Warme toetjes waren vroeger heel gewoon. Griesmeelpap en custardvla kwamen vaak op tafel. De bessensap kwam doorgaans van bessen uit eigen tuin. Na de oogst zat de hele familie aan de keukentafel eindeloos bessen te rissen. De bessen werden er in tegengestelde richting in één beweging afgerist, zodat de kleine steeltjes niet meegingen. Wie geen bessenstruiken had of als ’t het seizoen niet was, kon terugvallen op (eventueel zelf ingemaakte) flessen met bessensap.
Griesmeel pudding
- 1 liter melk
- 100 g griesmeel
- 75 g suiker
- 2 stijfgeklopte eiwitten
- 1 citroenschil
- klontje boter
- mespuntje zout
Benodigdheden
- Steelpan
- Garde
Breng de melk met de citroenschil aan de kook. Als de melk kookt zet de temperatuur lager. Meng de suiker en iets zout met het griesmeel en strooi dit langzaam in de kokende melk. Laat 10 minuten zachtjes doorkoken en blijf roeren met garde. Verwijder de citroenschil. Roer er een klontje boter en de stijfgeklopte eiwitten door en stort het geheel in een met koud water omgespoelde puddingvorm. Laat de griesmeelpudding goed koud worden.
Tips:
- komt de pudding moeilijk uit de vorm ? Het kan helpen om de puddingvorm heel licht in te vetten met een beetje olie. Spoel de vorm dan alsnog goed om met koud water voordat je de pudding erin schenkt.
- Ook lekker met vanille. Laat een gehalveerde vanillepeul meekoken met de melk. Voordat het griesmeel erbij gaat schraap je de overgbleven zwarte zaadjes uit de peul en roer je deze goed door de melk.
- Meer citroensmaak: gebruik 2 citroenen, dit kan de pudding makkelijk hebben
- Variant met vulling: roer er amandelschaafsel en amandelaroma doorheen of krenten en rozijnen.
Serveer de pudding met:
- vruchtensausen
- gestoofd fruit
- compote
Saus van bessensap
- 2,5 dl bessensap
- 2,5 dl water
- 1/2 pijpje kaneel of citroenschil
- 50 g suiker
- 15 g aardappelmeel
Breng de bessensap met de kaneel of citroenschil langzaam aan de kook. Voeg de suiker toe en bind de saus met het met water aangemaakte aardappelmeel. Laat doorkoken tot de saus is gebonden is. Verwijder voor het serveren de pijpkaneel of citroenschil.
Saus van rode bessen
- 500 gram rode bessen
- 80 gram suiker
- 1 citroen
- 1 pijpje kaneel
- 15 gram aardappelmeel
- 2 cl rum
Was de rode bessen en rits ze van de steeltjes af. Doe ze in een pannetje met een klein beetje water, het pijpje kaneel en de dun afgesneden citroenschil. Breng alles aan de kook en laat het tien minuten zachtjes koken met gesloten deksel. Roer het dan door een roerzeef, voeg de suiker en de rum er aan toe en bind het sap met een beetje aangelengd aardappelmeel.
Griesmeel-bitterkoekjes pudding recept
- griesmeel
- melk (kook evt. kaneel mee in melk)
- bitterkoekjes
- bruine rum of cognac
- 2 eierdooiers
- 2 eiwitten slagroom
Leg 8 tot 12 bitterkoekjes op de bodem van een ondiepe schaal. Giet er bruine rum bij waarmee de koekjes zich vol kunnen zuigen. Niet meer dan ze willen/kunnen drinken! Kook 1 liter melk en maak griesmeelpudding volgens de aanwijzingen op het pak. Maak de zachte koekjes stuk met een vork en schep deze door de pudding die nu niet meer op het vuur staat! Roer de eierdooiers door de pudding. Sla de eiwitten stijf en schep deze door de redelijk afgekoelde pudding Op laten stijven in de koelkast. Serveren met slagroom.
Griesmeel met kersen recept
- 500 milliliter melk + 3 eetlepels melk
- 1-2 eetlepels suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 60 gram griesmeel
- 4 eetlepels chocladepasta met hazelnoten
- 100 gram kersen (kan ook uit een pot, maar dan uitgelekt)
- 100 milliliter slagroom
- 2 eetlepels pistachenoten
- 4 amaretinikoekjes om te garneren
Breng 500 milliliter melk, de suiker en de vanillesuiker aan de kook. Roer het griesmeel erdoor en breng nomaals aan de kook. Laat op laag vuur ca. 5 minuten zachtjes wellen. Roer door ca. 1/3 van het griesmeel de chocoladepasta en 3 eetlepels melk. Laat alles afkoelen. Was de kersen en ontpit ze. Snijd eventueel doormidden (op 4 na). Klop de slagroom stijf en spatel hem door de vanillegriesmeel. Doe de vanille griesmeel, de chocolade griesmeel en de kersen afwisselend in 4 glazen. Zet 1 uur in de koelkast. Hak de pistachenoten grof en strooi ze eroverheen. Garneer het dessert met de amaretinikoekjes en de kersen.
Leave a Reply