De melktert is een klassieke Zuid-Afrikaanse taart, op basis van bloem, ei, suiker en veel melk. Het recept heeft veel weg van de Far Breton, een taart uit Bretagne. De smaak van de melktaart lijkt op rijstpudding, de textuur doet denken aan flan. Het wordt gegeten bij de thee of koffie en als nagerecht.
De oorsprong van de taart gaat terug naar de tijd van de Hollandse settlers in de Kaap, in de 17de eeuw.
Er zijn 2 bereidingswijzen. Met en zonder korst.
Korslose melktert
- 1 liter melk
- 3 eetlepels boter, gesmolten
- 1 kopje suiker
- 3 eieren
- 1 kopje bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 snuifje zout
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 eetlepel kaneel suiker
Meng de boter en suiker. Voeg de dooiers toe en klop met mixer tot groter volume.
Spatel de gezeefde bloem toe met de bakpoeder en zout erdoor.
Voeg de melk en vanille toe en meng.
Het ziet er even raar uit met brokken, maar meng tot het een homogene massa wordt.
Voeg de eiwitten stijf en spatel deze erdoorheen.
Doe het beslag in een ingevette vorm en bestrooi met suiker en kaneel.
Zet in een voorverwarmde oven op 190°C gedurende 25 minuten. Zet de oven op 160°C gedurende 25 tot 30 minuten. De bovenkant is dan gaar en droog, maar in het midden kan ie nog vloeibaar zijn. Check dus af de taart gaar voelt als je schud, en dus niet als een vloeistof beweegt.
Er vormt zich een bodem met daarop een creme.
Melktert
Deeg
- 2 kopjes gezeefde bloem
- 1 ei
- 1/2 kopje suiker
- 2 theelepels bakpoeder
- 125 g boter
- snufje zout
Boter en suiker goed mixen en de eieren toevoegen, klop goed.
Voeg rest toe en maak een stevig deeg.
Bedek de taartvorm met het deeg en bak in een oven goudbruin op 180 graden in 15 minuten.
Vulling
- 1 liter melk
- 3 eetlepels maïzena
- 1 kopje suiker
- 3 eieren
- snufje zout
- 3 eetlepels bloem
- 1 theelepel vanille-essence
- 1 eetlepel boter
Laat melk koken
Klop de eieren en voeg suiker, meel, maizena en zout toe. Meng goed
Giet kokende melk op dit mengsel en roer goed.
Zet op het vuur en roer goed tot het mengsel indikt. Niet laten koken.
Voeg boter en vanille-essence toe en giet op de taartbodem.
Serveren met kaneel
Leave a Reply