Griekse salade ( Grieks χωριάτικη σαλάτα ‘rustieke salade’ of θερινή σαλάτα ‘zomerse salade’) is een zomerse salade in de Griekse keuken.
Griekse salade is gemaakt met stukjes tomaat, plakjes komkommer, groene paprika, rode ui, feta kaas gesneden of in blokjes en Kalamata olijven, meestal op smaak gebracht met zout en gedroogde oregano en met olijfolie. Gebruikelijke toevoegingen zijn ingemaakte bladeren, knoppen of bessen van kappertjes (vooral op de Dodekanesos eilanden), rucola bladeren, azijn, citroensap en gehakte peterselie.
De term ‘Griekse salade’ wordt ook gebruikt in Noord-Amerika, Australië, Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk om te verwijzen naar een salade met Grieks-geïnspireerde ingrediënten, gekleed met olie. Sla, tomaten, feta en olijven zijn de meest standaard elementen in een Amerikaanse “Grieks” salade, maar komkommers, Peperoncini, paprika, radijs, dolmades, ansjovis/sardines en ingemaakte hete pepers komen vaak voor.
Griekse salade wordt ook gevonden in andere Europese landen zoals (waar het vaak wordt genoemd Bauernsalat), Frankrijk (salade à la Grecque), Hongarije (Gorog salata), Spanje (ensalada Griega) en Kroatië, Servië, Bosnië- Herzegovina, Macedonië en Montenegro (grčka Salata).
Andere salades in Griekenland en Cyprus
Er zijn vele andere salades in de Griekse keuken. Marouli (sla), met sla, ui en dille. Lahanosalata (koolsla) met olijfolie en citroensap en knoflook. Pantzarosalata met gekookte rode bieten in plakjes, soms met bietenlook, met olijfolie en rode wijnazijn . Roka (rucola) salade, rucola met olijfolie en rode wijn azijn of citroensap, met eventueel ansjovis. Patatosalata, aardappelsalade met olijfolie, fijngesneden uien, citroensap of vinegar. Revithosalata, kikkererwten salade. Maintanouri, peterselie salade.
Cypriotische salade bestaat uit fijngesneden tomaten, kappertjes, augurken, uien, peterselie, feta kaas, gekleed met olijfolie en citroen of rode wijn azijn, sterk lijkt op de Griekse salade van Griekenland.
Een aantal spreads en dips in de meze van de Griekse keuken worden ook beschouwd als onderdeel van de groep van ‘salades’ van Grieks-sprekers, zoals melitzanosalata, taramosalata en tzatziki.
Recept voor: Horiatiki salade
Omschrijving: Deze griekse salade met feta kaas, tomaten en komkommer staat op het menu van elk grieks restaurant en kent vele variaties. Onderstaand de versie zonder sla.
Ingredienten
- 4 tomaten in stukjes
- 1 komkommer in plakjes
- 1 groene paprika in plakjes
- 1 dungesneden rode ui
- 100 g feta kaas in blokjes of schijfjes
- 12 kalamata zwarte olijven en groene cretan olijven
- enkele rode pepers op zuur
- gedroogde oregano
- zeezout
- goede olijfolie
Bereidingswijze
- Voeg alles samen en besprenkel met fijne olijfolie. Sommige koks ontvellen de tomaten als de schil taai is.
- Eventueel ansjovis, roquette, peterselie, citroensap of kappertjes toevoegen.
Preparation time: 10 minute(s)
Number of servings (yield): 4
Culinary tradition: Greek
Beoordeling
Leave a Reply