Likeur zelf maken

likeurglaasjesEen likeur is een alcoholische drank, die op smaak is gebracht met fruit, slagroom, kruiden, specerijen, bloemen of noten en gebotteld met toegevoegde suiker.
Elk land heeft zijn regels over de samenstelling: hoeveelheid alcohol, suiker en vaste stoffen. Sommige likeuren hebben een hoog alcoholpercentage, zoals Chartreuse met 71%.
Het woord ‘cordial’ wordt meestal gebruikt voor amerikaanse dranken. De term ‘crème’ wordt meestal gebruikt voor likeuren met meer suiker, in Frankrijk tenminste 40%. Niet te verwarren met ‘cream’, zoals Baileys, waarbij room is toegevoegd.
Daarnaast zijn er dan ook nog likorettes. Dit zijn op likeuren lijkende producten die een lager alcoholgehalte hebben dan 15 procent. In Nederland mogen ze daarom ook in supermarkten verkocht worden, terwijl likeuren alleen in een slijterij verkocht mogen worden.

Geschiedenis
Van origine zijn likeuren geneeskrachtige elixers en niet zoet. Al in de vroege Middeleeuwen lieten Italiaanse monniken heilzame kruiden op alcohol trekken. De etherische oliën van gedroogde planten en kruiden losten er in op. Naar verluidt is het woord likeur afkomstig van het Italiaanse ‘liquefare’ wat vloeibaar maken betekent.
Later werden likeuren gemaakt om te gebruiken bij het toosten op een gesloten verdrag (ratafia genoemd) en in Frankrijk werden likeuren gemaakt als smakelijk aperitief.

Van fruit tot borrel
Vruchtendistillaten kunnen op drie manieren gemaakt worden.
1. Het kan  door distillatie van verkregen vruchtenwijn.
Sommige fruitsoorten hebben voldoende suiker dat ze geschikt zijn voor destillatie. Dat wil zeggen, nadat de suikers door vergisting zijn omgezet in 10-15% alcohol. Dat geldt voor druiven, waarvan de wijn gedestilleerd wordt tot cognac of brandy. Of appels, die Calvados geven.
2. Door vruchten te laten trekken op alcohol, ook wel macereren genoemd.
Het fruit wordt gemengd met alcohol, waarbij de alcohol zorgt dat de aromas en etherische olien uit het fruit in de vloeistof komen. Alcohol en water zijn de dragers van aromas en etherische stoffen. Het vloeibare resultaat wordt tinctuur genoemd.
3 Er is ook een combinatie mogelijk van deze twee methoden, en dit levert de fijnste likeur. Eerst worden de vruchten getrokken op alcohol,
waarna de vloeistof wordt gedistilleerd onder vacuum en bij lage temperatuur om de aromas in het eindproduct te krijgen.

Likeur zelfgemaakt
Thuisgemaakte likeur wordt meestal simpelweg gemaakt met koude extractie. Hete extractie vereist namelijk apparatuur en vaardigheden. Voor echte fijne likeuren kom je daarom terecht bij ambachtelijke destilleerderijen zoals die er nog zijn in Nederland en Belgie: Van Wees, Zuidam, Rutte, Leukenheid, De IJsvogel, Filliers, Rubbens.
Zelfmaken kan toch verrassende resultaten geven en is eenvoudig:
1. Kies een fles sterke drank. Ben je beginner dan kies je een kleurloze en neutraal smakende drank zoals vodka, rum of brandewijn. Giet in een afsluitbare fles met dikke hals, halfvol.
2. Doe er schoongemaakt fruit en/of noten, specerijen etc bij en laat enkele weken trekken.
3. Zeef of filter met behulp van een kaasdoek. Laat de vloeistof enkele maanden staan zodat vaste stoffen als bezinksel op de bodem gaan liggen. Giet de heldere likeur in een mooie fles. Voeg suikersiroop toe naar smaak.
Lees ook ons artikel over het zelf maken van rumpot.
De verhoudingen fruit-alcohol-suiker steken niet nauw. Hou om te beginnen grofweg aan: 1 deel suikersiroop, 2 delen sterke drank, 2-4 delen fruit. Dat geeft een likeur met ongeveer 30% alcohol.

Verschillende begrippen voor de koude en warme extractie van aromas en bestanddelen:

Extractie
MacererenMacereren is een vorm van koude extractie, waarbij de vloeistof de kleur en aromas opneemt. Voorbeeld: het weken van fruit in alcohol of water. Macereren op hogere temperatuur, bijv 70C, wordt ook wel digereren genoemd. Engelstaligen noemen het infusion.
PercolerenDit is het (herhaald) overgieten van de grondstoffen in een filter, meestal met alcohol over kruiden.
Destilleren of Hete extractieHete extractie wordt meestal toegepast op de schillen, zaden en bloemen van fruit en groenten. Bij hete extractie worden de grondstoffen in alcohol geweekt en vervolgens wordt het mengsel gedestilleerd. Dit gebeurt vacuum en bij lage temperaturen om zoveel mogelijk smaak in het eindproduct te krijgen. Ook essentiele olien gaan mee.
InfusieBij het overgieten met heet water of olie spreekt men over infusie. Denk aan thee of koffie.
DecoctieBij decoctie wordt het plantaardig of dierlijk materiaal gekookt, zoals bij het maken van bouillon.

Hoe lang laten trekken
Controleer het resultaat dagelijks en schud de vloeistof. Hoe groter het alcohol percentage, hoe sneller de extractie. In een koude omgeving zal het proces vertragen. Volgens onze informatie kan het geen kwaad om producten langer te laten trekken dan nodig.
Verklein je basisproducten, oftewel vergroot het oppervlak, voor snellere extractie. Fruit met harde schil, zoals ananas of vijgen, in stukjes snijden. Noten en zaden hakken. Citrusfruit schillen en het witte gedeelte wegsnijden. Borstel indien mogelijk het fruit goed schoon om eventuele pesticiden af te wassen. Vanilleboontje doorsnijden in de lengte.
Specerijen, cacaopoeder: 1 dag – 1 week
Koffiebonen (grof gemalen): 15 minuten, hoe langer hoe bitterder
Theeblaadjes (groene of zwarte): 12 uur
Fruit: 1-2 weken
Bessen, vanilleboon en gedroogd fruit: 1 week – 1 maand
Citrusfruitschillen, gember, chilipeper, citroengras: 2 weken – 1 maand
Noten, cacaobonen  en zaden: 2 weken – 1 maand

Suikersiroop
Omdat kristalsuiker langzaam oplost en naar de bodem zakt is het handiger om eerst suikersiroop te maken. Kook 500 gram suiker met een kop water (200-250ml) en eventueel 10ml citroensap op een laag vuur. Laat 20 minuten zacht koken en laat vervolgens afkoelen. Het citroensap zorgt dat de suiker wordt omgezet in invertsuiker, waardoor de suikerstroop minder snel kristalliseert tijdens het bewaren.
Lees hier over andere typen suiker. https://www.zelfmaakrecepten.nl/de-soorten-suiker/

Bewaren
Likeuren kun je door hun hoge alcoholpercentage jaren bewaren. Creme de cassis heeft doorgaans een lager percentage en is minder houdbaar. Creams, likeuren met room, zijn in theorie minder lang houdbaar. Bewaar deze gekoeld na opening.

Ratafia
Ratafia is een alcoholische drank oorspronkelijk uit Catalonië (Roussillon in Frankrijk en in Spanje) die als aperitief wordt gedronken. Oorspronkelijk verwees de term naar elke drank die werd gedronken bij de ratificatie van een akkoord of verdrag. Later werd de drank ook in andere streken gemaakt.
Ratafia wordt gemaakt door aan druivenmost (soms ook most van andere vruchten) suiker, kruiden en alcohol toe te voegen. Door de toevoeging van alcohol stopt het gistingsproces, waardoor niet alle suikers worden omgezet. De ratafia blijft daardoor zoet van smaak. Het percentage alcohol in Ratafia ligt tussen 16 en 22%.
De meeste ratafias worden niet op grote schaal verkocht. Er zijn er twee met een Appellation d’Origine Contrôlée; de Ratafia de Champagne en de Ratafia de Bourgogne.
De Ratafia de Champagne wordt gemaakt met druiven van de champagne-teelt, waaraan een neutraal smakende alcohol wordt toegevoegd. De beste Ratafia de Champagne wordt gemaakt met Marc de Champagne. De Ratafia de Bourgogne wordt gemaakt met druivensap en Marc de Bourgogne.

Essence
Een essence is de vloeistof die men verkrijgt na destillatie, of na reductie van een planten infusie, of na maceratie. Het is dus een ander woord voor extract. Een bekend voorbeeld is vanille essence.

Esprit
Het resultaat van hete extractie door alcohol met fruitschillen en andere plantaardige materialen noemt men wel esprit. In Nederland maakt distilleerderij A. van Wees/De Ooievaar tientallen verschillende esprits. Het zijn kostbare destillaten met een sterke concentratie aan aromas. Ze worden o.a. gebruikt in de patisserie.

Glycerol
Vaak wordt 1-2 theelepels glycerol (ook wel glycerine genoemd) toegevoegd aan 1 liter likeur om het dikker te maken. De dikke vloeistof is kleurloos, reukloos en smaakt zoet. Te koop bij drogist, apotheker, natuurvoedingswinkel, zelfbrouwwinkel.

Noten en zaden
Enkele bekende likeuren op basis van noten en zaden:
Kummel (Nederland & Duitsland) maakt gebruik van karwijzaad.
Anisette (Frankrijk), Sambucca (Italië) gebruik anijs.
Malibu gebruikt kokospulp.
Amaretto (Italië) maakt gebruik van bittere amandelolie en gemalen abrikozenpitten.
Noisette (Frankrijk) maakt gebruik van groene hazelnoten.
Nocino (Italië) gebruikt groene walnoten.
Madrono (Spanje) maakt gebruik van de essentiële olie van walnoten met alcohol.
Amandelen worden gebruikt in voor Bombay Sapphire Gin.
In de recepten lopen de hoeveelheden uiteen van 40 gram tot 500 gram per liter likeur. Indien je een drank gebruikt met een sterke smaak van zichzelf, zoals brandy of bourbon whiskey, dan kun je minder gebruiken. Voor 1 fles kokoslikeur (malibu) kun je de kokos van 1 kokosnoot gebruiken.

Hoeveel kruiden?
Onderstaand overzicht geeft een indruk. Indien gecombineerd dan dosering verminderen.

SpecerijenHoeveelheid (gram / ​​liter)
Sinaasappelschil50-100
Citroenschil60-250
Bittere sinaasappelschil2,5-50
Rozemarijn0,5-1
Safraan0,1-0,5
Steranijs3-20
Kaneel3-15
Vanille0.5-2
Laurierblaadjes0.5-2
Kardamon4-20
Nootmuskaat3-6
Piment3-6
Gember1,5-12
Kruidnagel0,6-3
Zwarte peper2-24

Bitters
Amaro betekent bitter in het Italiaans. Het is een kruidenthee in alcohol en Amari (meervoud van amaro) zijn nog steeds populair in Italië als digestief, of na het diner een drankje. Er zijn vele merken op de markt. De bittere smaak wordt bereikt door alsem, gentiaan wortel, kinine, duizendguldenkruid, bittere sinaasappelschil, rabarber, hop, cascarilla, brandnetels. Aroma wordt gegeven door jeneverbes, anijs, koriander, hysop, venkel, kaneel, kardemom, nootmuskaat, rozemarijn, lavendel, karwij, kamille, pepermunt, kurkuma, vanille, citroenmelisse, salie, marjolein, oregano, engelwortel, lis wortel, tijm , specerijkalmus wortel.
‘Fernet Branca’ geproduceerd in Milaan sinds 1845, bevat aloë, laurier, alsem, anijs, bittere sinaasappelschil, basilicum, kardemom, zoethout, nootmuskaat, pepermunt en saffraan.

Bekende zelfmaaklikeuren

limoncelloLimoncello
Limoncello recept voor 1 liter

  • 10 (biologische) citroenen
  • 1 fles wodka
  • 300 ml suikersiroop

Borstel de citroenen met een zacht borsteltje onder de lauwwarme kraan af, en schil de citroenen met een dunschiller af.
Doe de schillen in een weckpot met de wodka, sluit af en laat minstens een week staan.
Filter de vloeistof en meng met de suikersiroop. Giet in een mooie fles.
Bewaar de limoncello in de diepvries, voor het ijskoud serveren.

Amaretto
Amaretto recept voor 1 liter

  • 1 fles vodka (of ten dele vervangen door vieux)
  • 300 ml suikersiroop van bruine basterdsuiker
  • 100 gram abrikozenpitten, gehakt
  • 100 gram amandelen eventueel met velletjes, gehakt
  • 100 gram gedroogde abrikozen, in stukjes gesneden
  • 100 gram (gedroogde) kersen
  • 1/2 vanilleboon
  • specerijen naar keuze: kaneel, nootmuskaat, venkelzaad, …

Laat het fruit en de noten 4 weken trekken in de vodka. Schud dagelijks. Filter het en meng met de suikerstroop.
Laat een maand staan zodat het bezinksel zakt. Giet over in mooie fles.

Creme de cassis / Kir
Creme de cassis is zwarte bessensiroop op basis van alcohol.
De bekendste toepassing is wel in de Kir, een aperitief bestaande uit een glas witte Bourgogne Aligote met een scheut creme de cassis.
Traditioneel wordt cassis gemaakt door de bessen te weken in Eau-de-vie de Marc een heldere alcohol gedistilleerd uit de droesem van wijndruiven.
Als Marc niet verkrijgbaar is, gebruik dan een gelijkaardige alcohol: Italiaanse grappa.

  • 900 g zwarte bessen en 3 tot 4 blaadjes
  • 1 kruidnagel
  • 1 kaneelpijpje van 8 cm
  • 450 g poedersuiker
  • 1 liter Eau-de-vie de Marc

Meng in een grote glazen pot zwarte bessen, blaadjes, kruidnagel, kaneel, suiker en Eau-de-vie en laat het fruit 1 maand macereren.
Keer de pot tijdens de eerste week geregeld om, zodat de suiker goed wordt verdeeld.
Wrijf het mengsel door een fijne zeef boven een kom.
Filter het opgevangen sap door een vochtige neteldoek in een andere kom.
Doe de siroop in aantrekkelijke potten of flessen en bewaar ze op een koele plaats.

Abrikozenlikeur
Receptbron: Van Gilse

  • 500 g abrikozen
  • 400 g Van Gilse Witte Kandij
  • 1 kaneelpijpje
  • 1 kruidnagel
  • 1 stukje foelie
  • 1 l oude jenever
  • 1 sinaasappelschil

De abrikozen wassen en met keukenpapier droogdeppen. De vruchten halveren en de pitten verwijderen. Circa 5 abrikozenpitten met een hamer kapotslaan. De abrikozen laag om laag met de kandij in de inmaakpot van 2 liter doen. Kaneelpijpje, kruidnagel, foelieblaadje, kapotgeslagen pitten en sinaasappelschil toevoegen. De jenever erop schenken. De abrikozen moeten minimaal 2 cm onder de vloeistof staan. De pot goed afsluiten en 8 tot 12 weken laten staan. Eenmaal per veertien dagen de pot schudden, zodat alle kandij oplost. De likeur door een doek zeven en in schoongemaakte flessen schenken. De flessen goed afsluiten. De likeur nog minstens een maand laten staan.
Wie van extra pittig houdt, kan de jenever door cognac of armagnac vervangen. Het alcoholpercentage van het eindresultaat wordt dan wel hoger.

Chocolade-pepermuntlikeur
Receptbron: Van Gilse

  • 200 g witte suiker
  • 50 g bruine suiker
  • 1 dl water
  • 1 theelepel citroensap
  • 150 g cacaopoeder
  • 4½ dl cognac
  • 1 dl crème de menthe

In een pan de suiker en het water aan de kook brengen. Het citroensap erdoor roeren en de siroop circa 6 minuten zachtjes laten koken. De siroop laten afkoelen. De cacao in een schoongemaakte fles doen. De suikersiroop, crème de menthe en cognac toevoegen, de fles sluiten en goed schudden. De likeur circa 6 weken laten staan. Eenmaal per veertien dagen de pot schudden, zodat alle suiker oplost. Voor ieder gebruik de fles goed schudden.

Koffielikeur
Receptbron: Van Gilse

  • 250 g Donkere Basterdsuiker
  • 750 ml water
  • 50 g gemalen koffie
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 450 ml inmaak brandewijn
  • 2 borrelglaasjes cognac

250 ml water met de basterdsuiker aan de kook brengen. In laten koken totdat de vloeistof stroperig wordt. Koffiezetten van de gemalen koffie en 5 dl water. Deze vermengen met suikerstroop en vanillesuiker. Het mengsel af laten koelen en brandewijn en cognac toevoegen. De likeur in een schoongemaakte fles schenken. De fles goed afsluiten. Deze likeur is direct drinkbaar.

Morellenlikeur

  • 700 gram morellen
  • 700 mlalcohol 40%
  • 200gram suiker
  • 1 amandelpit
  • 1 kaneelstokje
  • 20 korianderzaden

Ontsteel en ontpit de vruchten.
Stamp een kwart van de pitten fijn en macereer ze apart in een potje in wat alcohol gedurende 1 maand met de amandelpit.
Doe de morellen met de suiker,de alcohol,en de kruiden in een pot en doe er later ook het pitten extract bij.
Laat de likeur nog een paar weken rijpen.
Alles zeven en in de fles doen.

Notenlikeur
Receptbron: Van Gilse

  • 100 g gepelde, verse, natte walnoten
  • 200 g Van Gilse Bruine Kandij
  • 5 dl cognac
  • ½ kaneelpijpje

De noten 2 minuten in kokend water dompelen, laten uitlekken en alle velletjes verwijderen. De velletjes zouden namelijk de likeur bitter maken. Het witte vlees van de noten met kandij, cognac en kaneelpijpje in een inmaakpot doen.
Eenmaal per veertien dagen de pot schudden, zodat alle kandij oplost. De likeur door een doek zeven en in schoongemaakte flessen schenken. De flessen goed afsluiten. De likeur is direct drinkbaar.

Nederlandse likeuren
Van het internet verzamelden we de volgende informatie:

Aever & Ooi (Haver en Hooi)
Likeur uit Zeeland met sterke anijssmaak.

Akkefietje
Kruidenlikeur uit Hoorn. 30% amandellikeur met kaneel en kruiden. Schermer Distillateurs.

Allemansgading
Uit Drenthe, met brandewijn, kardemonpitten, citroen en saffraan.

Anisette (Anijslikeur)
20 gr anijs
1 stokjes kaneel
1 gr foelie
10 gr gemalen koriander
,1 kruidnagel
1 sinasappelsap
0,4 ltr alcohol (96%)
0.4 ltr plat bronwater
300 gr suiker
Voeg de kruiden en het sap van 1 sinaasappel samen met de alcohol in een pot en sluit deze af. Laat macereren gedurende 1 maand. Kook de suiker in het water zachtjes gedurende een tiental minuten (onder omroering). Dit noemt men “inverteren” van suikers. Laat afkoelen. Filtreer na de wachtijd de alcohol tot deze zuiver is. 3 theelepels glycerine toevoegen.Voeg de suikersiroop erbij en bewaar deze nog minstens 1 maand in een mooie afgesloten fles.

Beerenburg
Be(e)renburg is een op kruiden getrokken Nederlandse (Friese/Groningse) gedestilleerde drank met een alcoholpercentage van rond de 30%.
Als de kruiden getrokken worden op basis van jenever spreekt men van berenburg. Worden de kruiden echter getrokken op brandewijn, dan is het een kruidenbitter of kruidenlikeur.
De oorspronkelijke Beerenburg (met een hoofdletter, twee e’s in de eerste lettergreep en een g aan het einde) werd begin 17e eeuw gemaakt door Amsterdamse jeneverstokers die een geheim kruidenmengsel van de kruidenhandelaar Hendrik Beerenburg gebruikten. Deze had een winkel gevestigd aan de Amsterdamse Stromarkt vlak bij de Haarlemmersluis. Deze kruidenpakketjes werden vooral erg populair onder schippers, die een heilzame werking toedichtten aan het uit de kruiden gebrouwen drankje. Niet verwonderlijk dat diverse apothekers hun eigen brouwsel gingen maken.
Mogelijk worden enkele tientallen verschillende kruiden gebruikt voor het drankje. Genoemd worden duizendguldenkruid, zoethout, sandelhout, gentiaanwortel, laurierblad en jeneverbes. Al snel ontstonden er plaatselijke varianten op Beerenburg, die deze naam niet mochten gebruiken. Vandaar dat er diverse spellingsvariaties op de naam Beerenburg zijn ontstaan zoals Berenburg en Berenburger.

Beerenburg + Koffie
Een Friese specialiteit met beerenburg is Dockumer kofje.
Pharisäer is koffie met een scheut rum en afgedekt met slagroom. De warme alcoholische drank is een regionale specialiteit van Noord-Friesland, een district in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein.
ook wel genoemd: Matrozenmutsje.
Voor 4 glazen Dockumer kofje
8 theelepels bruine basterdsuiker
4 borrelglaasjes Sonnema Berenburg
5 deciliter verse hete koffie
1½ deciliter slagroom
2 theelepels suiker
fijn bruin kandijgruis
Doe de bruine basterdsuiker in de glazen. Schenk er de berenburg bij. Vervolgens de hete koffie erop gieten en alles goed doorroeren. Klop de slagroom met de suiker half stijf en laat de slagroom over de bolle kant en een lepel op de koffie lopen.

Bittere lijdenstroost
Onaangenaam verraste dames overmand door smart werden door welmenende huisgenoten aangeraden ‘verhelderende’ prikkels tot zich te nemen in de vorm van deze likeur.
Gemaakt uit de fijnste gebrande wijn, uitgelezen bitters, de geest van alle soorten Caraïbische oranjeappelen en bourbon. Bitter in de mond, maakt het hart gezond.

Bitterkoekjes
Deze likeur is gemaakt van fijne amandelen en een esprit van persicopitten, getrokken van verse perziken en bittere amandelesprit. Na een aantal gelukkige jaren dronk men deze likeur om bittere herinneringen op latere ‘feestdagen’ al dollend weg te spoelen. Maar: dollen is immers een beetje de waarheid zeggen.
Bruidstranen Bruidstranen is een drank die op de bruiloft gedronken wordt maar ook door een pientere vrouw iedere keer geschonken dient te worden als haar iets niet bevalt. Daarmee herinnert zij haar bruidegom aan de trouwdag en de gedane beloftes die hij deed tijdens het drinken van de bruidstranen.

Boswandeling
Een recent ontwikkelde cream likeur van 15% alcohol met tropische ingredienten.
Zelfmixers doen het met gelijke delen pina colada, room, pisang ambon en malibu.

Cassia
Een Gelderse bruiloftsdrank (recept vangilse.nl).
Het woord cassia slaat hier op cassis, en heeft niets te maken met het kaneelachtige cassia, of cassia bloesem.
500 g schoongemaakte zwarte bessen
375 g schoongemaakte frambozen
5 dl suikersiroop
1 l brandewijn
De schoongemaakte vruchten met suikersiroop en brandewijn in een fles van 2½ liter doen en 8 dagen laten staan. Elke dag de fles even schudden. De likeur door een doek zeven en in schoongemaakte flessen schenken. De flessen goed afsluiten. De cassia nog enige weken laten rijpen.

Catz elixer
Een vaderlands bitter, dat de tand des tijds volledig heeft doorstaan, is het traditionele Catz Elixer, ‘het zuiverste en gezondste maagbitter ter wereld’.
Dit tafelbitter geniet nog immer vrij grote bekendheid. Naast Catz Elixer, heeft Catz als enige in Nederland nog de productie in handen van Rode en Groene Pommeranz en voert het ook Angostura Bitters in haar eigen assortiment. Naast vrij bekende bitters als oranjebitter, dat zowel in Nederland, als in Engeland (Gordon’s), nog wordt gemaakt en maagbitter, is Angostura Bitters, ongetwijfeld het elixer dat aanspraak maakt op de grootste internationale bekendheid.

Curaçao
Curaçao werd in de 18e eeuw door de Amsterdamse distillateur Bols als ‘Blauwe Curaçao’ ontwikkeld en op de markt gebracht. Lucas Bols was VOC-aandeelhouder en haalde de benodigde bestanddelen uit de toenmalige koloniën.
De likeur wordt sinds 1896 ook gemaakt in Landhuis Chobolobo op het eiland Curaçao. Een belangrijk ingrediënt van curaçao is de laraha, een zure sinaasappel uit Curaçao. In Chobololo snijdt men, om oxidatie te voorkomen, de laraha open met een houten mes. Na het bereiden van deze likeur worden de flessen handmatig gevuld en van een kurk voorzien.
De likeur is verkrijgbaar in de kleuren rood, groen, geel, blauw, oranje en kleurloos. De bekendste variëteit is blue curaçao. De likeur is van oorsprong kleurloos, de getinte likeuren danken hun kleur aan kleurstoffen. Die van blue curaçao is patentblauw V (E131). Alle kleuren curaçao hebben in principe dezelfde smaak, hoewel bijvoorbeeld de oranje variant van Bols droger is.

Danziger goldwasser
Danziger Goldwasser (Duits, letterlijk Goudwater uit Danzig) is een goudlikeur met kruiden die oorspronkelijk door de firma Der Lachs zu Danzig geproduceerd werd. Danziger Goldwasser was voornamelijk bekend door het feit dat er deeltjes bladgoud door de drank gemengd waren. De firma Der Lachs werd in 1598 door die Nederlandse immigrant Ambrosius Vermollen opgericht.
Hoewel Danziger Goldwasser nog steeds in die huidige Poolse stad Gdańsk kan worden gekocht, wordt de drank sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog niet meer ter plaatse gedistilleerd. Het oorspronkelijke merk Der Lachs wordt tegenwoordig door de Duitse firma Hardenberg-Wilthen AG in Nörten-Hardenberg geproduceerd.

3×3
3x 3 = 9, ieder zingt zijn eigen lied, een oeroud gezegde om af te rekenen met een heleboel gezever.
Met andere woorden:
een perfecte drank om zéér snel zwartgalligen en droefgeestigen tot andere gedachten te brengen.
En om af te rekenen met die lieden die altijd iets hebben aan te merken op anderen.
Als smaakmakers allerlei vruchten van de Boven- en Benedenwindse Eilanden, alsook in die streek gebruikte elixers zoals angostura.

Eau de ma tante
Een drankje van Hollandse kersen en Belgische krieken, getrokken op brandewijn, 1 jaar oud aftreksel van verse perziken op eau de vie, het sap van verse frambozen, vermengd met eau de vie de framboise en Zuger Kirsch.

Els
Els La Vera, ook kortweg Els, Elske, Aels of Aelske genoemd, is een kruidenbitter uit Nederlands Limburg.
In 1821 begon G.J.H. Hennekens een distilleerderij op landgoed Genbroek in Beek. In 1828 verhuisde deze naar het centrum van Beek. Els La Vera is gebaseerd op een bijna twee eeuwen oud familierecept. De familie Hennekens en de verwante familie Sangers bleven tot 1980 actief, waarna de rechten op het merk van de kruidenbitter overgenomen werden door de Amsterdamse jeneverproducent Lucas Bols, waardoor de productie uit Limburg verdween.
De drank bevat onder meer alsem, wat zorgt voor de bittere smaak. Daarnaast zit er steranijs in. Het alchoholpercentage is 34%.
Els La Vera, is, naast koffie, een essentieel ingrediënt voor de bereiding van een Limburgse koffie.

Fladderak
Fladderak, ook wel als fladderac geschreven, is een typische Groningse sterkedrank. De likeur wordt gemaakt met onder andere citroen, kaneel, anijs en kruidnagel.
Fladderak is genoemd naar de familienaam van een Groningse belastingophaler uit Onderdendam, maar tegenwoordig wordt het gemaakt door Hooghoudt in de stad Groningen onder de naam Hoogholtje Fladderak, sinds 2010 onder de naam: Hooghoudt Likeur Fladderak, de unieke smaak van de stad Groningen. De likeur is gedistilleerd volgens een geheim recept van de familie Hooghoudt, die ontstaan is aan het einde van de negentiende eeuw.
Het drankje wordt echter nog nauwelijks gedronken. De smaak is door het kaneel erg specifiek. Toen de fabrikant in 1997 meedeelde dat men met de productie wilde stoppen, vond er een ware mini-hausse plaats. Veel met name oude en oud- Groningers wilden het nog eens proeven. Deze (iets) gegroeide vraag heeft de ondergang van het product tegengehouden. Ook het feit dat men het als regionaal product op de markt brengt, heeft meegeholpen.

  • 150 gram suiker
  • 2 citroenen (schoongeboend)
  • 1/2 liter brandewijn
  • specerijen naar eigen inzicht

Schil de citroenen dun, neem het wit niet mee. Pers ze uit en verhit het sap, los de suiker erin op. Roer de siroop, citroenschilletjes en brandewijn door elkaar en giet het in een glazen pot. Wacht minstens twee weken en zeef voor gebruik.

Frambozenbrandewijn / frambozenlikeur
Meng 500 gram frambozen, 500 ml brandewijn en 200 gram suiker.
Laat enkele weken trekken, dan zeven en overgieten in schone fles.

Goud-likeur (Goldwasser)
Goudlikeur is een transparante likeur die in verschillende landen in verschillende varianten gemaakt wordt. De meeste hebben een zoete smaak van kaneel en citrusfruit. In deze drank zweven schilfers van 22- tot 24-karaat bladgoud. Daar deze schilfers uiterst dun zijn, kan men ze niet proeven of nauwelijks in de mond waarnemen.
Andere benamingen voor deze drank zijn Goldwasser en Goldlikeur. Varianten op de goudlikeur zijn Danziger Goldwasser en Goldstrike. “Bruidstranen” is een Nederlandse bijbenaming die door bepaalde producenten bedacht is en waaraan een traditie verbonden is.

Hagel en donder
Brandewijn met anijs en venkel, uit Noord-Nederland.

Hansje in de kelder
Schillen van Spaanse en Siciliaanse citroenen, esprit gestookt van de fijnste kersen, bourbonstokjes, kardamom, kaneel en Bulgaarse rozen.
Hansje in de kelder werd gedronken uit een speciale bokaal wanneer de zwangerschap een feit bleek te zijn. Voor deze gelegenheid werden familie en vrienden uitgenodigd.

Half om half
Half en half. Een schitterende niet zoete en eigenlijk droge likeur. Perfect als aperitief, uitermate geschikt na het eten bij koffie of chocolade.
Rond 1880 ontstaan door het verkeerd uitvoeren van een werkopdracht. De opdracht luidde fijne Triple sec te vermengen met een drie jaar oude wijnbrandewijn om op die manier Oranje Curacao te maken.
Per abuis werd een op het oog op cognac lijkend product toegevoegd. Het was een Longae Vitae, een bijzonder bittere, die slechts in goede stokerijen werd gebruikt bij de vervaardiging van likeur. Goed voor maag en darmen, die ogenblikkelijk tot de orde worden geroepen, een soort maagbitter zeg maar.
De aanvankelijk ontstane schrik sloeg om in enthousiasme toen de ervaring via de mond de typische bittere, aangename smaak gewaar werd. Half om half werd een nieuw product.

Hemel op aarde
Het is werkelijk alsof er een engeltje over je tong piest.
Deze uitzonderlijk fijne Jordaanse likeur wordt bereid uit brandewijn, suikers, palmsuiker en honing.
Bijzondere bitters getrokken op oude gelagerde rum.
Verschillende eaux de vie, de allerbeste couverture van cacao, diverse soorten kersen en bloesems.
De edelste nootsoorten waaronder amandelen.
Hemelser kan niet.
Een vloeibare kersenbonbon. Apart na het kerst diner.

Hempje licht op
Haïti- en Jacmelschillen, citerij gemaakt van droge en natte citroenschillen en enkele ‘bindsmaken’ vormen de bestanddelen van dit eeuwenoude recept.
In de tijd van de zeilscheepvaart werd deze drank gebruikt als middel tegen darmstoornissen.
Men kon er beter van naar het toilet. Het werd eveneens gedronken om de zenuwen bij een eerste kennismaking te onderdrukken.
Op Engelse schepen dronk men iets soortgelijks, de Limey Juice. Daar komt het scheldwoord voor de Engelsen vandaan: limeys..

Hoe langer hoe liever
Hoogwaardige cognac, het most van onvergiste druiven, zoethout, koriander, lavas, Indische nagelen, kaneel en mierikswortel bepalen de smaak van deze kruidige likeur. Een drankje voor verliefde mensen die niets liever willen dan bij de tijd en bij elkaar blijven.

Huppelolie
Huppelolie is een veredelde kruidenbitter gemaakt van de fijnste ingrediënten,
Niet te vergelijken met Hendric van Beerenburg van Van Wees, Huppelolie is voller van smaak en doet zoeter aan.

Juffertje in ‘t groen
Een likeur vervaardigd uit schillen van diverse soorten citrusvruchten, knoppen van Aalst, bloemen van steranijs en pepermuntblad.
De onderlinge smaakverbindingen worden tot stand gebracht door middel van kruiden, onder andere kaneel. Het drankje wordt gedronken door ‘onschuldigen’.

Juttertje
Juttertje is een kruidenbitter van het Waddeneiland Texel. De kruidenbitter bevat 30% alcohol en is een gedeponeerd handelsmerk van De Wit Dranken BV in Den Burg. Het drankje kan puur gedronken worden, maar kan ook worden gebruikt in cola of in/naast de koffie. Juttertje moet niet verward worden met de Terschellinger variant Schylger Jutters-Bitter.

Kersenlikeur
Recept Van Gilse

  • 200 g stevige kersen, ontpit
  • 200 g witte kandijsuiker
  • 1 kaneelpijpje
  • 1 hele kruidnagel
  • ½ sinaasappelschil
  • 1 l brandewijn

Was de kersen, droog ze en ontpit ze. Dat kan eenvoudig met een kersenontpitter, maar je kun ze ook halveren en de pit er met een klein theelepeltje uitscheppen. Sla een paar schoongemaakt kersenpitten kapot. Doe deze samen met de kandij, de kersen, het kaneelpijpje en de kruidnagel in een inmaakpot van 1½ liter. Schenk hier de brandewijn op. De kersen moeten minimaal 2 cm onder de vloeistof staan.
Sluit de pot goed af en laat hem 6 tot 8 weken staan op een koele donkere plek. Schud de pot elke twee weken eventjes, zodat alle kandij oplost.
Zeef de likeur door een doek en giet hem in brandschone flessen. Laat de drank nog minimaal een maand in de fles verder op smaak komen.

Korianderlikeur

  • 15 gram korianderzaad
  • 5 gram pijpkaneel
  • 4 kruidnagelen
  • 5 jeneverbessen
  • 1 liter brandewijn
  • 200 gram kristalsuiker

Doe korianderzaad, pijpkaneel, kruidnagelen en jeneverbessen in een weckfles.
Voeg de brandewijn toe, sluit de fles af en laat het geheel circa 6 weken op een koele, donkere plaats staan.
Af en toe even omschudden.
Los nu de suiker op in 1 dl water op een laag vuur.
Laat de siroop afkoelen en voeg het bij de brandewijn.
Zeef de drank en doe ze over in flessen met een schroefdop.
Laat de likeur minstens 3 maanden staan voor gebruik.

Kraamanijs
Kraamanijs of anisette is een likeur gemaakt van zaad en knoppen van de anijsplant. Kraamanijs is, de naam zegt het al, een kraamdrank. De jonge moeder kreeg de drank in het kraambed.
Kraamanijs is in feite een vloeibare, alcoholische variant van de beschuit met muisjes. Oorspronkelijk – rond de zeventiende eeuw – werd het direct na de bevalling door de baker aan de kraamvrouw geschonken. Anijs had indertijd de reputatie dat het de baarmoeder na de geboorte snel tot de oorspronkelijke grootte kon terugbrengen, bovendien zou het de boze geesten bezweren (zie ook heksenkruid).
Kraamanijs wordt gemaakt van zaden en knoppen van de anijsplant. Andere heilzame ingrediënten waren valeriaan, kamille, steranijs en het verdovende alsem. Een effectieve manier om een vermoeide kraamvrouw rustig te krijgen… De allereerste anisette mocht dan wel rustgevend werken, goed smaken deed hij niet. Later werd het recept aangepast en kreeg ook de kraamvisite een glas. Bij kraamanijs worden krakelingen geserveerd, als symbool van het eeuwige leven daar ze geen einde hebben.
Anisette kan niet zelf gemaakt worden, althans niet makkelijk, het moet immers gestookt worden. Het is hier en daar nog wel te koop.

Kruidenbitter
Een bittertje (ook kruidenbitter of een glaasje bitter) is jenever of brandewijn waarin een mengsel van kruiden heeft getrokken. De drank bevat minder dan 100 gram suiker per liter, anders wordt het een kruidenlikeur genoemd.

Kummel
Kummel heeft als smaakstof karwijzaad. Dit zaad wordt al meer dan 2000 jaar als geneeskrachtig kruid en genotmiddel gebruikt. Hieraan ontleent deze kleurloze likeur haar naam. Kummel wordt na de maaltijd geserveerd.

Kwartier na vijven
De esprit van pommeranz-appelen, aftreksel van verse sinaasappelen en het sap van citroenen vermengd met brandewijn.
Dit likeurtje werd in ieder cafe tijdens het borreluurtje geschonken en dankt daar zijn naam aan.

Maaiken in ‘t schapraayken
Vlaamse likeur geschonken bij zwangerschapsnieuws.

Mandarine
Mandarine wordt gemaakt op basis met een distillaat van mandarijnschillen. De kleur is oranjerood.

Naveltje bloot
Werd oorspronkelijk gedronken bij familiebijeenkomsten waar een ophanden zijnde geboorte werd aangekondigd.
Of tijdens gesprekken over de gezondheidstoestand van de aanstaande moeder, en natuurlijk tijdens de bevalling. Gemaakt van echte curaçaoschillen, Siciliaanse citroen, bittere oranjeschillen, het sap van verse limoenen, bourbon, karweizaad en dergelijke.

Orangeade
Alles wat gedistilleerd, gestookt wordt is op het moment dat het als esprit van de ketel komt volledig doorzichtig, wit, kleurloos. Aanvankelijk was Curaçao daarom wit. Door de eeuwen heen zijn er verschillende soorten esprits met kleur ontstaan. Bijna altijd had dat te maken met het doel waarvoor het gebruikt werd. Bijvoorbeeld voor cocktails. Veel soorten werden bovendien bijgekleurd, omdat de aard van de likeur en vooral de bereidingswijze, zoals bijvoorbeeld perculatie (dus geen destillatie) een kleur meegaven. Oranje Curaçao werd oranje gekleurd met jaren gelagerde brandewijn en als feestdrank gedronken. Nederlanders maken al eeuwen Curaçao van sinaasappels uit Curaçao Op dit moment zijn appels van Curaçao zeer zeldzaam, dus erg duur. In het Cararibisch gebied groeien echter zeer veel soorten verschillende sinaasappelrassen en de wilde pommeranz appel, die een goed alternatief bieden. Daarnaast zowel bittere als zoete Sevillas en de Cubaanse sinaasappelen. In totaal worden 7 verschillende soorten gebruikt, die onderling nogal in smaak en kwaliteit uiteenlopen. Deze diversiteit veroorzaakt iedere keer weer de uitdaging om een complexe uitgebalanceerde smaak te realiseren. Een volle, ronde intense sinaasappelsmaak is het gevolg.

Oranjebitter
Ingrediënten voor 1 liter:

  • 4 gram alantwortel
  • 1 gram anijszaad
  • 3 gram kalmoes
  • 1 gram kardemom
  • 5 stuks sinaasappelschillen (zonder wit) of
  • 10 stuks mandarijnenschillen (zonder wit) of een combinatie hiervan
  • 2 gram gedroogde citroenschil (zonder wit)
  • 6 stuks citroenpitten, gekneusd in vijzel
  • 5 gram citroensap
  • 255 ml alcohol van 94%
  • 70 gram witte kandijsuiker of minder naar behoefte
  • ± 700 ml water aanvullen tot 1 liter

Het citrusfruit afwassen en goed naspoelen met koud water. Vervolgens dun schillen (géén wit), eventueel laten drogen op keukenpapier bij de verwarming. De kardemom, kalmoes en citroenpitten in grove stukken breken (vijzel) en samen met de overige ingrediënten, op de suiker na, in een bokaal doen. Alcohol en water toevoegen. Na drie weken trekken (macereren) op een redelijk warme plaats (tweemaal per dag schudden) filtreren door een zeef met linnen doek, (de doek voorzichtig uitknijpen). De opgevangen vloeistof twee dagen afgesloten op een koele plaats zetten en hierna voorzichtig filtreren door een koffiefilter. Vervolgens de suiker naar behoefte toevoegen en zo nodig met water aanvullen tot een liter. De likeur nu drie weken lang wegzetten op een koele plek en daarna voorzichtig af hevelen van een dun laagje bezinksel Het is mogelijk een grotere hoeveelheid suiker toe te voegen om de bittere smaak wat te verbloemen. Indien nodig veertien dagen later nog eens hevelen.

Oudenbossche pop

Papegaaiensoep
Een bijzondere likeur gestookt van amandelen, walnoten, hazelnoten, kastanjes en pinda’s. Het drankje heeft de kleur van slappe thee en dankt de naam aan het feit dat de liefhebbers wilden verbloemen dat zij alcohol dronken.

Parfait amour
De volmaakte liefde zou het gevolg zijn van het drinken van deze Oudhollandse likeur bij conflicten, die de liefdesverhouding dreigen te verstoren. Deze likeur hoort gelet op haar samenstelling bij de zogeheten fantasielikeuren.
De likeur wordt gemaakt op basis van Curaçao schillen, vanillestokjes, amandelen en rozijnen. De grondstoffen worden verwerkt door infusie, distillatie, percolatie en maceratie in alcohol met toevoeging van suikerstroop. De drank is meestal lila of paarsrood en wordt met viooltjesaroma op smaak gebracht.
Het is een bijzondere exotische likeur, die mede vanwege de zoete smaak ook bij vrouwen in trek was (en in beperkte mate nog is). Na de wereldoorlog 1940-1945 nam de belangstelling ervoor zienderogen af. Na de komst van de premixen daalde de belangstelling ervoor nog verder. Nu nog leuk als cadeautje met een verhaal, vooral rond Valentijnsdag. Kan puur worden gebruikt of als smaakmaker in cocktails en longdrinks.

Pepermunt likeur

  • 200-300 gram suiker
  • 50 gram verse muntbladeren of 1/2 theelepel etherische pepermunt olie
  • 1 fles wodka
  • 4- 6 druppels groene levensmiddelenkleurstof (optioneel)

Pimpeltjens
Oranjelikeur

Pruimpje prik in
Een heerlijke likeur van Rheinse pruimen en reine claude, onderling in smaak verbonden met honing en bourbonstokjes.

Roosje zonder doornen
Een likeur gemaakt van rozen. Een moeilijk proces, omdat de smaak al snel penetrant wordt. Maar bij juiste vervaardiging geven de 4 verschillende rozensoorten een hele fijne smaak.

Schelvispekel (Vlaardingen)
Schelvispekel is een sterke, gekruide alcoholische drank die kan worden gerangschikt onder de kruidenbitters. De drank bevat 35% alcohol. Het is dus geen zoutoplossing waarin schelvis wordt bewaard, zoals de naam doet vermoeden. De drank werd oorspronkelijk vooral gedronken door vissers uit Vlaardingen om zich tegen de kou te beschermen als zij gingen vissen bij de Doggersbank.
Oorspronkelijk (voor 1900) maakten de vissers de drank zelf uit brandewijn en specerijen, zoals kaneel en nootmuskaat. De drank stond dan lang (minimaal 6 weken) te trekken in stenen trekpotten in de kombuis. In de trekpotten geven de specerijen hun geur en smaak af aan de brandewijn. Na toevoeging van suiker aan het extract is de schelvispekel klaar. De naam schijnt te zijn ontstaan als schuilnaam voor de drank, die de vissers gebruikten om aan hun vrouwen te verzwijgen dat het om sterkedrank ging.
Schelvispekel wordt tegenwoordig alleen nog gestookt door distilleerderij H van Toor & Jzn in Vlaardingen.

Schilletje
Citroenjenever

Schrobbelèr
Schrobbelèr is een Tilburgse likeur. Het heeft met 21,5% een wat lager alcoholpercentage dan de meeste kruidenbitters en is daardoor relatief zoet. Het drankje wordt verkocht in een stenen kruik en wordt koel gedronken uit het eigen glas, een hoog en smal kelkglaasje dat groter is dan een Jägermeisterglas.
Schrobbelèr is ontstaan in 1973 toen de Tilburgse ondernemer en likeurliefhebber Jan Wassing begon te experimenteren met een drankje met verlaagd alcoholgehalte dat geschikt moest zijn voor zijn zwakke maag. Het resultaat bleek aan te slaan aan de huisbar die hij “Bij de schrobbelaar” had gedoopt. Het drankje wordt nu gedestilleerd op het Tilburgse bedrijvenpark Loven door het Eindhovense bedrijf Schrobbeler BV, zonder streepje op de laatste lettergreep. De drank wordt vooral genuttigd tijdens het carnaval.
De naam is ontleend aan een beroep uit de textielindustrie, de schrobbelaar.Dit bijkans vergeten beroep tekent de eeuwenlange traditie die Tilburg de bijnaam Wolstad gaf: de schrobbelaar voerde de pas geverfde wol in de schrobbemolen die met borstels de vezels schoon schrobde en enigszins recht trok, een proces dat lijkt op het kaarden dat voor het verven gebeurt. Na het schrobben gingen de vezels naar de voorspinmachine. De schrobbelaar was een ongeschoolde, laagbetaalde kracht. Voor zover het beroep nog voorkomt, is het een toezichthoudende functie bij de machinale verwerking van wol.
Een andere bekende Tilburgse kruidenlikeur (met een wat hoger alcoholpercentage) is Peerke’s Nat.

Sleedoornjenever
Sleedoorn fruit wordt ook gebruikt voor het maken van Slivovitsj.
Engels: Sloe Gin
Fr: Prunelle (à la fine champagne)
Spaans: Patxaran is een likeur op basis van anijs en sleedoornbessen
De sleedoorn is een wilde pruimensoort die ook in onze streken voorkomt.
Ze groeit aan kleine boompjes of dichte struiken die meestal worden aangetroffen in verwaarloosde hagen.
De diepblauwe vruchten zijn 1 tot 2 cm in doorsnee en hebben zo’n bittere smaak dat ze vers niet eetbaar zijn.
In Engeland worden ze gebruikt om gin te aromatiseren.
De sleedoorns worden in oktober geoogst en rond Kerstmis kan de eerste sleedoorngin, sloe gin worden gedronken.
In de traditionele recepten varieert de hoeveelheid suiker van een paar eetlepels tot 1/2 kg per kg fruit.

  • 500 g sleedoorns
  • 3 el suiker
  • 1 fles (750 ml) gin of jonge jenever
  • 1 tot 2 bittere amandelen.

Meng in een pot van 1 liter de sleedoorns met de suiker, gin of jenever en de amandelen en zet het mengsel 2 tot 6 maanden weg op een koele, donkere plaats.
Tijdens de eerste weken moet de pot minstens een keer pet week worden geschud om de suiker goed te verdelen.
Filter het vocht door een zeef bekleed met een dubbele laag vochtig neteldoek en vang het op in een kom.
Gooi alle vaste bestanddelen weg.
Giet de sleedoornjenever door een trechter in een fles met schroefdop of sluit af met een kurk.
De drank blijft voor onbepaalde tijd goed.

Steernties (Drentse anijslikeur)

  • 1 fles brandewijn
  • 15 gram steranijs
  • 5 draadjes saffraan
  • 400 gram suiker

Regelmatig schudden. Na 4 weken filteren.

Tip van Bootz
Oranjelikeur

Triple sec (Curaçao)
Oranjelikeur

Venusolie
Taalgebruik en leefgewoontes waren ten tijde van De VOC heel anders dan nu. Venusolie was een veel genuttigde drank in sommige kuststreken van China en werd gebruikt als stimulerend middel.
Amsterdamse likeurstokers bereidden in navolging van deze Chinezen een soortgelijk product naar eigen inzicht.
De grondstoffen kwamen uit het Verre Oosten: kruidnagelen, cardamon, geurige bloemen, granaatappel, etc.

Vergeet mij niet
Melancholie bij de Schreierstoren: vrouwen en andere geliefden namen afscheid van de zeevarenden en als aandenken gaven zij een ‘geflest anker’ mee met het etiket ‘Vergeet mij niet’.
Het was de bedoeling dat de zeeman de fles opende in de eerste haven ver van huis.
Een zeer welriekende, – longea vitea- likeur.
De geur van welverzorgden overheerst door de aroma van violen de alcoholen die in die tijd altijd aan boord waren: rum en cognac.
De vele soorten pitten van onder meer perziken en amandelen en een toevoeging van gestookte lavendel geven deze likeur haar bijzondere karakter.

Verloflikeur  Verlofschillen

Volmaakt geluk
Deze likeur werd door ‘lieden van beiderlei kunnen’ gedronken na grootse opwinding.
Bereid uit vele soorten zaden, extracten en bloemen en wat heel bijzonder is, gegiste bourbonvanille en noten.

Vrijmetselaar
De likeur werd behalve in Nederland ook in andere landen verkocht. Aanvankelijk onder dezelfde naam in eigen taal, later en nu nog onder een fantasiemerknaam, zoals een bekende Schotse likeur.
Buiten de zeer oude genever die Van Wees als ‘geest’ gebruikt is het ingrediënt honing duidelijk herkenbaar.
Het aparte aroma wordt versterkt door de kruiden koriander en juniperus die normaal nooit in likeur worden gebruikt.

Wadwater likeur
De Hooghoudt Wadwater is een rum met prachtige volle smaken van abrikoos en vanille. Een rum van Nederlandse makelij die vaak in verwarring word gebracht met een likeur, deze rum word dan ook vaak bij de likeuren gezocht door zijn zachte en licht stroperige textuur.

Bekende buitenlandse likeuren

Benedictine 43%
Ingrediënten voor 1 liter: 1 gram angelicawortel,1 gram amicabloemen, 2 gram bijvoet, 1 gram citroenmelisse , 2 gram kalmoes, 0,25 gram kaneelstok, 5 gram kardemom, 1 gram koriander, 0,25 gram kruidnagel, 1 gram lindebloesem, 0,25 gram nootmuskaat, 2 gram pepermunt, 0.1 gram saffraan , 4 blaadjes verveine (citroen-verbena), 15 ml glycerine, 250 gram suiker, 460 ml alcohol an 94 AV% , ± 375 ml water, aanvullen tot 1 liter .
Bereiding: doe de fijngemaakte kruiden (vijzel of blender) in een bokaal en voeg de alcohol en het water toe. Na 14 dagen macereren op een matig warme plaats, filtreren door een papierfilter. Druk de kruiden licht aan in het filter. Meet vervolgens het volume en het alcoholgehalte van het filtraat, dit dient 835 ml van bijna 52 AV% te zijn. korrigeer indien nodig. Hierna voegt u de suiker en de glycerine toe en schudt tot de suiker is opgelost.
De originele bénédictine bevat 350 gram suiker per liter en is dus nog zoeter. Bent u een zoet-lip dan moet u dit beslist eens uitproberen, de hoeveelheid toe te voegen water wordt ± 315 ml. De tussentijdse meting van volume en alcoholpercentage voor de suiker en glycerine-toevoeging dient 775 ml van bijna 56 AV% te zijn.

Campari 1 L
Benodigheden: 10 gr gewone appelsienschil (onbespoten en zo weinig mogelijk wit), 2 gr kaneel, 2,5 gr angelica (engelwortel), 2 gr anijs, 3 kruidnagels, 0,5 gr gentiaan , 1 gr kalmoeswortel, 4 jeneverbessen, 0,65 liter Vodka of Brandewijn, sap van ½ pompelmoes, 75 gram suiker (of aangepast aan eigen smaak). Rode wijn.
Bereiding: Maal of plet de kruiden zachtjes platter en fijner en voeg deze samen met de Vodka of Brandewijn in een bokaal of fles. Laat 2 weken trekken bij kamertemperatuur. Zo nu en dan eens schudden. Filtreer het aftreksel na de maceratie door dubbele koffiefilter. Los 75 gr suiker op in deze mengeling, voeg pompelmoessap erbij en giet alles in een fles van 1 liter. Opvullen met rode wijn tot 1 liter. Mag direct gebruikt worden. Narijping verbeterd echter de smaak. (Suiker aanpassen aan eigen smaakbehoefte).

Chartreuse – Geel 38,4 AV%
Ingrediënten voor 1 liter: 0,2 gram ambretzaad, 0,5 gram angelicawortel, 0,2 gram amicabloemen, 0,15 gram kaneelstok, 0,2 gram kardemom (de gepelde pitten), 0,2 gram karwijzaad, 0,15 gram saffraan, 1 gram steranijs, 0,1 gram tijm, 0,5 gram venkelzaad, 300 ml alcohol van ± 90 AV%, 700 cl suikersiroop van 450 ml water en 300 gram suiker.
Bereiding: laat de kruiden minstens drie dagen in de alcohol macereren. Filtreer daarna door een doek vervolgens door een papierfilter (koffiefilter). Voeg dan de afgekoelde siroop toe tot 1 liter. Meng de siroop en de alcohol goed en laat vervolgens nog een maand rijpen.

Chartreuse – Groen 40 AV%
Ingrediënten voor 1 liter: 3 gram angelicawortel, 0,2 gram anijszaad, 1 gram bijvoet, 4 gram citroenmelisse, 3 gram dennentoppen, 0,1 gram foelie, 1 gram hysop, 0,25 gram kardemom, 10 gram koriande, 0,25 gram kruidnagel, 1 gram lavendelbloemen, 1 gram munt, 1 gram populierenknoppen, 0,1 gram saffraan, groene voedingkleurstof, 15 ml glycerine, 400 gram suiker, 425 ml alcohol van 94 AV%,
± 320 ml water, aanvullen tot 1 liter
Bereiding: maak de kruiden fijn in een vijzel of blender en doe ze in een bokaal, voeg de alcohol met het water toe. Na 10 dagen macereren op een matig warme plek kan worden gefiltreerd door een papierfilter (koffiefilter). Druk de kruiden licht aan in het filter. Meet vervolgens het volume en het alcoholgehalte van het filtraat, dit dient 745 ml van bijna 54 AV% te zijn, corrigeer indien nodig. Hierna voegt u de suiker en glycerine toe en schudt tot de suiker is opgelost. Vindt u de likeur te zoet, probeer het dan met 200 gram suiker per liter. De hoeveelheid toe te voegen water wordt dan ± 440 ml.

Ouzo

  • anijs  10 gram
  • steranijs  5 gram
  • venkelzaad 2 gram
  • 1 vanillepeultje
  • 2 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • alcohol 80%  0,5 liter
  • water  0,5 liter
  • suiker naar smaak

Maak alle kruiden fijn in een vijzel en giet de alcohol erbij.
Laat dit een week macereren in een pot op een warme plaats en schud af en toe.
Voeg het water toe en destilleer alles tot er 0,5 liter is vrij gekomen.
Meet nu het alcoholgehalte en voeg zoveel suikerwater toe tot het alcoholgehalte 40% is en het suikergehalte ongeveer 10 tot 15%.
Als het vocht troebel blijft iets sterke alcohol toevoegen,totdat het helder wordt.

37 comments to Likeur zelf maken

  • Ineke

    Hoe kan ik zelf gemaakte Amaretto het beste zeven zodat alle ingrediënten in een doek? blijven zitten

  • Gonda

    Beste ,
    Ik wil graag vlietbloesem likeur maken .hoe en met welke sterke drank of alcohol is het beste resultaat .
    Bedankt alvast voor de hulp
    Gonda

  • Alain Chabot

    Ik wil volgend jaar vlierbloesemlikeur maken maar waar kan ik die plukken of kopen?

  • Keanu Spekschoor

    Als ik mijn drank zoeter wil maken.
    Hoe kan ik dit dan het beste doen?
    Kan dit gewoon met suiker?
    Moet dit dan voor of na de distillatie?

  • Stevenboon

    Hallo,indien ik een kruidenlikeur wil maken ,gebruik ik dan best verse kruiden of droog ik mijn kruiden eerst?

  • Mathilda

    Dank je voor dit mooie uitgebreide artikel.

  • Kees Stada

    Heeft iemand wel eens Terschellingse Juttersbitter geprobeerd te maken?
    Niemand op mijn FB-groep herkent er een speciale smaak. Hooguitvspeculaas of hoestdrank 🙂

  • Sjeng

    Geachte lezer(s), zou iemand me kunnen vertellen of de zweem die onderin de zelfgemaakte perzik/nectarine likeur komt kwalijk is voor de kwaliteit. Heb het er afgelopen weekend met kaas doek uitgefilterd. Vriendelijk bedankt

  • geert dillen

    weet er iemand hoe er roomlikeur wordt gemaakt

  • Jolanda Dekker

    Ik wil graag aardbeien cream likeur maken .welke alcohol kan ik ik daar het beste voor gebruiken.of hebben jullie ook een recept er van .
    Groetjes jolanda

  • Liedje

    Heeft iemand een recept voor meloenlikeur?

  • Henk

    Hoi mensen, ik heb een vreemde vraag, ik ben op zoek naar een recept om alcohol-vrije campari te maken. In de handel zijn er flessen te krijgen met een alcohol-vrije bitter vloeistof die verdomd goed op Campari gelijkt. Zo er een mogelijkheid bestaan om deze zelf te maken.( voor de mensen die zich afvragen waarom alcoholvrij, ik heb er vroeger iets teveel van gesnoept 🙂

  • Willem

    Weet iemand eenrecept met tomaten

  • Julia

    Ik zou willen afraden om zelf amaretto te maken met gemalen abrikozenpitten aangezien daar cyanide in zit. Ik de fabriek halen ze dat er uit.

  • domenico

    hallo kan iemand mij een recept bezorgen van hoe ik cuberdons (neuzen) likeur kan maken
    groetjes domenico

  • Willem Damme

    Kunt u mij helpen met het recept om sambucca te maken
    Ook kan ik nergens een goed recept om een soort jeagermaister of iets dergelijks
    Met groet

  • Katie,
    Mag ik het recept van jouw chocolade likeur? Ina

  • Betty,
    Als je recepten voor likeuren van appels hebt of peren wil je die dan met mij delen.

  • Ina van der Wiel

    Elisabeth, als de kurk omhoog komt,heb je het te vroeg gebotteld. Het is nog niet uit gegist en tot rust gekomen.Dit wordt een leegloper of een bommetje. Pas op.
    Ina

  • Katie

    Hallo,
    Ik maak chocoladelikeur, maar zou graag weten hoe ik het alcoholpercentage kan bepalen. Ik gebruik hiervoor graanjenever van 30°.
    Kan iemand mij helpen?
    Bedankt!

    • Ronald

      Hallo,

      Je kan van het aantal alcohol eenheden uitgaan die veranderen niet wanneer er verdund wordt.

      100 ml X 30% = 30ml pure alcohol.
      Wanneer je deze hoeveelheid verdund tot bijv 150ml dan krijg je (30ml(pure alcohol) / 150ml) X 100 = 20vol%.

      NB: 1 liter alcohol houdende drank verdund met 1 liter water wordt zal minder zijn dan 2 liter daarom is het benodigd om het eindvolume exact te bepalen. Dit gaat het eenvoudigst door bij te vullen tot een vooraf berekend volume.

  • Agnes

    Wie heeft ervoor mij een eikeltjes likeur recept?

  • patrick oostvogels

    heeft iemand recept om fernet branca te maken ?

  • Elisabeth,

    Te vol zou ik zeggen.Laat er een luchtlaagje boven, lucht is samendrukbaar.
    De vloeistof zet bij warmte uit.
    De fles staat te warm.

    Mogelijk is er gisting opgetreden door verontreiniging.
    Dan ontstaat druk op de kurk door koolzuurgas.
    Daardoor kan het mousserend worden ,ook lekker.

  • Rob

    Morellen op Brandewijn.

    Even iets over de houdbaarheid, een paar maanden terug nog een oude weckpot met morellen op brandewijn teruggevonden in de kelder.
    Deze bleek dus al 12 jaar op een donker plaatsje gestaan te hebben.
    Nog nooit zo’n lekkere kersen likeur met een vleugje amaretto smaak gedronken.
    De morellen waren ook nog eens heel lekker om op te eten, word je trouwens niet minder dronken van.
    De ingredienten die voor deze godendrank gebruikt zijn:

    1 kilo morellen met pit, vandaar de amaretto smaak.
    1 kilo suiker
    1 liter brandewijn 40%
    12 jaar vergeetachtigheid.

    Ik kan deze drank jammer genoeg niet meer laten proeven, omdat wij er beiden na geproeft te hebben niet meer van af konden blijven.

  • Betty

    Hallo, dank u wel voor de vele recepten die ik nu lekker kan maken! Ik heb straks weer heel veel niet al te mooie appels (stuk of 4 appelbomen, waaronder 1 Goudreinet), die door de slechte plekken en maat niet echt te eten zijn. Van de goudreinetten maak ik meestal appelmoes, en plakjes voor (later) te bakken appeltaart (vriezer). Kan ik van de overige appels iets van een likeurachtig iets maken? Ik kan niet stoken/distilleren, maar wel een zgn stoomextractor. Daarmee heb ik al van (ingekookt) kersensap likeur gemaakt (meer soort van portachtig geworden).

  • Andrea

    P.s. De mango’s zijn erg zoet en vol sap.

  • Andrea

    Wij wonen in Gambia en hebben elk jaar honderden kilo’s mango’s.
    Hoe maak ik hier een houdbare likeur van zonder rare toevoegingen die ik hier niet voor handen heb?

  • rosa degroote

    hoe maak ik vlierbloessem jenever

    • Hannie

      Vlierbloesemlikeur:
      ongeveer 5 grote vlierbloesems, 800 ml water, 1 citroen, 200 ml wodka of jenever, 200 gr suiker.
      Je kunt het best dee bloesem plukken tussen half mei en half juni. Voorzichtig ontdoen van beestjes of andere ongerechtigheden. Niet wassen!! Probeer zoveel mogelijk steeltjes er af te knippen. De citroen uitpersen en het sap samen met het water in een grote goed af te sluiten pot doen. Hierbij de bloesem doen. Goed afgesloten 24 uur laten trekken. Dan het sap door een (linnen) theedoek zeven en het sap in een pan met de suiker even aan de kook brengen tot de suiker is opgelost. Nogmaals door een (linnen) theedoek zeven en laten afkoelen. Dan in goed afsluitbare flesjes (nu te koop bij Blokker) gieten. Klaar voor gebruik! Veel succes.

  • Elisabeth

    ik heb limoncello gemaakt, maar ik heb de drank tot aan de kurk in de hals van de fles gevuld, echter de kurk komt en nu langzaam uit!
    Betekend dit dat de fles nu te vol is of te leeg?
    Wat is uw advies?

  • willemDamme

    ik heb veel fruit dus ik wil

    likeur recepten
    voor drank maken

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.