Maten & Gewichten | Liter | Milliliter | Kub. cm | Centiliter | Deciliter |
---|
1 Liter= | 1 L = | 1000 ml = | 1000 cc = | 100 cl = | 10 dl |
Hoeveel is | maat in ml ofwel cc |
---|
1 druppel | 0,05 ml | 1 theelepel | 5 ml | 1 dessertlepel | 10 ml | 1 eetlepel | 15 ml | 1 borrelglas | 35 – 40 ml | 1 likeurglas | 35 – 40 ml | 1 sherryglas | 80 ml | 1 wijnglas | 125 – 135 ml | 1 kopje | 150 ml | 1 waterglas | 200-250 ml | 1 soepkop | 250 ml | 1 diep bord | 250 – 350 ml |
Hoeveel is | Andere aanduidingen |
---|
1 snufje | hoeveelheid die je tussen duim en wijsvinger kunt houden (zout: 0,4 g) | 1 mespunt | circa 1 gram of 1 ml |
Grammen | één theelepel | één eetlepel | één kopje |
---|
Aardappelmeel | 2 | 7 | 100 | Bakpoeder | 3 | 7 | 80 | Basterdsuiker | 2 | 8 | 125 | Bloem | 3 | 10 | 80 | Boter/margarine | 5 | 12 | – | Cacaopoeder | 1,5 | 5 | 75 | Custerdpoeder | – | 7 | 80 | Erwten/Bonen | – | – | 90 | Gelatinepoeder | 1 | 4 | – | Geraspte kaas | 5 | 15 | 100 | Griesmeel | – | 9 | 90 | Honing | 4 | 12 | – | Jam | 15 | 30 | – | Koffie, gemalen | – | 3 | – | Kokos | – | 4 | 60 | Krenten/rozijnen | – | 10 | 120 | Maïzena | 2 | 5 | 75 | Mayonaise | 5 | 15 | – | Melk | – | 15 | 145 | Olie | 4 | 10 | – | Paneermeel | 4 | 10 | 120 | Poedersuiker | 3 | 10 | 100 | Rijst, rauw | – | 15 | 120 | Rijst, gaar | – | 12 | 100 | Room | 4 | 10 | – | Suiker | 1,5 | 10 | 115 | Water | – | 17 | 150 | Zout | 3 | 11 | – |
Hoeveel weegt | gram |
---|
1 middelgrote aardappel | 100 | 1 appel | 140 | 1 boterham | 30 | 1 ei | 60 | 1 eiwit | 40 | 1 eigeel | 20 | 1 kaasplakje | 30 | 1 klontje boter | 20 | 1 knoflookteentje | 5 | 1 knol of raap | 150 | 1 sjalotje | 10 | 1 suikerklontje | 4 | 1 tomaat | 100 | 1 wortel | 100 | 1 ui | 70 |
Oude Maten | Hoeveel is dit? |
---|
Duim | ca. 2,5 cm | El | ca. 68 cm | Kan | 1 liter | Kop (Amst.) | 1 liter | Lood | 15,44 gram | Maatje | 100 ml | Mengel | 2 pinten= 1,3 liter | Mud | 100 liter | Once | 1/12 pond | Oord | kwart liter | Pint | 500-600 ml | Pond | 430 of 500 gram | Roe | 1a = 100m² | Stoop | 2,4 liter | Streep | 1 mm | Schepel | 10 liter | Ton | 1000 kg | Vierendeel | 1 kwart pond |
US en UK maten | | Metrisch |
---|
Gewicht | | | 1 oz. (=ounce) | | = 28,35 g | 1 lb. (=pound) | = 16 oz. | = 450 g | 2,2 lb. | = 35 oz. | = 1 kg | | | | Lengte | | | 1 inch | | = 2,5 cm | 1 foot | | = 30,5 cm | 1 mile | | = 1,6 km |
US en UK maten | US | UK | UK ml | US ml |
---|
Inhoud | | | | | 1 teaspoon (tsp.) | 1/6 fl oz | | 5 ml | 5 ml | 1 dessertspoon | | | 10 ml | 10 ml | 1 tablesp.(Tbls.) | 1/2 fl oz | | 15 ml | 15 ml | 1 fluid ounce | | | 28,41 ml | 29,57 ml | 1 cup | 8 fl oz | | 284 ml | 236-240ml | 1 pint | 16 fl oz | 20 fl oz | 568 ml | 473 ml | 1 quart | 32 fl oz | 40 fl oz | 1137 ml | 946 ml | 1 gallon | 128 fl oz | 160 fl oz | 4,546 ltr | 3,785 ltr |
1 Cup (US) | | Nederlandse maat |
---|
bloem, meel | | = 125 g | boter | = 2 sticks = 8 Tbls. | = 227 g | cakemeel | | = 110 g | griesmeel | | = 170 g | maizena | | = 110 g | cacao | | = 120 g | suiker | | = 220 g | poedersuiker | | = 125 g | kokos geraspt | | = 100 g | amandelen geraspt | | = 150 g | rijst, risotto | | = 200 g | rozijnen | | = 200 g | siroop, honing | | = 310 g | zout | | = 300 g | 1 teaspoon salt | | = 5,7 g |
Internationale Stelsel Eenheden In Nederland is het wettelijk verplicht te werken met het Internationale Stelsel van Eenheden, met bijvoorbeeld de meter en de kilogram als eenheden voor lengte en gewicht. Toch worden er ook nog steeds oude Hollandse maten gehanteerd, zoals de duim, el, een ton, bunder etc. Ook in de nautische wereld (scheepvaart) worden er nog oude maten gebruikt, zoals een zeemijl of knoop.Angelsaksische Stelsel In Engeland, -of beter Groot-Brittannië- en op kleine schaal in enkele landen van het Britse Gemenebest, maakt men nog gebruik van het Angelsaksische stelsel (met yard, inch, mile etc), hoewel hier in de komende jaren waarschijnlijk een einde aan zal komen. Ook in Amerika gebruikt men de eenheden inch, foot, yard etc. Om het nog verwarrender te maken, zijn er nog verschillen tussen diverse Amerikaanse en Engelse maten, ondanks dat de naamgeving hetzelfde is. Wat de maateenheden qua temperatuur betreft, wordt veelal het Fahrenheit stelsel gehanteerd i.p.v. graden Celsius. |
Celsius | Fahrenheit |
---|
-18°C | 0°F | -7°C | 20°F | 0°C | 32°F | 7°C | 45°F | 15°C | 60°F | 21°C | 70°F | 30°C | 86°F | 37°C | 99°F | 70°C | 158°F | 80°C | 176°F | 90°C | 194°F |
Celsius | Fahrenheit | Oven Aanduiding |
---|
100°C | 212°F | Lauw | 110°C | 225°F | Lauw | 120°C | 250°F | Lauw | 140°C | 275°F | Lauwwarm | 150°C | 300°F | Lauwwarm | 160°C | 325°F | Warm | 170°C | 325°F | Warm | 180°C | 350°F | Warm | 190°C | 375°F | Matig heet | 200°C | 400°F | Heet | 220°C | 425°F | Heet | 230°C | 450°F | Zeer heet |
| A sample text widgetEtiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa. Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan.
Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem,
suscipit in posuere in, interdum non magna. | |