Naan is een platbrood dat in Zuid-Azië (India, Pakistan, Bangladesh) en Centraal-Azië (Afghanistan, Oezbekistan, Tadzjikistan ) evenals in het Nabije Oosten (Iran, Koerdistan) meestal wordt gegeten als bijgerecht bij de warme maaltijd. Het binnenste deel is vlak, terwijl de buitenrand iets dikker. Het lijkt op pizza, chapati, roti en pita. Naan wordt warm gegeten met boter.
In tegenstelling tot andere Indiase broden wordt Naan van gezuurd deeg gemaakt, zoals door het toevoegen van yoghurt en met behulp van gist of eventueel met bakpoeder. Oorspronkelijk waren de basisingrediënten gierst en gist, maar nu wordt tarwemeel gebruikt. Soms wordt de naan op smaak gebracht met komijn en nigella zaden. Naan wordt gebakken in een tandoor oven en dat geeft de typische smaak, anders dan roti, die in een pan gebakken wordt.
Het woord Naan is afkomstig uit de familie van Iraanse talen (bv. Perzisch, Koerdisch, Tadzjiekse), en betekent “brood”. De naam later verspreid in de naburige talen op het Indiase subcontinent en onder de Turkse volkeren van Centraal-Azië.
Recept Naan
Ingrediënten voor 6-8 naans
- 10 gram gedroogde gist
- 1 eetlepel suiker
- 400 gram bloem (3 kopjes)
- 1 theelepel Nigella zaadjes (toko of Turkse supermarkt)
- ¼ el zeezout
- ½ tl bakpoeder
- 1 el plantaardige olie of geklaarde boter
- 100 ml dikke yoghurt (½ kopje)
- 100 ml melk (½ kopje)
Verhit de oven op 225 C.
Los de gedroogde gist en een eetlepel suiker op in een klein beetje lauw water. Laat 10 minuten staan.
Zeef de bloem en meng met Nigella zaadjes, zout en bakpoeder.
Voeg daarbij de olie, yoghurt, een deel van de melk en dan het gistmengsel.
Kneed het deeg met de vuisten ongeveer 10 minuten tot er een soepel deeg ontstaat. Gebruik meer melk indien nodig.
Doe het deeg in een schaal, dek het af met huishoudfolie en laat het op een warme plek enkele uren staan.
Verdeel het deeg daarna in vier delen. Bestuif de werkoppervlak met bloem en rol de deegballen in een ovale vorm uit, dikte van een halve cm (niet te dun, anders worden ze te hard).
Smeer de broodjes in met olie of geklaarde boter.
Plaats de broodjes op een hete bakplaat of pizzasteen. Bak ze eenzijdig in 4 minuten terwijl ze gaan opbollen en bruin worden.
Serveer ze direct.
Het is ook gebruikelijk om ze in een dikke koekepan met deksel te bakken, waarbij ze tweezijdig gebakken worden. Die pan moet voorverwarmd en zodra de broodjes erin gaan op middelhoog vuur verhit worden. Draai de broodjes na 1 minuut om.
Leave a Reply