Een klassieker in de Nederlandse keuken is de gehaktbal. Een goede en lekkere bal gehakt is een echte allemansvriend en wordt door iedereen gewaardeerd, thuis, bij de warme maaltijd, bij de borrel of koud op de boterham.
Een gehaktbal is een vleesproduct dat wordt gemaakt door gehakt tot een bal te draaien en daarna te braden. Om de bal niet uit elkaar te laten vallen in de koekenpan kan voor het bakken een ei en brood, verkruimelde beschuit of paneermeel worden toegevoegd. Meestal wordt peper en zout toegevoegd, en soms andere kruiden of bijvoorbeeld knoflook en uiensnippers.
In Vlaanderen noemt men een (dikwijls afgeplatte) gehaktbal doorgaans frikadel.
De gehakbal is al sinds lange tijd een veel voorkomend voedingsmiddel, veelal met jus of mosterd geserveerd. Naarmate vroeger de armoede groter was bestond de gehaktbal meer uit brood, maar nog steeds vindt men het lekker veel brood toe te voegen.
Kleine gehaktballetjes worden toegevoegd aan soepen: soepballetjes. Deze worden meestal niet gebakken, maar gepocheerd in de bouillon. Een in plakjes gesneden bal met ui is een berehap. Een gehaktbal op een broodje wordt ook wel een broodje bal genoemd.
Recept voor: Gehaktballen met jus
Omschrijving: Recept voor de echte klassieke hollandse gehaktballen.
Ingredienten
Voor 4 ballen:
- 500 g half om half gehakt (vers- en dubbelgedraaid in vleesmolen)
- 1 losgeklopt ei
- 100 g paneermeel
- 50 g boter
- 1 theelepel gemalen zwarte peper
- 2 theelepels zout
- 1 theelepel nootmuskaat poeder
- 1/2 theelepel kruidnagelpoeder
eventueel varieren: 2 eetlepels mosterd, gehaktkruiden, gefruit uitje, cayennepeper, kerrie of ketjap toevoegen.
Bereidingswijze
- Doe de gehakt, het ei, de paneermeel, zout en de kruiden in een kom en meng goed. Laat het een half uurtje rusten in de koelkast.
- Verdeel het gehakt in 4 gelijke porties. Vorm er met vochtige handen ronde ballen van.
- Strooi bloem of paneermeel op een bord en rol de gehaktballen er snel door.
- Verhit de boter in een braadpan en bak de ballen in ca. 30 minuten. Eerst even op hoog vuur rondom mooi bruin bakken en daarna op een laag vuurtje gaar laten worden.
- Regelmatig de ballen draaien en goed opletten dat ze niet aanbranden. Weinig water toevoegen tijdens het bakken.
- Om jus te krijgen: voeg 250ml vleesfond toe als de ballen klaar zijn en roer tot het aanbaksel oplost in de fond.
Preparation time: 10 minute(s)
Cooking time: 30 minute(s)
Number of servings (yield): 4
Beoordeling
Leave a Reply