Gado-gado is een Indonesisch groente-salade overgoten met een pindasaus dressing. Het is een nationaal gerecht in Indonesie en verkrijgbaar in veel restaurants en stalletjes (warung). Vergelijkbare pindasaus-salade gerechten zijn Lotek, Pecel en Karedok.
De pindasaus bevat meestal: gebrande pindas, palmsuiker, pepers, trassi, citroen en tamarinde.
De groentes zijn meestal: geblancheerde kool, tauge, jack fruit, chayote, waterspinazie, sperziebonen, sopropo, mais. Komkommer. En verder: tofu, tempeh, aardappel en gekookte ei.
Het wordt geserveerd met lontongrijst of ketupat.
Gado-gado betekent letterlijk: mix mix.
Het kan geserveerd worden als lunch of bijgerecht.
Gado-gado is in Nederland en Suriname vooral bekend als gerecht van Chinees-Indisch restaurants. Daar is het een mix van beetgaar geblancheerde groenten zoals bloemkoolroosjes en sperziebonen, hardgekookt ei, tauge, pindasaus en kroepoek. Het wordt geserveerd met witte rijst. Gado-gado is ideaal voor vegetariërs indien de kroepoek wordt vervangen door emping (gemaakt van de melinjonoot), en geserveerd met tempeh.
Bron: o.a. wiki
Pinda saus voor gado gado
In Nederland is er de gewoonte om pindasaus te maken met melk. Waarschijnlijk bij gebrek aan kokos. O.i. een slecht idee want melk verslapt de smaak, geeft een wee mondgevoel, en laat de saus er nog meer uitzien als een nagerecht.
- 300 gram pindakaas met stukjes
- 1 theelepel trassi
- 1 citroenzuur (of tamarinde of limoen of azijn)
- 1 klein uitje, gesnipperd
- 1 teen knoflook, gesnipperd
- 100 gram (palm)suiker
- 200 ml kokosmelk (optioneel)
- 1 eetlepel ketjap manis
- 2 rode pepers, gesneden
Fruit de ui, peper en knoflook.
Voeg andere ingredienten toe en kook op een zacht vuur.
Voeg water toe tot de saus de gewenste dikte krijgt.
Voeg suiker, zout en citroenzuur toe naar smaak.
Varianten: gebruik cashewnoten ipv pindas.
Voeg 1 stengel citroengras toe en enkele limoenblaadjes
Maak zelf pindakaas
- 300 gram pindas
- een goede keukenmachine
Indien de pindas nog niet geroosterd zijn, doe dat dan alsnog. Bijvoorbeeld in een koekepan. Verhit de koekepan met de pindas en roer voortdurend tot de pindas donkerder kleuren en een notengeur vrijkomt. Laat ze afkoelen.
Maal de pindas in een keukenmachine. De keukenmachine moet van goede kwaliteit zijn want het malen duurt wel even tot het pindakaas wordt. Ga door met malen tot je ziet dat er olie vrijkomt uit de massa. Stop om te proeven of het fijn genoeg is.
Als je ongezouten pindas hebt gebruikt, voeg dan zout naar smaak toe. Voeg desgewenst een lepel plantaardige olie toe om het vloeibaarder te maken.
Gado gado recept
voor 4 personen
- 1 kg geblancheerde groentes (zie inleiding boven)
- 400 gram komkommer
- 300 gram tauge
- 2 hardgekookte eieren
- kroepoek of emping
- witte rijst
Leg de groentes, doorgesneden eieren en tauge op een schaal.
Overgiet dit met de pindasaus.
Serveer met witte rijst, kroepoek en/of emping, en in reepjes gesneden komkommer.
Met wat kokosmelk en een vleugje limoen krijg je de gado gado saus lekker romig en Fris, en de saus mag best koud zijn
Moet de saus warm of koud ZIJN?
Moet de saus over de gado gado warm of koud zijn?