Dit is een bekend gerecht dat in Nederland in de jaren 70 ineens razend populair werd. Wellicht is het een variant van Surinaamse massala kip (= zonder ananas), maar eerder van de Thaise ananas curry. In de Indiase en Thaise keuken wordt rode curry vaak gecombineerd met ananas. De Indiase versie gebruikt geen vlees, maar voegt kokos toe. De Thaise keuken gebruikt kip of garnalen, en geen kerriepoeder, maar rode curry.
In plaats van typisch Nederlandse kerriepoeder kun je natuurlijk ook Indiase kerriepoeders gebruiken.
Kip kerrie en ananas
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 ui, fijngesnipperd
- 1 teen knoflook, gehakt
- 1 rode peper, gesneden
- 3 cm gember, geraspt
- 500 gram kipfilets in blokjes gesneden
- 1/4 liter kippenbouillon
- 1 ananas, vers of blik, in stukjes
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 100 ml dikke kokosmelk
- peper en zout
- rode paprika in blokjes
- sperziebonen of peultjes geblancheerd
Serveren met
- 250 gram rijst naar keuze
- korianderblaadjes
Gaar de kip op zacht vuur in de bouillon met de gember in 10 minuten. Zet kip en bouillon apart.
Fruit ondertussen de ui, peper en de knoflook in olijfolie.
Voeg de blokjes kip en kerriepoeder toe en roerbak deze een minuut mee.
Voeg de groenten, ananas, bouillon en kokosmelk toe en kook nog enkele minuten.
Breng de kip kerrie op smaak met peper en zout.
Serveer met gekookte rijst en bestrooi met korianderblad.
Leave a Reply