Basisrecept Oliebollen (ca. 30 stuks)
Ingrediënten
- 500 gr bloem
- 1 theelepel zout
- 25 g verse of droge gist
- 1/2 liter lauwwarme melk
- 1 ei
- 1 liter plantaardige olie (zonnebloem- of arachideolie)
Benodigdheden
- Beslagkom
- Mixer
- Frituurpan (of diepe pan)
- Schuimspaan
Bereidingswijze
De gist oplossen in een deel van de melk en op een warme plaats laten staan tot er aan de oppervlakte belletjes verschijnen.De bloem met het zout boven een kom zeven. In de bloem een kuiltje maken en er het gistmengsel in schenken.Het vocht vanuit het midden door de bloem roeren. Met de mixer het ei en de rest van de melk erdoor kloppen tot een glad beslag ontstaat. Een vuling naar keuze door het beslag scheppen, de kom afgedekt met plastic folie op een warme, tochtvrije plaats ca. 1 uur laten rijzen. In een ruime pan 1 liter olie verhitten tot 180 gr. Met behulp van 2 met olie ingevette lepels of een ijsschep bollen van het beslag vormen en deze in porties in 5-8 minuten goudbruin bakken. De oliebollen op keukenpapier laten uitlekken.
Gevulde oliebollen (zie basisrecept oliebollen)
- ( rum) rozijnen en of krenten
- gehakte sukade
- gekonfijte sinaasappelschilletjes
- gehakte gekonfijte gember
- stukjes ananas ( goed laten uitlekken en droogdeppen)
- stukjes appel of geraspte appel.
Bereidingswijze
Als u uitgaat van 1 keer het basisrecept kunt u maximaal 325 gram extra ingrediënten toevoegen. Als u meer gebruikt, bestaat het risico dat de bollen tijdens het bakken uit elkaar vallen.
Oliebollen vrij van ei, melk, noten, pinda en soja; met een glutenvrije variant
Ingrediënten idem boven, echter:
Vervang melk door: 1/2 liter lauw water en 1 eetlepel suiker
Vervang de tarwebloem door 250 gram boekweitmeel en 250 gram rijstemeel of 500 gram glutenvrij meel
Laat ei desgewenst weg.
Bereidingstips
Receptuur/vulling
- Grondstoffen dienen nauwkeurig afgewogen te worden, anders bakt u geen constant product.
- Het wassen en wellen van de vruchten is zeer belangrijk. Bij te kort wellen zullen de vruchten vocht onttrekken aan de oliebol, waardoor deze snel te droog wordt. Bij te lang wellen zullen de vruchten snel stuk draaien.
- De tijdsduur van het wellen is afhankelijk van de kwaliteit en de grootte van de vruchten.
- Na het wellen, de vruchten laten uitlekken en drogen. Na ca. 20 uur zijn de vruchten winddroog.
- De winddroge vruchten koel bewaren.
- Bij het verwerken van de vruchten moet de temperatuur van de vulling nagenoeg gelijk zijn aan de beslagtemperatuur.
Mengen/kneden
- Alle grondstoffen moeten eerst goed gemengd worden. Voeg daarom het water niet in één keer toe, maar begin met 85%.
- Tijdens het mengen de lage snelheid van de planeetmenger of deegmachine gebruiken. Het beslag moet glimmen, draden trekken die als een vliesje de vulling kunnen omsluiten.
- Om de grondstoffen voldoende te kneden, schakelt u de machine na het mengen over op een hogere snelheid. Een deeg dat goed gekneed is, zal beter de vulling opnemen.
- Voor een goede ontwikkeling van het beslag gaan we uit van een deegtemperatuur van 26ºC.
Rijzen
- Het rijzen wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals beslagtemperatuur, zoutgehalte, hoeveelheid gist, hoeveelheid suiker en hoeveelheid vocht.
- Een beslag rijst sneller als de deegtemperatuur hoger is. De rijssnelheid gaat per graad Celsius met zo’n 10% omhoog.
- Nadat het beslag voldoende gerezen is, geeft u het een doorslag met een spatel of een vlinder.
- De omgeving waarin het beslag rijst is erg belangrijk. Met namen de vochtigheid en temperatuur van de lucht zijn erg belangrijk en moeten aansluiten bij de temperatuur van het beslag.
- Een beslag mag nooit afkoelen tijdens het rijsproces. Dek het beslag af met een vochtige doek of met plastic.
Bakken/Frituren
- Bij het bakken van oliebollen hanteren we een olietemperatuur van 180ºC. Tijdens het bakken mag de olie niet te snel afkoelen. De frituurpan dient dan ook voldoende vermogen te hebben. De belangrijkste succesfactor is een constante olietemperatuur van 180ºC (!). Een te lage olietemperatuur geeft een te groffe structuur aan de buitenkant van de kruim. Ook zal de oliebol zeer veel olie opnemen.
- Schep de oliebak minder vol als u deze onvoldoende op temperatuur kunt houden.
- De baktijd van een oliebol is gemiddeld 6 minuten, afhankelijk van het gewicht.
- Een goede oliebol draait halverwege de baktijd vanzelf. Een bol die te snel draait is te koppig en geeft een onregelmatige korstkleur.
- Oliebollen die bij een te hoge temperatuur worden gebakken, kleuren sterk en zijn vaak niet gaar van binnen.
- Kruimresten, vulling en dergelijke in de olie kunnen aanbakken en zorgen voor een negatieve smaakoverdracht. Filter en/ of ververs de olie dus regelmatig.
Oliebollen FAQ
Kan ik ruim voor ik wil oliebollen bakken het oliebollenbeslag maken?
Dat kan niet, het oliebollenbeslag rijst namelijk door. Het wordt te luchtig. Bereid het beslag meteen voor het oliebollen bakken.
Kan ik extra ei toevoegen aan het oliebollenbeslag?
Het is niet nodig, de gist maakt het oliebollenbeslag al luchtig.
Ik wil oliebollen bakken met bier, hoe moet dat?
Voeg 150 bier en 350 ml handwarm water toe aan het oliebollenbeslag. Let op dat het bier op kamertemperatuur is.
Hoeveel rijst het oliebollenbeslag?
Het beslag van de oliebollen wordt ongeveer twee keer zo groot.
Het oliebollenbeslag wil niet rijzen, wat nu?
Is het water te koud of te warm, dan rijst de gist onvoldoende. Ook de omstandigheden waarin het beslag rijst, luisteren nauwkeurig. Zet het beslag niet op de tocht, maar ook niet te dicht bij de verwarming.
Rijst het oliebollenbeslag niet? Probeer de truc met de oven: verwarm de oven tot 50°C. Zet de oven uit, plaats de kom in de oven. Wacht een half uur, kijk of het oliebollenbeslag voldoende gerezen is. Nee? Voeg extra gedroogde gist toe aan het beslag. Zet het oliebollenbeslag weer in de oven en herhaal de truc.
In welke olie kan ik het beste oliebollen bakken?
Zonnebloemolie, slaolie of Arachideolie (pindaolie). Zonnebloemolie is het meest neutraal van smaak. Met Arachideolie kun je wat langer frituren. Je hebt ± 2 liter olie per pan nodig. De temperatuur van de olie moet ± 190°C zijn. Oliebollen bakken in olijfolie gaat niet goed.
Mag ik oliebollen bakken in frituurvet?
Het kan wel, maar de afgekoelde oliebollen zien er minder mooi uit. Er komt een wit vetlaagje op. De oliebollen smaken vetter.
Hoe kan ik mooie ronde oliebollen bakken?
Gebruik een oliebollentang/ijslepel. Maak de tang na een serie oliebollen bakken schoon met water. Droog de tang goed af voor de volgende serie, water en hete olie spettert.
Laat ruimte over in de pan. De oliebollen draaien vanzelf om.
Ik wil oliebollen bakken, maar ze worden vet. Hoe komt dit?
De olie is niet heet genoeg. Zorg voor een temperatuur van 190°C. Of het beslag heeft te lang gerezen, waardoor het te luchtig is. Roer even met een spatel in het oliebollenbeslag.
Mijn oliebollen draaien in het vet steeds naar een kant. Wat doe ik daar aan?
Schep het gerezen oliebollenbeslag niet van de bovenkant af, maar vanuit het midden van de beslagkom. Bovenop is het beslag meestal erg luchtig. Het kan ook dat er teveel lucht in de oliebol zit aan één kant. Schep daarom voorzichtig het beslag uit de kom en laat het beslag niet te lang rijzen.
Mijn oliebollen bakken niet goed, ze zakken in het vet in elkaar.
Het oliebollenbeslag is vermoedelijk te lang gerezen of heeft op een te warme plek gestaan.
Hoe kun je oliebollen het beste bewaren?
Laat de oliebollen eerst goed afkoelen, verpak ze daarna luchtdicht. Dit kan in een afgesloten plastic zak of voorraaddoos. Bewaar ze buiten de koelkast. Oliebollen blijven ongeveer 2 dagen goed.
Kun je oliebollen bakken en ze invriezen?
Ja, dat kan. De oliebollen blijven ongeveer 2 maanden goed. Als je ze wilt eten: eerst ontdooien en daarna verwarmen.
Hoe kun je oliebollen het best opwarmen?
In een voorverwarmde oven van 200°C, ongeveer 15 minuten. Magnetron 20 sec. bij 850 Watt.
Kan ik de frituurolie, na gebruik bij oliebollen bakken, her-gebruiken?
ik heb nog geen 1 recept gezien die een link naar mijn geheime recept heeft jammer mijn recept is subliem heb echt geen kapsones maar ze zijn zo zalig nou sukses verder
Ik zet altijd de beslagkom in een afwasbak warm water met een natte theedoek eroverheen. Het beslag rijst prachtig het is in 45 minuten bakklaar.
Beste bakker,
het is me een paar keer overkomen ,dat wanneer ik oliebollen heb gebakken ze opdat moment lekker rondt en bollig zijn maar de volgende dag zijn ze helemaal plat als poffertjes hoe komt het en wat kan ik eraan doen of is het normaal?
mevr.Kensmil L.