Knoflooksauzen zelf maken

knoflooksausMet knoflooksaus wordt hoofdzakelijk een variant op mayonaise of yogonaise bedoeld.

In Nederlandse knoflooksaus wordt vaak peterselie toegevoegd. Peterselie gaat volgens sommigen de nadelige werking van knoflook op de adem tegen. Peterselie verlevendigt daarbij het aanzien van de gelige saus.

Enkele voorbeelden van knoflooksauzen zijn:

  • Aioli
  • Tzatziki
  • Toum – Arabische knoflooksaus
  • Jiang Pao – Chinese knoflooksaus
  • Knoflook yogonaise
  • Molho de alho – Braziliaanse knoflooksaus
  • Skordalia – Griekse knoflooksaus

knoflook mayonaiseKnoflook yogonaise

  • 200ml dikke, volle yoghurt of hangop
  • 5 eetlepels mayonaise of sour cream
  • 2 teentjes knoflook, zeer fijngesneden of uit de knoflookpers
  • 1 eetlepel azijn of citroensap
  • 1 eetlepel suiker
  • zout, peper, bieslook of peterselie naar smaak

Meng alles.

toumToum (Libanese of Arabische knoflooksaus)
(emulsie olie-citroensap)
Toum of Toumya is een knoflook saus zoals bereid in de Levant en Egypte vergelijkbaar met de Europese aioli. Het bevat knoflook, zout, olijfolie of plantaardige olie en citroensap geplet met behulp van een vijzel. Er is ook een variant populair waar munt wordt toegevoegd.
Toum wordt gebruikt als een dip, vooral met frites en kip, en Levantijnse sandwiches, vooral met kip.
Het idee is om een ​​emulsie te maken, net als een aioli. Wees geduldig. Het duurt ongeveer 10 minuten met een keukenmachine.
Zorg ervoor dat al uw apparatuur vrij van water, want de saus kan daardor gaan schiften. Gebruik een neutrale olie, zoals koolzaadolie of plantaardige olie. De saus zal lichter smaken en de textuur luchtiger zijn dan wanneer je olijfolie gebruikt.

  • 1 citroensap
  • 4 teentjes knoflook (niet geplet)
  • 1 snuf zout
  • 200ml plantaardige olie

Doe zout en knoflook in de keukenmachine en maal. Veeg de zijkanten schoon en maal meer, totdat de knoflook fijn is.
Zet de keukenmachine aan en in een heel erg dun straaltje, 1/3 deel olie heel geleidelijk toevoegen. Te snel gieten zal de saus doen schiften.
Voeg 1/3 deel citroensap toe, ook geleidelijk, waardoor ze goed te integreren.
Herhaal toevoegingen totdat alle ingrediënten zijn opgebruikt.
Na (of tijdens) de 2de toevoeging van olie, zult u merken dat de saus een emulsie wordt. Voeg als laatste nog een eetlepel water toe aan de blender, om de saus mooi wit te maken.
Als de saus splitst, gewoon stoppen. De missie afbreken, voeg een eiwit toe en maak aioli.

Chinese knoflooksaus

  • 2 eetlepels arachide olie en/of sesamolie
  • 4 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 200ml rijstwijn en/of kippebouillon
  • 3 eetlepels oestersaus
  • 3 cm gember, geraspt (optioneel)

Sauteer de knoflook in olie op matig vuur. Niet laten verbranden.
Blus met rijstwijn.
Doe oestersaus erbij. Doe gember erbij.
Breng op smaak met zout, suiker en rode peper.
Breng de saus op gewenste dikte met maizena.

molho de alhoMolho de alho caseira
Braziliaanse Knoflooksaus (emulsie olie-melk)
Deze saus is super romig en pittig en heerlijk bij alle soorten gegrild vlees.

  • 4 tenen knoflook
  • 100 ml koude melk
  • 500ml olie, tot juiste dikte bereikt is

Doe de schoongemaakte knoflookteentjes in de keukenmachine of blender, samen met de melk. Maal 1 minuut.
Zet keukenmachine opnieuw aan. Voeg olie toe, eerst druppelgewijs en dan in een heel dun straaltje.
Er vormt zich een emulsie. De saus wordt steeds dikker. Stop als de saus zo dik is als mayonaise.

Skordalia
Skordalia is een dikke saus uit de Griekse keuken. Het gerecht wordt gemaakt door het combineren van geperste knoflook met een dik basismengsel dat kan bestaan uit een puree van aardappelen, walnoten, amandelen, of in vloeistof gedrenkt oud brood — waarna het in olijfolie wordt opgeklopt tot een gladde emulsie ontstaat. Vaak wordt azijn toegevoegd. De Skordalia wordt meestal geserveerd met vis (meestal kabeljauw), plantaardige chips (meestal aubergine en courgette), of groenten (meestal bieten ). Het wordt soms gebruikt als een dipsaus.
Op de Ionische Eilanden worden kabeljauw en citroen gebruikt in plaats van azijn, en skordalia wordt er gegeten als hoofdgerecht.

  • 6-8 knoflookteentjes
  • 350 g aardappelen gekookt gemalen (200 g geweekt brood)
  • 1/2 kop (125 ml) olijfolie
  • 2 theelepels azijn
  • zout
  • 1 snufje oregano
  • gehakte peterselie (optioneel)
  • 200 g gemalen noten (optioneel)

Kook de aardappels. Bak gedurende 10 minuten de knoflook. Meng alles, voeg het zout, azijn en olijfolie toe.
Serveer koud of op kamertemperatuur.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.