Hagelslag en vruchtenhagel zelf maken

Hagelslag is een broodbeleg dat bestaat uit korrels van chocolade of gekleurde suiker die aan hagel kunnen doen denken. De oorspronkelijke betekenis van het woord “hagelslag” is: het neerslaan van hagel.
Hagelslag werd voor het eerst gemaakt in 1936 door de chocoladefabrikant Venz, dit na enkele brieven van de heer H. Bakker (toen 5 jaar oud) met het verzoek chocolade als geschikt broodbeleg uit te brengen. In de volksmond worden alle soortgelijke producten hagelslag genoemd.
Het is een typisch Nederlands broodbeleg en is buiten Nederland, België, Indonesië en Suriname vaak moeilijk of niet te krijgen, tenminste niet als broodbeleg. Wel kan men hagelslag daar regelmatig aantreffen bij de bakbenodigdheden, bedoeld om taarten mee te versieren.
Alleen hagelslag die ten minste 45% cacao bevat, mag chocoladehagelslag genoemd worden. Hagelslag die minder bevat, wordt cacaofantasie genoemd. Deze hagelslag bevat naast minder cacao ook meer suiker dan normale chocoladehagelslag, waardoor hij minder goed smelt en ook goedkoper is. Bron: Wiki

Hagelslag zelf maken
Een goede spuitzak is een handig instrument. Het chocolade mengsel is erg dik.  Maak je eigen spuitzak van papier, zoals de banketbakker dat doet.
Hier is een video over hoe je dat kan doen.
Tip:  Doe het mengsel in een spuitzak uitgerust met een kleine vlakke tip of een multi-opening tip (Wilton # 134 is ideaal, maar # 89 en # 42 voldoen ook).
Gebruik gewone cacao. De gemalen koffie in het recept is bedoeld om een ​​beetje diepte toe te voegen aan de chocolade smaak, maar laat het weg als je wilt.

Recept voor: Hagelslag

Omschrijving: Chocolade hagelslag zelf maken

Ingredienten

 • 150 g poedersuiker
 • 35 g cacao poeder
 • 30 ml water
 • 30 g vanille-extract (evt. vervangen door water)
 • 1/2 theelepel zout
 • 1/4 theelepel instant koffie poeder

Bereidingswijze

 1. Zeef alle ingrediënten in een kom en meng tot een homogene pasta met een mixer. Schraap de kom regelmatig met een rubberen spatel. U wilt geen klontjes die het puntje van de spuitzak verstoppen.
 2. Doe het mengsel in een zelfgemaakte papieren conus.
 3. Leg een meter bakpapier op een plaat. Spuit de creme in parallelle lijnen dicht bij elkaar, tot de creme op is.
 4. Zet de plaat op een veilige plaats en laat ze 24 uur drogen.
 5. Houd een schraper in een hoek van 45 ° ten opzichte van de plaat. Druk voorzichtig naar beneden en schraap de rijen van de hagelslag van het papier. Vang de lijnen in een bundel, en gebruik een mes om ze in stukken te hakken.
 6. Bewaren in een luchtdichte verpakking.

Preparation time: 45 minute(s)

Beoordeling 5 stars:  ★★★★★ 1 review(s)

Vruchtenhagel zelf maken

Vruchtenhagel is een typisch Nederlands soort broodbeleg in de vorm van hagelslag, en is gemaakt van suiker en smaak- en kleurstoffen (E-104, E-110 en E-124). Vruchtenhagel heeft een zoete smaak. Bij het maken van de meeste vruchtenhagel wordt niet direct vruchten gebruikt, maar meestal appel- of druivensap. Vruchtenhagel bestaat gemengd of in aparte kleuren. Alhoewel het traditioneel alleen op brood of beschuit wordt gegeten, wordt het ook wel door de yoghurt of vla gedaan. Ook wordt vruchtenhagel wel gebruikt om een toefje slagroom op te sieren. Bron: Wiki

 • 120 g (ongeveer 2 kopjes) poedersuiker
 • 1/2 eiwit
 • 1 eetlepel warm water, plus extra indien nodig
 • 1/4 theelepel vanille-, amandel-of citroenaroma
 • snufje zout

Gereedschap

 • Perkament of vetvrij papier
 • Kleurstof
 • Tandenstokers
 • Spuitzak
 • Spuitmondje met een zeer klein rond gaatje.
 1. Leg een stuk vetvrij papier op een plaat.
 2. Zeef de banketbakker suiker in een middelgrote kom.
 3. Klop het eiwit (of 1 theelepel poeder eiwit samen met 1 eetlepel warm water). Klop tot glad en schuimig. Klop aroma mee en een snufje zout.
 4. Meng de eiwit in de poedersuiker. Het mengsel zal waarschijnlijk klonterig en dik zijn.
  Voeg extra water in 1/2 theelepel stappen tot het mengsel glad en vloeibaar is, maar nog steeds dik.
 5. Kies uw kleurstof. Het beste is om pasteuze kleurstof te gebruiken, in tegenstelling tot vloeistof. De kleuren zijn levendiger, en ze veranderen de structuur van uw glazuur niet zoals vloeistof.
  Gebruik de punt van een tandenstoker voor het doseren van de kleurstoffen in je glazuur mix.
  Roer goed totdat de kleur volledig verdeeld.
 6. Zet een fijne spuitmond in de spuitzak.  Vul de zak en spuit een lange, dunne lijn op het papier.
  Herhaal dit tot alle glazuur op is. Laat 24 uur drogen.
 7. Hak in kleine stukjes.
  Bewaar in een luchtdichte verpakking tot het gebruik.

7 comments to Hagelslag en vruchtenhagel

 • Elsbeth

  Super dit recept! Na Brexit is het bestellen van hagelslag wel héél erg duur geworden. Het lukte echt totaal niet om dit met een spuitzak te doen. Ik heb het mengsel uitgerold tussen 2lagen bakpapier en in stukjes gesneden.. de smaak is echt perfect!

 • Dv

  Hoelang kan je de hagelslag bewaren?

 • ruud

  kan je de chocolade ook laten drogen in de ijskast.
  ik woon in de filipijnen en daar is het te warm om chocolade buiten de ijskast te bewaren

  • Chef Opklopper

   Goed idee.
   Let wel: als je iets gekoelds uit de koeling haalt gaat vocht uit de lucht op het product condenseren (rijp). Zeker in de tropen. Dek het goed af met folie.

 • Rick

  Toch vreemd dat de vruchtenhagel hier met eiwit wordt gemaakt (waarbij voorbij wordt gegaan aan het salmonellagevaar) terwijl er in vruchtenhagel uit de winkel geen ei te vinden is. Dit lijkt meer op meringue – maar wat is daar de houdbaarheid van?

 • J.huijsmans

  Er moet iets ontbreken aan het recept. Ik heb nu twee maal geprobeerd chocoladehagel te maken, maar de massa wordt niet hard, maar blijft zacht als een pasta. Toch heb ik alles goed opgevolgd. Kan het zijn dat er iets ontbreekt in het recept?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.