoeveelheid is voor +/- 4 kg

    recept voor shoarma

    8 eetlepels komijnpoeder
    4 eetlepels paprikapoeder
    2 eetlepels korianderpoeder
    2 eetlepels zout
    1 eetlepel geelwortel / turmeric
    1 eetlepel kaneelpoeder
    1 eetlepel uienpoeder
    1 eetlepel knoflookpoeder

    succes er mee :<))

  • Case Florida

    dank jullie alle maal voor jullie reacties, maar alle recepten kunnen natuurlijk aangepast worden naar persoonlijke wensen, als jullie maar een “basis” heben.

  • Marsellus

    Super recept van Case Florida. Komt inderdaad erg dicht bij de fabrieks versie.
    Heb alleen het vleesmengsel wat aangepast, mijn smurrie vond ik iets te zacht, heb ca. 100 gr. varkensvlees toegevoegd. Geen Ketjap gebruikt.. Qua kruiden mag het van mij nog wel iets pittiger, heb koffielepels gebruikt en iets meer kruiden ivm. Grotere hoeveelheid vlees. Het geheim van de smaak zit hem in het kruidenmengsel. Denk volgende keer foelie toevoegen.
    Structuur, smaak was top!, had geen pvc buizen dus gerold in vershoudfolie. Ging perfect.

  • Ik heb het tweede recept gemaakt vandaag en de prut opgerold mbv huishoudfolie dat ik in ‘t begin op de’ sudhi-manier- oprolde. Daarna met folie en al in kokend water.
    De smaak was verrassend lekker.
    Als je in Nederland woont is ‘t makkelijker en goedkoper om ze zo te kopen maar ‘t was leuk om te doen en ik heb er ‘n stuk of 8 in de diepvries liggen.

  • Hans

    Ik zou geen PVC gebruiken. Hier zitten zeer giftige weekmakers in. Zgn. Ftalaten (Phthalates) o.a het zeer giftige DEHP. Bij opwarmen komen ze des te sneller uit het materiaal en ze zijn ook nog oplosbaar in vet en komen dus gemakkelijk in de frikandellen terecht.

    • Anja Dijkstra

      Ftalaten (weekmakers) zitten in “zacht” pvc. Dezebuizen zijn van”hard” pvc en bevatten geen ftalaten. Of het gezond is om deze buisjeste gebruiken vraag ik me af, maar weekmakers zitten er in elk geval niet in.

  • Lett

    Lijkt bij verre weg niet op een frikandel, meer op een uitgerekte gehaktbal gefrituurd. Smaak was so so. Heb 2de recept geprobeerd.

  • Eduardus

    Allemaal gewoon een uitgerekte gehaktbal.
    Wel eens een frikandel bij een snackbar gegeten
    of bij de supermarkt gekocht?
    Smaakt heel anders dan bij deze recepten.
    Is qua structuur ook anders.
    Alleen je wilt niet weten wat er in zit, o.a. 50% pink slime
    klinkt eng, daarom noemt men dat ook mechanisch gewonnen kippenvlees.
    aangevuld met ingrediënten uit de petrochemische industrie of zo.
    Maar wel de echte frikandel die anders smaakt dan thuis.

  • Mark O

    We hebben de eerste versie nu 3 keep gemaakt, en de smack is goed, maar de textuur is steeds te droog! Lost de paneermeel in het 2e recept dit probleem op ?

  • prismakk

    Ik heb het gemaakt volgens het recept, maar dit smaakt echt nergens naar. Of doe ik toch iets fout??

  • Ik ga zeker beide frikandel producten proberen. Ee kunnen ze wel bestellen in nederland en via gekoeld vliegen of rijden hier krijgen maar dan per grote aantallen.
    Voor mayonaise nog een tip…
    Hier in kroatie heb je alleen van die vieze zurige mayonaise. Om de smaak dichtbij nederlandse mayo te krijgen kun je simpel een half theelepeltje honing door een kopje majo mengen of hoeveelheid naar smaak. Zo is de mayo wat zoeter en goed te eten

    • henk

      mayonaise hoort wat zurig te zijn, de suiker/zoete variant is een variant die ik zeker niet op mijn bord wens te hebben,laat staan eet.
      gelukkig hebben wij een verschillende smaak 😉

  • Christian Sommer

    Ik ga ze vandaag voor het eerst maken en kan niet wachten, ik maak wel al jaren zelf kroketten en dat is hier (Zweden) een enorm succes onder vrienden en aanhang. Ik zie velen van jullie met pvc buisjes e.d. werken, ik heb de kroketten jarenlang met de hand gemaakt met als resultaat vele verschillende maten, dit heeft natuurlijk ook effect op de frituur tijd. Ik heb onlangs een Millecroquette gekocht bij de kookwinkel van Bianca Bonte in Nederland, hiermee vorm ik nu heel simpel kroketten, het kan ook worden gebruikt voor frikandellen enz. Ik vond haar op het internet toen ik op zoek ging naar een *krokettenmachine*, ik heb haar gewoon gebeld en daarna een mail gestuurd en het apparaatje besteld, dat was op een maandag en op donderdag kwam het al aan. Ze verstuurd zonder problemen naar het buitenland. Ik hoop dat jullie er iets aan hebben 😉 .

    http://www.biancabonte.nl/shop/

  • jan

    heb ze ook gemaakt, alleen nog niet geproefd, zitten nog in de vriezer maar de kleur en geur kloppen al na het koken. kan niet wachten. woon in thailand en daar hebben ze echt nog nooit een frikandel gezien.

  • yvo

    Hallo,

    Weet iemand of men de 250 gram kip kan vervangen voor iets anders?

    Groet, Yvo

  • oomrRies

    Recept caseFlorida gebruikt. Ipv uien 3 eetlepels uienpoeder (uien waren op), iets minder komijn (bijna op) en iets minder zout (1 eetlepel en 1 theelepel, voelt gezonder). Maar het werd een Top Frikandel. Ik heb een wegwerp-spuitzak gebruikt. Werkte Uitstekend.

  • Peter1950

    Eerder deze week volgens het recept de frikadellen gemaakt, de smaak is prima maar veel en veel te veel kruiden, ga het volgende keer met de helft proberen!

    Groet Peter

  • Jeffersonian

    Thanks Case Florida!

    Na 11 jaar Amerika eindelijk een echte Frikandel. Je moet weten hoe dat is, gewoon niet te krijgen dat spul. Wij maken ook wel eens kroketten, uit een oudhollands kookboek. De frikandellen hebben wij in Saran wrap (plastic folie) gedaan. Gaat ook, resultaat is misschien een beetje luchtig. Frituren op 375F/180C, vers 2-3 minuten werkt goed (2 beter dan 3).

    Tip voor goede mayo: Japanse Kewpie bij de Chinese toko hier op Long Island. Smaakt heel erg naar Zaanse, meer ‘eiig’ dan de US variant, en is misschien makkelijker te krijgen hier dan hollandse…

    Kudos to Case Florida!

  • Ron

    Als je een vleesmaler met een worstbuisje hebt, kan je de “smurrie” in een natuurlijk of kustmatig worstenvel doen (zelfde als je worst maakt) Na het koken uit de darm halen en frituren

  • maaike

    if you dont want to use pvc pipes you can cut off the top of a plastic coke bottle (small one), fill it with the meat and then use the back of a glass to push the meat through.
    I saw this tip somewhere else on the web and it worked for me! 🙂 PS Both these recipes are great!

    can you tell me what kind of kitchen machine you use? I want to buy one and want to make sure it can make the smurrie 😀

  • Hans

    Frikandel Recept van expat “Case Florida
    ik heb hem gemaakt en iedereen vond hem heerlijk

  • Nederlanders in NL

    Thanks, dude!

  • Ad Dalebout

    Kelly, Ik weet niet waar je woont in California, Maar er is een man in Lodi die Nederlandse producten verkopopt en overall naar toe rijd om deze te verkopen. Zijn naam is Henk Veldhuizen. Ik heb zijn telefoon nummer niet bij me

  • Kelly

    Oh dit ga ik zeker proberen! Ik ben sinds juli naar california verhuisd en het enige uit nederland dat ik echt mis is de friet, frietsaus en alles daaromheen.

    Heb je toevallig ook geexperimenteerd met frietsaus? Fles van amazon besteld maar die kwam kapot aan voor $15,- dus dat doen we ook niet meer…

    iniedergeval super bedankt!!

  • Ron

    Heb vele frikandellen recepten geprobeerd, maar ben er nu van overtuigd dat de typische “frikandel” smaak word veroorzaakt door ongeveer 10% schone pens (tripe) door het vleesmengsel te malen.

  • patrick

    Ik begrijp dat dat recept van expat erg geslaagt is maar hier waar ik woon in santo domingo in geen velden of wegen ketchap manis te verkrijgen wat nu? ( wel soja saus )

    • jim de nooij

      Woon je ergens waar je niet of moeilijk aan ketjap manis kunt komen, maar wel aan gewone, lichte sojasaus? Dan kun je overwegen zelf ketjap te maken, moeilijk is het niet en de benodigde ingrediënten zijn vaak wel makkelijk te vinden:

      100 ml lichte sojasaus (of Kikoman)
      50-100 ml melasse (en/of palmsuiker)
      2 schijfjes gember root
      1 klein teentje knoflook, geplet
      ½ rood chilipepertje (vers of gedroogd)
      1 steranijs

      Al roerend aan de kook brengen, voorzichtig in ongeveer 10 minuten in laten koken tot stroperige dikte. Let op dat het niet aanbrandt. Blackstrap melasse is nogal bitter en totaal niet zoet, dus als je die gebruikt zul je ook zeker palmsuiker moeten gebruiken, ketjap manis hoort namelijk zoet zijn. of donkere rietsuiker of wat we hier (filipijnen) hebben is “moscovado”, lijkt op donker bruine basterd suiker
      Af laten koelen, zeven en in de koelkast bewaren.
      succes !! Jim

  • jim de nooij

    De currysaus gemaakt, in 1 woord voortreffelijk, currysaus is hier (filipijnen) niet te koop, ik ben dan ook buitengewoon gelukkig met dit recept en bereidingswijze,
    ps. ik heb de zwarte peper (2 tlps) vervangen door 1halve tlp cayenne peper voor de pit en 1 halve tlp zwarte peper omdat zw. peper naast pit ook andere smaakcomponenten bevat, de halve tlp cayenne is te veel, volgende keer zal ik de helft gebruiken. veel dank!

  • jiska

    Geweldig! Wij zijn allergisch voor gluten en kunnen nu zelf eindelijk heerlijke frikadellen bakken! Super bedankt!

  • Mark

    Il ben gek ok fridandellen, maar in italie, waar il al jaren woon, vind je helaas niet. Na een geslaagd experiment met bitterballen nu ook de frikandellen geprobeerd. Bedankt voor het recept. Ze zijn Heerlijk!!! Ik heb het beslag met een taartspuit ( of hoe heet zo’n ding – al te lang uit nederland weg) in buisjes gespoten. Heel makkelijk en ze komen er inderdaad kaarsrecht uit.

  • andrea

    even een vraagje; komen er ‘rare’stoffen vrij als je een pvcbuisje met eten kookt? Deze zijn niet gemaakt om met eten te combineren, dus ik ben er wat huiverig over.
    Recepten zien er lekker uit en zal ik zeker eens proberen
    groetjes Andrea

  • marjan

    Ik gebruik het recept van case florida Naar volle tevredenheid met allerlei soorten gehakt. Ook maak ik ze glutenvrij door er vermalen gv brood in te doen ipv broodkruimels. Enige aanpassing is dat ik de helft van het zout doe.Prima recept!

  • Heela

    Het recept van de curry is erg lekker. Ik heb wel de helft minder suiker erin gedaan.
    De frikadellen heb ik nog niet geprobeerd.

    Bedankt.

  • hendrik hoenselaar

    leuk dit recept maar ik heb van mijn grootmoeder een ander recept gekregen dat ik al jaren gebruikk voor heerlijke fricandellen.
    hiebij is het gehakt vervangen door koeien uiers en bevat het knoflook inplaats van ui en het zout is vervangen doot vetsjin voor de rest is het bijna gelijk .

    o ja frinkandel is het woord wat ik al sinds mijn jeugd ken en volgens mij is dat ook het nederlandse woord en niet fricadel

  • rob

    Heb de expat geprobeerd maar smaakt teveel naar komijn.

  • Mariëlle

    Ik heb het Case Florida recept vandaag uitgeprobeerd en ben super tevreden 😀

    Bedankt voor het recept!!!

  • Ik zou ook eens kijken op onze website voor professionele recepten voor de worstmakerij:
    recept voor frikandellen

    Succes!

Leave a Reply to patrick Cancel reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.