Kruidenboter geeft smaak aan gerechten. Het wordt gegeten met brood, of toegevoegd aan warmbereide gerechten, net zoals dat met een saus gedaan wordt.
Kruidenboter is lekker
. als vervanger voor jus
. op gegrilld vlees en vis
. bij gestoomde groenten
. bij aardappeltjes
. op een gegrillde maiskolf
De Fransen hebben een heleboel kruidenboters en ze gebruiken veel ingredienten. Ook de bereiding is soms wat complexer dan gebruikelijk. Om vloeistoffen door de boter te kloppen gebruiken ze een bekken en garde boven een zacht vuur. Soms worden vloeistoffen eerst ingekookt met vaste ingredienten en na afkoeling toegevoegd.
Je kunt prima een keukenmachine gebruiken.
Eenvoudige werkwijze
Laat ongezouten roomboter op kamertemperatuur komen.
Klop de boter met een vork tot een creme.
Voeg fijngesneden ingredienten en zout naar smaak toe en meng goed.
Zet tot gebruik in de koelkast.
Kooktips
Je kunt de boter zowel met verse als gedroogde kruiden en specerijen op smaak brengen.
Voeg als smaakversterker iets zuurs toe, zoals limoen- of citroensap.
Bewaar de kruidenboter tot 3 dagen in de koelkast of tot 1 maand in de diepvries tot je ze nodig hebt.
Rol de boter in folie of bakpapier tot een rol. Laat hard worden in koelkast en snij plakjes om kleine porties te maken.
Om zachtere kruidenboter te krijgen een beetje room door de zachte boter roeren.
Alternatieven voor peterselie:
. salie, dragon of dille
. bieslook
. venkel
. mosterzaad met bieslook
. munt met citroenrasp
. tijm, rozemarijn, marjolein en/of lavendel (provençaalse mix)
. citroengras
Op de foto: worteltjes met kruidenboter van tijm, sinasappelschil en komijn.
Knoflookboter
Vlaams: Lookboter
Engels: Garlic butter
Frans: Beurre à l’ail, Beurre à la bourguignonne
Spaans: Mantequilla de ajo
Roomboter met fijngesnipperde knoflook.
Wordt op brood gegeten en is in de franse keuken bekend als beurre à la bourguignonne wanneer deze bij slakken (escargots) geserveerd wordt en beurre à l’ail wanneer met vis en zeevruchten.
Knoflookbrood is stokbrood of baguette in schuine plakken gesneden en besmeerd met knoflookboter en even verhit in een hete oven. Dit gebeurd ook wel met olijfolie en fijngesnipperde knoflook.
- 150 gram roomboter
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie (optioneel)
- 4 fijngesnipperde knoflookteentjes of naar smaak
- 1 snufje zout
- 1 theelepel citroensap
Hak en meng alles in de keukenmachine.
Kruidenboter
Engels: compound butter, flavoured butter
Frans: beurre composé, beurre à la maître d’hotel, beurre d’escargots
Roomboter met fijngesneden tuinkruiden. Naast peterselie kun je ook gebruiken:
salie
bieslook
dragon
- 150 gram roomboter
- 1/2 kopje fijngehakte peterselie
- 1 fijngesnipperd knoflookteentje (optioneel)
- 1 snufje zout
- 1 theelepel citroensap
Tuinkruidenboter
- 150 gram boter
- 1 eetlepel bieslook
- 1 eetlepel kervel
- 1 eetlepel basilicum
- 1 eetlepel peterselie
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel citroensap
Café de Paris
Een beroemde kruidenboter met een waslijst aan ingedienten. Bijna een mix van alle boters op deze pagina.
Citroenboter
Roomboter met citroenrasp
- 150 gram roomboter
- 1 citroenrasp
- 1 eetlepel citroensap
Andere klassiek geworden boters:
Italiaanse kruidenboter
Kruidenboter met 3 italiaanse ingredienten. Zie foto helemaal boven.
- 150 gram roomboter
- 10 basilicumblaadjes, fijngesneden
- 1 eetlepel gedroogde tomaat, fijngesneden
- geraspte parmezaanse kaas naar smaak.
Korianderboter
Lekker bij vis.
- 150 gram roomboter
- 1 kleine rode peper, fijngesneden
- 1 limoenrasp
- 2 eetlepels fijngesneden korianderblad
Ansjovisboter
Zie ook ons artikel over ansjovis.
- 250 g roomboter
- 125 g ansjovis op olie
- 50 g sjalot fijngesnipperd
- 20 g amandelpoeder
Bordelaise boter
Afgeleid van de bekende bordelaise saus.
- 150 gram roomboter
- 75 fijngesnipperde sjalot
- 100 ml rode wijn
Verhit de gesnipperde sjalot in een pannetje met rode wijn, tot drooggekookt.
Laat afkoelen en meng met de boter.
Paprikaboter
- 150 gram roomboter
- 50 gram gegrilde paprika, fijngesnipperd
- 1 eetlepel ketchup
- 1 theelepel chilipoeder
Olijven-rozemarijn
- 150 gram roomboter
- 100 gram ontpitte olijven, fijngesneden
- 1 eetlepel gehakte verse rozemarijn.
Blauwkaasboter
- 150 gram roomboter
- 50 gram roquefort
- 1 theelepel mosterd en 1 eetlepel cognac (optioneel)
Volgens sommigen is kruidenboter ook lekker met fijngestampte spekjes erdoor.
Of groene of rode peperkorrels.
Zoete boters
Een zoete of zoet-zoute boter is lekker op cake-achtige gerechten zoals muffins of op zoet brood.
Of pannekoeken.
Op de foto: kruidenboter met honing, citrusfruitrasp en limoensap.
Caramelboter
- 250 gram boter
- 100 gram suiker
- 100 ml dikke room
Doe suiker met 2 eetlepels water in een pan. Verhit in enkele minuten tot caramelkleur.
Zet vuur uit en roer 100 ml room door de caramel. Pas op! De room kan gaan spatten op de gloeiend hete caramel.
Laat goed afkoelen. Roer de caramel door de boter en voeg naar smaak zout en vanille toe.
Andere zoete smaakboters
Je kunt ook jam door boter mengen en honing.
Koffieboter: 150 gram roomboter, 2 eetlepels donkere suiker en 1 theelepel oploskoffie
En natuurlijk zijn er de gemalen koekjes met boter te mengen, zoals speculoos.
Beurre suzette
Zie ook het artikel over crepe suzette.
- 100 gram roomboter
- 100 gram poedersuiker
- 1 citroenrasp
- mandarijnensap
- eetlepel citroensap
- eetlepel Grand Marnier
Een mooie samenstelling van kruidenboters. Ik zie ook Cafe de Paris in het lijstje staan, hiervan ontbreken de details. Zou u dit nog toe willen voegen?