Krentjebrij

Krentjebrij is een Noord-Nederlandse benaming van watergruwel: een nagerecht met veel bessensap, dat zowel koud als warm wordt gegeten. In Wierden (Overijssel) staat dit nagerecht bekend als slierie. Hierin gaat ook zoete rode wijn.

De ingrediënten zijn:
* 2 L water
* 150 gr (parel)gort
* Zout
* 1/2 flesje bessensap
* 150 gr krenten en rozijnen
* De schil en het sap van 1 citroen
* 150 gr suiker
* Kaneel (wordt niet altijd toegevoegd)

Bereiding
1. Was de gort en week ze 24 uur in het koude water met het zout.
2. Breng ze met hetzelfde water en de citroenschil aan de kook en laat ze 1 uur op een zacht vuur koken.
3. Doe er dan de suiker, het citroensap en de goed gewassen krenten en rozijnen bij en laat hiermee de krentjebrij nog 1/2 uur koken.
4. Voeg op het laatste ogenblik het bessensap toe, verwijder de citroenschil en serveer de krentjebrij warm of koud.

2 comments to Krentjebrij

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.