Minestrone is een Italiaanse groentesoep. Minestra is Italiaans voor soep, minestrone het vergrootwoord daarvan. Minestrone wordt ook wel “de grote soep” genoemd door de vele ingrediënten welke het kan bevatten. Deze vegetarische soep is al populair sinds de romeinen, hoewel de naam pas in de 14de eeuw in geschriften genoemd werd. Er is nooit een recept geweest voor de soep.
Minestrone is een dikke soep, die afhankelijk van de regio waar ze vandaan komt vaak met rijst of pasta wordt gegeten. Er bestaat geen echt recept voor minestrone, omdat het wordt bereid met de verse groenten die in een bepaald seizoen voorhanden zijn. Vroeger werd het vaak gemaakt van groenten die overbleven van de bereiding van andere gerechten — een kliekjessoep dus.
Meestal bevat het bonen, ui, wortel, bleekselderij, aardappel en tomaten.
- 2 aardappels, in kleine blokjes gesneden
- 1 courgette, in kleine blokjes gesneden
- 300 g tomaten, in kleine blokjes gesneden
- 150 g bloemkool, in stukjes
- 150 g prei, fijngesneden
- 2 wortels
- 2 stengels bleekselderij
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 200 g borlotti bonen of kievitsbonen, gaar gekookt
- 40 g pancetta
- 200 g doperwten
- 5 blaadjes basilicum
- parmezaanse kaas
- nootmuskaat
Doe wortel, prei, ui en knoflook in de keukenmachine en hak fijn. Bak het mengsel in enkele lepels olijfolie.
Fruit een reepje pancetta mee.
Voeg de gesneden groenten toe, en ook doperwten en bonen.
Voeg 1 liter water toe en breng aan de kook. Voeg de korst van kaas toe, indien bewaard, en laat een kwartier sudderen.
Breng op smaak met parmezaanse kaas, nootmuskaat, basilicumblaadjes en zout en peper. Eventueel ook pesto.
Afhankelijk van het seizoen kunnen andere groentes toegevoegd worden: pompoen, spinazie, bieten, broccoli, etc.
In de soep kan ook pasta en rijst meegekookt worden.
oh lekker ga het een keer maken