Een garnalencocktail is een voorgerecht van garnalen met cocktailsaus geserveerd in een cocktailglas. Vaak wordt ook krabvlees toegevoegd.
Het gerecht was vooral populair aan het begin van de vorige eeuw, maar is nooit weggeweest.
Garnalen- en krabcocktail
Je kunt alle soorten garnalen gebruiken, en je kunt het vervangen door krab uit blik en ook surumi. Je kunt ook krab en een paar garnalen gebruiken. Neem kingcrab uit blik of uit de diepvries. Haal het krabvlees uit elkaar en neem meteen eventueel kraakbeen weg.
Gebruik je rauwe garnalen? Bak ze dan 2 minuten in wat olijfolie en blus met wat eetlepels limoensap. Laat afkoelen en pel ze. Van grote garnalen kun je de staart ongepeld laten en deze garnalen leg je bovenop de cocktail.
Vul het glas met wat stukjes ijsbergsla en eventueel wat fijngesneden tomaat. Of wat partjes mandarijn uit blik.
Besprenkel de garnalen met wat citroensap en leg erbovenop. Giet er cocktailsaus over.
Gebruik grote garnalen voor de presentatie.
Snij de citroen in partjes en serveer erbij. Citroensap is de ideale smaakversterker voor vis en zeevruchten.
Bestrooi de cocktail met iets paprikapoeder of fijngesneden peterselie. Of versier met enkele sprieten bieslook.
Een verhaal over de uitvinding van het gerecht is alsvolgt. Een Californische goudzoeker besteld oesters en een whisky. Hij giet de whisky achterover, dompelt de oesters in de verschillende tafelsauzen, zoals tabasco, worcestershire, ketchup en mierikswortel en laat ze naar binnen glijden. Hij legt de restaurant eigenaar uit dat dit een oester cocktail is. Het restaurant zet het op de kaart. De cocktailsaus is geboren en wordt gebruikt op allerlei zeevruchten.
De Amerikaanse cocktailsaus is een pittige saus met mierikswortel, ketchup en chilisaus.
Garnalencocktail
Voor 4 personen, serveren in glazen met een brede opening.
- 400 gram gekookte garnalen, grote en kleine
- 200 gram cocktailsaus
- ijsbergsla, en eventueel witlof of frisée
- limoen of citroen
variaties:
Serveer op een blaadje witlof.
Serveer op een chinese soeplepel, als amuse.
Serveer met ijsbergsla als een salade en doe er stukjes avocado door.
Cocktailsaus
De saus is meestal een mengsel van mayonaise en ketchup. In de lage landen wordt meestal iets whisky toegevoegd (in dat geval ook wel whiskysaus genoemd) of sherry, madeira of brandy. In de VS wordt wel tabasco toegevoegd en er zijn ook cocktailsauzen met mierikswortel en worcester.
Omdat garnalen een sterke jodiumgeur kunnen hebben, net als Schotse whisky, raden we deze combinatie af.
Cocktailsaus recept
voor 200ml
- 150 ml mayonaise
- 2 eetlepels ketchup
- 1 eetlepel limoensap (of citroen, of sinaasappel)
- 25 ml brandy (of madeira of sherry)
Meng en voeg zout en zuur toe naar smaak.
Leave a Reply