Panzanella, ook wel pansanella of panmolle of panmòllo, is een oud gerecht uit Midden-Italië (Toscane, Umbrië, Marche en Lazio).
Pan betekent brood en zanella betekent diepe schaal.
Het originele recept noemt brood, ui, rode basilicum, op smaak gebracht met olie, azijn en zout. In Toscane, wordt het brood geweekt in water en daarna uitgewrongen en gemengd met de andere ingrediënten, in Umbrië en Marche worden sneetjes oud brood nat gemaakt, maar niet geplet en de andere ingrediënten erop als het ware een bruschetta.
In de 20ste eeuw is er het gebruik van tomaat in stukjes. Sommige koks gebruiken olijven, eieren en soms tonijn.
Ook gebruikelijk: sla, wortelen, selderij, in blokjes gesneden worst, mozzarella kaas, pickles, augurken, bonen, geraspte kaas etc..
Het is een zomers gerecht omdat de ingredienten dan beschikbaar zijn.
Het lekkerst is om het na het samenstellen een uur te koelen.
La Panzanella Recept
- 400 gram Italiaans brood
- 3 eetlepels wijnazijn
- goede Italiaanse olijfolie
- 2 tomaten
- 1 rode ui
- 1 komkommer
- 15 blaadjes basilicum
- zout en peper
Snij de ui in dunne ringen en doe ze in een schaal met water en azijn. Zet enkele uren apart.
Schil de komkommer en snijd in plakjes.
Snij de tomaat in stukjes.
Snij het brood in plakken en snij de korst eraf. Doe in een schaal en besprenkel met water en azijn. Pluis het brood uit elkaar.
Haal de ui uit het water en doe bij het brood.
Voeg basilicum, tomaat en komkommer toe. Hussel.
Breng op smaak met olijfolie, zout en peper.
Laat de salade 1 uur in de koelkast alvorens te serveren.
Leave a Reply