Een chiffon cake is een luchtige cake gemaakt met plantaardige olie, eieren, suiker, bloem, bakpoeder en smaakstoffen.
In plaats van het traditionele cake ingrediënt boter, wordt plantaardige olie gebruikt. De zachte textuur van chiffon cakes wordt, net als Angel Cake, bereikt door eiwitten stijf te kloppen met suiker (meringue) en door het cakebeslag (eigeel, suiker, bloem) te spatelen. Daarnaast wordt bakpoeder toegevoegd.
De olie-ei combinatie geeft een zeer vochtig gebak, zelfs bij lagere temperaturen. Chiffon gebak heeft niet de neiging te verharden of uit te drogen zoals traditionele botercakes. Hierdoor zijn ze beter geschikt dan andere cakes voor het vullen of glazuren met ingrediënten die moeten worden gekoeld of ingevroren, zoals banketbakkersroom of ijs. Chiffon cakes bevatten doorgaans minder verzadigd vet dan boter cakes, waardoor ze gezonder zijn dan hun boter-zware tegenhangers. Echter missen ze wel de rijke smaak van boter, en daarom worden ze meestal geserveerd met smaakvolle sauzen of vullingen van chocolade of fruit.
Er zijn cake recepten uit het begin van de 20ste eeuw waarbij boter door slaolie vervangen werd. Toch wordt de uitvinding van de chiffon cake toegeschreven aan Harry Baker, uit California. Baker hield het recept 20 jaar geheim, totdat hij het in 1947 verkocht aan General Mills. Op dat moment werd de naam veranderd in “chiffon cake” (chiffon is waar bruidsjurken van gemaakt zijn) en de cake werd enorm populair in de VS.
Pandan cake
Pandan cake is een Maleisische variant. Deze chiffon cake is op smaak gebracht met het sap van pandan blaadjes en populair in heel Zuid-Oost-Azie. De cakes zijn lichtgroen door het sap, maar meestal ook door kleurstoffen. Vaak wordt pandan essence gebruikt dat de pandansmaak heeft en de kleurstoffen.
Je kunt het ook weglaten, en de cake op smaak brengen met citroenrasp of wat je maar wilt.
Zelfgemaakte pandansap wordt gemaakt door 5-10 blaadjes in een kleine keukenmachine fijn te malen, vervolgens te mengen met een eetlepel water en uit te knijpen. Voor zelfgemaakte kokosmelk moet je verse kokosnoten doormidden hakken. Vang eerst het kokoswater op, dat je opdrinkt en niet in dit recept gebruikt. Lepel het vruchtvlees eruit en doe dat met iets water in de blender. Het wordt een slagroomachtige massa.
Pandan chiffon cake recept
Ingredienten voor 1 tulband (22-25cm met antiaanbaklaag) of chiffon vorm
Voor het beslag
- 6 eierdooiers
- 120 gram bloem
- 30 gram maizena
- 1 theelepel bakpoeder
- 80 gram suiker
- 150 ml dikke kokosmelk
- 80 ml plantaardige olie (met neutrale smaak)
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 theelepel pandan-extract
- 1/8 theelepel zout
Voor de meringue
- 6 eiwitten
- 80 gram suiker
- 1/2 theelepel tartaarzuur
Verwarm de oven voor op 160°C.
Zeef de bloem, maizena en bakpoeder in een kom. Zet apart.
Klop eierdooiers en suiker tot een luchtig geheel. Klop de andere ingredienten mee (kokos, olie, vanille, pandan, zout).
Zeef de bloem deel voor deel boven het eidooiermengsel en spatel erdoor.
Klop de eiwitten met het tartaarzuur in een schone, vetvrije kom, tot het schuim steviger wordt. Voeg dan beetje bij beetje suiker toe en blijf kloppen tot de eiwitten stijf zijn. Lees ook: Meringue en Hoe sla je een eiwit stijf?
Spatel de bloem door het eidooiermengsel. Hou het luchtig.
Neem 1/3 van de meringue en spatel het door het beslag.
Spatel rustig de rest erdoor tot het beslag geen dotten wit eiwit meer heeft.
Giet beslag in de bakvorm (niet invetten) en bak.
Zet de oven uit als de cake goudbruin is in 40-50 minuten.
Sommige koks hebben problemen met het inzakken van chiffon cake. Probeer het volgende: sommigen laten de cake nog 10 minuten in de afkoelende oven staan om na te garen, waardoor de cake niet inzakt. En ander methode is om de cake direct na het bakken uit de oven te halen en om te draaien. Haal uit de vorm zodra afgekoeld.
- 1 ei
- 3 eierdooiers
- 35g ongezouten boter
- 50g bloem
- 10g maïzena
- 60g kokosmelk
- 1 theelepel pandan extract
- vanillesuiker
Meringue
- 3 eiwitten
- 85g basterdsuiker
Voor de vulling
- 200g mascarpone
- 2 eetlepels suiker
- 25g gedroogde kokosrasp
- eetlepel olie
- Snufje zout
Zie werkwijze hier.
Leuk, al die feitjes! Ik ga straks proberen chocolade chiffoncake te maken met slagroom.
Wat is tartaarzuur bij het recept van de panden chiffon cake?
[…] Pandan Cake Recept […]
Vraagje mag kokosmelk vervangen voor gewone melk of slagroom ivm kokos allergie
hallo lia je kan de kokosmelk door gewone melk vervangen heb dit zelf ook gedaan
Oh leuk allemaal, wil graag proberen