Kruudmoes zelf maken

Kruudmoes is een oud Gelders en Overijssels gerecht van gort, karnemelk, spek, rookworst, rozijnen en veel verse kruiden. Veelgebruikte kruiden zijn kervel, peterselie, selderie, venkelgroen of dille, kruizemunt en zuring. Het gerecht was bedoeld als stevige en voedende pap voor de werkers op het land. Tegenwoordig wordt dit gerecht zelden gegeten. Kruudmoes kan zowel warm, lauw als koud gegeten worden.

Kruudmoes is een stevige en voedende pap (gekruide gort) die zowel warm, lauw als koud gegeten kan worden.
Ingrediënten (4-6 personen)
* 400 gr gort
* 2 liter karnemelk
* 250 gr mager gerookt spek
* 1 verse rookworst
* 250 gr rozijnen
* 50 gr boter
* stroop
* Verse kruiden (van alles twee of drie takjes):

kervel
peterselie
selderie
venkelgroen of dille
zuring

* Eventueel ook: brandneteltoppen en zwartebessenblad

Benodigdheden
* schaal om in te weken
* zeef
* pan om in te koken

Bereiding
1. Spoel de gort schoon. Doe de gort in een schaal en doe er zoveel water bij dat de gort ruim onder staat. Laat de gort één nacht weken.
2. Zeef de gort, laat het even uitlekken. Doe de gort in de pan en schenk er de karnemelk bij. Was de rozijnen.
3. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Laat de gort ± 2 uur heel zachtjes koken. *) Doe er dan het stukje spek, de verse worst en de rozijnen bij. Laat alles nog ± 1 uur zachtjes koken.
4. Snij intussen de kruiden fijn.
5. Haal het spek en de worst uit de pan en snij het spek in stukjes en de worst in plakjes. Doe het spek, de fijngesneden kruiden en de boter in de pan en roer alles even door. Verwarm het nog even.
6. Serveer de kruudmoes in diepe soepborden, garneer met de plakjes worst en geef er de stroop bij.

Bron: wiki

18 comments to Kruudmoes

  • W.Ruig

    Waar is kruutmoes te koop in de omgeving van Apeldoorn/putten

  • Jan koooman

    Jan uit Haarle,
    Het is ook te koop oo de bottermarkt in Raalte 1 liter voor €6,-en het smaakt onwies lekker.

  • J.PRINS

    VRAAGJE2 IK HEB GORTEPAP EN KARNEMELK ,DE WORST MAGER SPEK ROZIJNEN EN KRUIDEN KOOK IK DAN APART IN WATER 25 A 30 MINUTEN,NU IS MIJN VRAAG MOET DAT WATER WAARIN IK HET GEKOOKT HEB OOK BIJ DE GORT EN KARNEMELK IN ,DE WORST UITERAARD IN STUKJES ,MAGER SPEK OOK EN DE KRUIDEN OOK MAAR IK ZIT MET DAT WATER ,WEL OF NIET ER BIJ IN

  • J.H. Schutte

    Gort is gepelde gerst. Dat gebeurt in een pelmolen.
    Het graan wordt dus niet gemalen maar alleen de buitenst bast wordt er afgehaald .Daarna heet het gort, en op z’n Overijssels
    (sallands) heet het pellegaste.het wordt o.a.gebruikt in kruudmoos
    {kruidmoes)en wordt voornamelijk in de zomermaanden gegeten.

    smakelijk eten
    J.H.Schutte

  • Monique

    Ipv rookworst gebruik ik harde droge worst in dunne plakjes

  • albert Wup

    Vandaag ook met warm weer gemaakt. Vroeger aten wij het in de hete hooitijd: het werd van te voren klaar gemaakt, het voedde goed en het was lekker koud. Inderdaad de roomse kervel is het voornaamste kruid

  • Lieque

    Het moet met Roomse kervel

  • Ellen

    Mijn moeder maakte het altijd zomers en dan moeste wij de kervel op halen bij een oud vrouwtje bij ons in de straat. Zij werd de kruutmoes vrouwtje genoemd.

  • Bertha

    Hoeveel,kervel,op 2 liter karnemelk en 400 Gr. Gort

  • Koos krijnders

    onze favoriet op een warme zomerse dag, ook bij vrouwen. Recept gaat tenminste al 4 generaties door en lijkt hier sterk op. Kervel is vast ingredient en er gaan ook nig wat gedroogde pruimen door.

  • Annie van Hooff

    Mijn man en ik zijn er dol op.
    Ik heb er mijn eigen recept van gemaakt ,doe er gerookt kippenvlees in heerlijk .
    In plaats van spek

  • Martin

    Maakt het 2x per zelf, heerlijk, ja je moet ervan houden.

  • Tineke

    Mijn opoe maakte het soms en dan kwamen alle mannen in de familie bij haar eten. Vreemd dat de vrouwen er niet van hielden.

  • hilde

    Het is inderdaad een vreemde combinatie van smaken: zoet, hartig zuur en kruidig. Ik maak het zelf met gortepap ipv karnemelk en gort en flink kervel en wat kruizemunt. Met aandacht maken en langzaam doorwarmen doet wonderen aan de smaak. Een likkie stroop en…smullen maar!
    Het wordt in Ov en in Gld nog veel gemaakt in huiselijke kring en is hier en daar te koop in zuivelwinkels of bij de slager. Altijd home-made, altijd anders, afhankelijk van de maker.

  • Elisabeth Goossen

    Vraag ….GORT wat is het precies en waar kan je het kopen ?
    Dit is echt het vreemdste recept dat ik ooit gelezen heb en kan me geen voorstelling maken van de smaak….

    • Annelies Bosch-Leeuwenkamp

      Ik wil graag kruudmoes maken nu ik in Canada woon. Ik kom uit Apeldoorn en mijn moeder maakte het altijd in de zomer. Wij waren er dol op. Ik denk niet dat mijn kinderen het lusten maar ik ga het ze wel voorschotelen. IK heb er erg zin in.

      • C.v. Essen

        Nog toevoegen: Gedroogde ribbetjes”schellas”(in het Elspeets/Uddels dialect) geven er de bijzondere smaak aan.
        Afspoelen, 1 nacht weken. Gewone gort 1 nacht weken. Samen uren koken met 1 verse worst , 1 halve droge worst, 2 speklappen. Gele grote rozijnen en kleine witte rozijnen. Kraailook uit het wild, bieslook, kervel, 2 uien,munt. Op het laatst 1 potje bruine bonen erbij doen. Serveren met roggebrood met spek ! Eet smakelijk!

Leave a Reply to W.Ruig Cancel reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.