Pakora is een Indiaas gefrituurde snack of hapje.
Men haalt een ingrediënt (bijvoorbeeld ui, aubergine, spinazie, aardappelen, bloemkool, tomaat, kip) door een beslag van bloem van kikkererwten en frituurt het. Afhankelijk van het ingrediënt worden verschillende benamingen gebruikt. Als men ui gebruikt, dan spreekt men van onion bhaji. Bij spinazie noemt men het palak pakora.
Recept 1
Pakora vegetarisch
- 250g gram kikkererwtenmeel
- 50g zelfrijzend bakmeel
- 300g aardappelen, geschild en in kleine stukjes gesneden
- 300g uien , fijngehakt
- 3 lente-uitjes , schoongemaakt, fijngehakt
- 6 tot 8 spinazie bladeren, fijngehakt
- handvol verse koriander blaadjes
- 1 tl fijngehakte groene chilipeper
- ½ theelepel rode chilipoeder
- 1 tl garam masala
- 1 theelepel tandoori masala poeder (optioneel), verkrijgbaar bij Aziatische supermarkten
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel zout
- zonnebloemolie , om te frituren
Bereidingswijze
Zeef het meel en de zelfrijzende bloem in een kom. Voeg de chilipoeder, garam masala en tandoori masala poeder toe en roer goed door elkaar.
Voeg het citroensap toe, dan geleidelijk genoeg water tot een glad beslag dat dik genoeg om de achterkant van een lepel te bedekken. Zet apart
gedurende 10-15 minuten.
Voeg alle overige ingrediënten, behalve de zonnebloemolie, aan het beslag toe en meng goed.
Verhit de olie in een diepe koekenpan met dikke bodem tot een broodkruimel er sissent bruin in bakt.
Wanneer de olie heet is, doe eetlepels van het beslag mengsel in porties in de olie en bak enkele minuten, of tot de pakoras krokant en goudbruin-
bruin en de groenten gaar zijn. Dien meteen op.
Recept 2
Pakora met mango chutney
Mango chutney
- 2 eetlepels plantaardige olie
- 2.5cm stuk verse wortel gember, geschild, fijngehakt
- 1 kleine rode chilipeper , fijngesneden
- 1 limoen, schil en sap
- 1 knoflook teentje, gepeld, geplet
- snuifje gemalen kaneel
- snufje gemalen koriander
- 225g licht bruine suiker
- 225g cider azijn
- 3 mango’s, pit verwijderd, geschild, in blokjes gesneden
Voor de pakora
- 2 uien , gepeld, in plakken gesneden
- 1 krop broccoli, gesneden in roosjes
- ½ bloemkool, snijd in roosjes
- 200g gram bloem ( kikkererwtenmeel )
- 1 kleine rode chilipeper , fijngehakt
- 1 theelepel gemalen kurkuma
- 1 theelepel cayennepeper
- zout en versgemalen zwarte peper
- 100-175ml ijskoud water
- plantaardige olie voor frituren
- gewone yoghurt , om te dienen (optioneel)
Bereidingswijze
Voor de chutney,
verhit twee eetlepels plantaardige olie in een koekenpan op een matig vuur.
Voeg de gember, Spaanse peper, limoenschil en knoflook toe en bak 3-4 minuten, of tot ze zacht zijn.
Voeg de gemalen kaneel, gemalen koriander, suiker, ciderazijn, limoensap en mango’s toe.
Breng het mengsel aan de kook, zet het vuur lager tot het mengsel gaat sudderen. Laat sudderen gedurende 20-30 minuten, of tot het mengsel is
gereduceerd en de consistentie van jam heeft.
Ondertussen voor de pakora,
Kook de ui in een pan met gezouten water gedurende 2-3 minuten.
Voeg de broccoli en bloemkoolroosjes toe en blijven koken gedurende 1-2 minuten, of tot de uien zacht zijn. Laat goed uitlekken en zet ze opzij.
Voor het beslag, de bloem, peper, gemalen kurkuma, cayennepeper en zout en peper in een kom mengen. Voeg geleidelijk aan het water toe in een dun
straaltje, kloppen totdat een dik beslag vormt.
Verhit de olie in een diepe koekenpan met dikke bodem tot een broodkruimel er sissent bruin in bakt.
Dompel de geblancheerde bloemkoolroosjes en broccoli in het beslag en daarna met een lepel de gesneden ui in het beslag.
Laat Voorzichtig en in porties de met deeg bedekte groenten zakken in de hete olie en bak enkele minuten, of tot ze knapperig en goudbruin zijn.
Haal ze met behulp van een schuimspaan uit de pan en zet apart om uit te lekken op keukenpapier. Herhaal het proces met de resterende groenten.
Om te serveren, verdelen de pakora tussen vier serveren manden. Serveer de yoghurt (als het gebruiken) en mangochutney in dompelen kommen naast.
Bron van de recepten: bbc
Leave a Reply