Hollandse jachtschotel

jachtschotelDe stoofgerechten met wild worden meestal bereid in het najaar. Je ziet dat direct terug aan de recepten.
Ze bevatten paddestoelen, uien, aardappels, wortels. Het gebruik van houdbaar vlees zoals spek of gedroogde ham is gebruikelijk.
Alle europese landen hebben zo hun stoofgerechten met kip, fazant, konijn, hert, wild zwijn en ze wijken niet erg af van het vaste patroon. Vlees wordt in stukjes gesneden, gebakken en gestoofd met kruiden zoals laurier en eventueel wijn.
Enkele varianten:

  • Nederlandse jachtschotel: met appel en geserveerd uit de oven met een laag aardappelpuree
  • Italiaanse Cacciatore: met tomaat en rozemarijn
  • Franse Rousille: spek, paddestoelen met armagnac, vermouth
  • Franse Daube de lapin: met tijm
  • Spaanse Chilindron: met tomaat, peper en paprika, gedroogde ham, rozemarijn
  • Duitse Hasenpfeffer: met rozemarijn, jeneverbes, tijm, zwarte peper, kruidnagel
  • Poolse Bigos: met kool, zuurkool, spek, vele kruiden, paddestoel, worst
  • Zweedse Viltgryta: paddestoelen en jeneverbes,
  • Griekse Stifado: rozemarijn, tomaat, nootmuskaat, kaneel
  • Hongaarse Vadas Hus: met mosterd

Hollandse Jachtschotel
Dit is een klassiek gerecht met een wat vreemde naam. Het woord schotel heeft doorgaans betrekking op een ovengerecht, terwijl het een stoofpot is. De verklaring zit in de wijze van serveren. Net als pasteien wordt het stoofvlees in een omhulsel nagebakken, in dit geval van aardappelpuree. In Oost-europa worden nog altijd stoofschotels in uitgeholde broden geserveerd.
En hoewel het woord jacht duidelijk verwijst naar wild, zoals haas, hert of wild varken of verschillende stukken wild door elkaar, gebruikt men vooral rundvlees.
Bakken in boter kan, maar het is ook lekker om bewaard braadvet te gebruiken. Dat mag ook braadvet van kip zijn.
Voor 4 personen:

  • 600 gram wild in stukjes (of runderstoofvlees)
  • 50 gram boter of vet
  • 100 gram spek, in blokjes
  • 200 ml bouillon
  • 1 el bloem
  • 300 gram wortel, in blokjes
  • 2 uien, gesneden in ringen
  • 2 goudreinetten of elstar, geschild en in stukjes
  • 1 dikke plak peperkoek

Kruiden en specerijen

  • 10 jeneverbessen, gekneusd
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • peper en zout

Serveer met

Bestrooi de stukjes vlees en spek met bloem, schud overtollig bloem eraf, en bak ze enkelen minuten in hete boter of reuzel.
Neem het vlees uit de pan en doe de uien erin. Fruit ze.
Voeg vlees, peperkoek, bouillon en kruiden toe.
Doe het deksel erop en laat zo’n twee uur stoven.
Stoof de laatste 5 minuten de appelstukjes mee.
Maak intussen de aardappelpuree.
Verwarm de oven voor op 200ºC.
Doe het stoofvlees in een ovenschaal.
Bedek met aardappelpuree.
Zet 20 minuten in de oven tot puree een goudbruin laagje krijgt.
Eet jachtschotel met typische wintergroenten zoals rode kool of spruitjes.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.