Een kaasvlinder is een hartig koekje bestrooid met kaas, dat vaak genuttigd wordt bij de borrel. Het kan worden gemaakt van bladerdeeg en pittige
kaas. Vrijwel elke supermarkt verkoopt ze op de chips- en zoutjesafdeling.
De vorm is klassiek en heet palmier, of olifantenoor. Palmiers zijn van origine met suiker gemaakt in plaats van kaas.
Kaasvlinder
- 1 pakje roomboterbladerdeeg
- 100 g geraspte oude of Parmezaanse kaas
- 1 el fijn zeezout
- 1 ei, losgeklopt met 1 el water
- bloem
Laat bladerdeeg plakken ontdooien.
Bestrijk ze met dun laagje ei. Bestrooi met belegen kaas en iets zout. Stapel ze op elkaar.
Bebloem oppervlak.Neem de dikke plak bladerdeeg en rol uit ter grootte van een A4 en 5mm dikte.
Rol de 2 korte zijkanten van het bladerdeeg naar elkaar toe totdat de hele bladerdeegplak is opgerold en smeer op de rollen wat eigeel.
Dit alles laat je in wat folie even opstijven in de koelkast gedurende 30 minuten.
Verwarm de oven voor.
Snij de rol nu in plakken van 5mm dikte en leg de plakken op een bevochtigde bakplaat.
Bak in voorverwarmde oven op 200°C in 10 minuten goudbruin. Neem ze van bakplaat en laat afkoelen.
Doe dit ook met de rest tot ze alle gebakken zijn. Spoel tussendoor bakplaat om met water.
Smaakvarianten: ham en kaas, blauwkaas met peterselie, pesto, geitenkaas, cheddar met mango chutney, kerrie, etc
Vormvarianten
Kaasstengel: snij de plak deeg in reepjes van 1-2 cm en wikkel ze tot een slinger.
Kaasrolletjes: rol de plak gewoon op en snij in plakjes.
Kaaswaaiers: vouw de plak als nietjes. neem 2 nietjes en leg die in elkaar.
Kaasknopen: maak een reep deeg rond zo dik als je pink en maak er een knoop in.
En….ik zit nu ruim 16 jaar op het web…nog nooit zo,n geweldige kook en baksite tegen gekomen. Daar is Smulweb een kleutertje bij.
Chapeau!!! Dank en heel veel succes!
Vriendelijke groet mar selderijk
is het de bedoeling om soezen beslag eerst aan te maken, of…het meel aan het gehakt toevoegen.