In hoeverre de haringsalade ook werkelijk klassiek genoemd kan worden is niet duidelijk. Uit recepten in Nederlandse kookboeken uit de 19e eeuw blijkt dat er geen gekookte rode bietjes in verwerkt werden.
Haringsalade vind je overal rondom de oostzee, en de recepten wijken weinig af. De salade wordt vaak in combinatie met brood gegeten.
In Duitse recepten, waar het gerecht het meest populair is, wordt meestal room toegevoegd.
Recept voor: Haring salade
Omschrijving: Haring salade is een oostzee salade op basis van haring, aardappel, appel en mayonaise. Hier een klassiek recept met rode bietjes.
Ingredienten
- 250 g gekookte aardappelen
- 2 haringen (Hollandse nieuwe, gefileerd)
- 2 gekookte bietjes
- 1 zachtzure appel
- 3 eetlepels mayonaise
- zilveruitjes of augurkjes naar smaak
Voor de garnering
- halve haring in reepjes
Bereidingswijze
- Snij de ingrediënten voor de salade in ongeveer evengrote blokjes, hak augurkjes en zilveruitjes wat fijner.
- Houd een halve haring achter voor de garnering.
- Maak een dressing van olie, azijn, mayonaise, peper en zout.
- Schep in een kom haring, aardappelen en appels luchtig door elkaar. Maak de salade aan met de mayonaise of een dressing.
- Plaats de kom, afgedekt met aluminumfolie, een uurtje in de koelkast. Schep de rode biet er pas vlak voor het opdienen door.
Preparation time: 30 minute(s)
Number of servings (yield): 4
Beoordeling
Je kunt niet lezen voor hoeveel personen de recepten zijn.