Hummus zelf maken

Hummus (uitspraak: Hommos (Arabisch), ook geschreven als hoemoes, hoummous, humus of humous) is een puree, oorspronkelijk afkomstig uit het gebied ten oosten van de Middellandse zee, op basis van kikkererwten, waar vrijwel altijd ook de sesamzaadsaus tahin doorheen zit. Vaak wordt het in een pitabroodje, Turks brood, Marokkaans brood of Libanees brood gegeten, of gewoon van een bord. Over een bord hummus wordt meestal wat olijfolie gegoten. Zo’n bord wordt bovendien vaak versierd met wat peterselie, groenten en/of (saus van) scherpe peper.

Bekende gerechten op basis van hummus:
hummus met tahini – hummus met een extra portie tahini er overheen
hummus masabacha – hummus met hele kikkererwten er doorheen, dit gerecht wordt soms warm opgediend
hummus met foel – hummus met warme bruine bonen. Eventueel kan hier nog een gekookt ei bij.

Hummus wordt ook als dip bij falafel geserveerd.

Het nuttigen van hummus is het populairst in de Levant. In Israël wordt het door de firma Sabra machinaal geproduceerd en wereldwijd geëxporteerd. Dit product is ook in Nederland algemeen verkrijgbaar. Enkele Libanese, Marokkaanse en Syrische bedrijven produceren hummus in blik.

Tips:
Bakpoeder toevoegen aan het weekwater helpt de erwten zacht te worden.
Kook een laurierblad en wat ui mee voor extra smaak.
Misschien is het ook beter om steeds een beetje van de ingredienten aan de kikkererwten toe te voegen in de keukenmachine en dan afentoe te proeven of je de verhoudingen vind kloppen.Knoflook,tahin en komijnpoeder zijn uitgesproken smaken dus je kunt er al snel teveel van in doen!
Bewaren: 3 dagen in de koelkast. wat olijfolie erop voorkomt uitdrogen.

Tahin (sesampasta) zelf maken
Drie eetlepels sesamzaadjes in een hete koekenpan laten dansen. Dan gaan ze in een keukenmachine (of in een vijzel) en wordt een smeuïge pasta gemaakt door er sesamolie bij te doen. (olijfolie kan ook)

Recept voor: Hummus

Omschrijving: Hummus is een puree op basis van kikkererwten, waar vrijwel altijd ook de sesamzaadsaus tahin doorheen zit.

Ingredienten

Ingrediënten voor ongeveer 500 gram hummus:

  • 300 gram gedroogde kikkererwten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 citroensap
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel karwijzaad
  • 100 gram tahin (sesampasta)
  • 1 eetlepel olijfolie of sesamolie
  • 100 gram vocht waar je de kikkererwten in gekookt hebt, dus niet het weekvocht

Bereidingswijze

  1. Week de kikkererwten een hele nacht in water, spoel ze daarna af en doe ze in een pan met een flinke hoeveelheid vers water.
  2. Breng aan de kook en laat ze 2 uur zacht koken tot ze zacht genoeg zijn om met de vingers fijn te knijpen. Giet ze daarna af (kookvocht bewaren) en laat af koelen op een droge theedoek.
  3. Je kunt de kikkererwten nog droog wrijven in de theedoek zodat de velletjes om de erwten loslaten, en deze daarna verwijderen, dit zal de zachtheid van de hummus ten goede komen.
  4. Doe ze daarna in een keukenmachine met de tahin, het citroensap, de knoflook, de komijn, de eetlepel olijfolie, het opgevangen vocht van de kikkererwten en pureer de massa tot het zacht en romig is.
  5. Dit duurt een paar minuten maar ook het langere pureren komt de romigheid van de hummus ten goede.
  6. De hummus kun je zelf nog naar smaak afmaken met bijvoorbeeld: Cayennepeper, geroosterde paprikapoeder, meer komijn, verse kruiden zoals fijngesneden koriander of platte peterselie.

Preparation time: 20 minute(s)

Number of servings (yield): 8

Beoordeling 5 stars:  ★★★★★ 1 review(s)

1 comment to Hummus

Leave a Reply to Recept: Hummus wraps met wasabi en avocado | IKBENIRISNIET Cancel reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.