Groentesoep

Groentesoep is een soep met als belangrijkste ingrediënten de verschillende groenten. Bij eigengemaakte groentesoep is de basis van de soep vaak een bouillon getrokken van vlees, maar soms ook getrokken uit groenten en kruiden. Daar kunnen dan verschillende groenten aan toegevoegd worden, zoals wortelen, prei, bleekselderij of bloemkool. Dit wordt gedaan op een manier zodat geen enkele groente overheersend is. Als één groente overheerst, of de basis van de soep is, wordt de soep geen groentesoep meer genoemd, maar bijvoorbeeld tomatensoep of erwtensoep.

De standaardbasis van een West-Europese groentesoep bestaat uit ui, prei en selder. Hieraan worden naar inspiratie andere groenten toegevoegd. De soep wordt meestal gekruid met een bouquet garni. Ook kunnen er soepballen en vermicelli worden toegevoegd.
De lekkerste basis is zelfgetrokken vlees- of kippenbouillon, maar je kunt ook een groentebouillon trekken van een ongeschilde ui in stukken en een wortel in plakken met flink wat peterselie en verse tijm en oregano, zwarte peperkorrels en een stukje foelie. Zo’n groentebouillon hoef je maar een half uurtje te trekken.
Groentesoep voor 4 personen

  • 1 liter bouillon
  • 250 gram fijngesneden groenten (wortelen, prei, bleekselderij, bloemkool, …)
  • 2-3 eetlepels verse kruiden (peterselie, …)

En voor echte groentesoep uit grootmoeders tijd natuurlijk 100 gram kleine gehaktballetjes en een klein handje vermicelli.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.