Een huzarensalade bevat de volgende ingrediënten: aardappel, rundvlees (bij voorkeur kalfsvlees), appel, augurk, eventueel een ui (of zilveruitjes) en wordt aangemaakt met Franse dressing (vinaigrette), geserveerd met wat garnituur, een beetje mayonaise en toast.
Verder zijn vaak doperwten, paprika, bietjes, ham, corned beef en ei aan te treffen in een huzarensalade. Van oorsprong horen deze ingrediënten niet in de salade thuis.
Een vergelijkbare salade is in andere landen bekend als Russische Salade. In tegenstelling tot de huzarensalade hoort bij de Russische salade wel gekookt ei, en het vlees wordt doorgaans vervangen door stukjes gare witvis, en/of schaaldieren.
Traditioneel is een huzarensalade een voorgerecht.
Huzarensalade is makkelijk en ruim van tevoren te maken, het vult goed en daarom vaak gemaakt als er veel bezoek in huis komt, bij feesten en barbeques.
- 800 g vastkokende aardappels, gekookt
- 200 g gaar rundvlees of ham
- 2 hardgekookte eieren (eventueel nog 1 ter garnering)
- 200 g augurken
- 200 g doperwten
- 100 g zilveruitjes
- 1 appel
- 1 ui
- peper en zout
- olijfolie
- azijn
Snij de augurk, gekookte aardappel en appel in blokjes van 5mm.
Snipper de ui zo fijn mogelijk.
Prak het ei met een vork fijn.
Meng alle ingredienten losjes door elkaar, en breng het geheel op smaak met wat olijfolie, azijn, en wat peper en zout.
Leg de salade op een schaal, en bekleed de rand van de schaal met wat slabladeren, bestrijk de salade met mayonaise en garneer met augurk, zilveruitjes en plakjes gekookte ei.
Limburgse koude schotel
Deze aardappelsalade met soepvlees is een Limburgse klassieker en wordt gegeten als buffetgerecht op feesten zoals bruiloft, doop, communie enz.
Het is rijker gevuld dan de huzarensalade, en iets minder fijngeprakt.
Voor 1 grote schotel:
- 2,5 kilo vastkokende aardappelen
- 1 kilo soepvlees (rund)
- 3 laurierbladeren
- 2 runderbouillontabletten
- 1 ui
- 1 pot zilveruitjes
- 1 pot augurken
- 1 pot mayonaise
- zout/peper
garnering:
- 3 hardgekookte eieren
- 2 tomaten in plakjes
- 2 grote augurken in waaier gesneden
- zilveruitjes
- paprikapoeder
Soepvlees met een kop koud water, laurier en bouillonblokjes opzetten en op laag vuur in enkele uren gaar laten trekken.
Het gare soepvlees af laten koelen en met de handen tot draadjes fijn plukken.
Aardappels schillen, in kleinere stukken snijden en in water en de bouillon gaar koken.
Ui, zilveruitjes en augurken in kleine stukjes snijden.
Als de aardappelen beetgaar zijn deze in hele kleine blokjes snijden en goed laten afkoelen.
In een grote kom de aardappelen, het soepvlees, ui, zilveruien, augurkjes mengen.
Een scheutje van het augurkenvocht erbij doen.
Mayonaise naar wens toevoegen. Mag 1 pot zijn.
Alles goed door elkaar mengen en op smaak brengen met zout en peper.
Proeven en eventueel naar smaak nog wat augurkenvocht toevoegen als je het wat zuurder wilt hebben.
Minimaal een nacht in een afgedekte kom in de koelkast laten staan.
Eventueel serveren met asperges in ham gerold, gevulde eitjes, gevulde tomaatjes of anders.
Toevoeging van doperwtjes maakt het gerecht zoeter, toevoeging van fijngesnipperde ui maakt het pittiger, een fijngesnipperde appel maakt het frisser.
Leave a Reply