Paté is de (Franse) aanduiding voor vleesproducten waarin lever wordt gebruikt. De naam heeft dezelfde afkomst als het Nederlandse ‘pastei’; oorspronkelijk stond het voor een bereiding met deeg. Lever is erg bederfelijk, en met deze wijze van verwerking werd bereikt dat het langer houdbaar is. De klassieke methode behelst het malen van lever en het vermengen met andere ingrediënten, waaronder in elk geval vet of spek, waarna het bij een lage temperatuur au bain-marie in een oven gebakken wordt. Het vrijkomende vet ligt dan als een afdichtende laag boven op de paté.
Paté is een mengsel, zodat het eenvoudig te smeren is (op bijvoorbeeld de boterham). Een warme of koude plak paté wordt ook wel als voorgerecht geserveerd.
Wildpaté wordt beschouwd als een culinair hoogstandje, en wordt gegeten met veenbessen of uienconfituur.
Er is geen eenduidig recept voor paté, omdat het veel producten kan bevatten en van verschillende soorten lever (kalfs-, runder-, varkens-, ganzenlever, of mengsel daar weer van) kan worden gemaakt. bron: wiki
Recept voor: Paté van kippenlevertjes
Omschrijving: Klassiek voorgerecht en ook lekker bij de lunch. Eenvoudig zelf te maken.
Ingredienten
- 200 gram kippenlevertjes, schoongemaakt
- 80 gram bacon, zonder zwoerd
- 100 gram roomboter, in drie delen
- 1 ui of 2 sjalotten, fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijn gehakt
- 1 theelepel verse tijm, fijngesneden
- 2 eetlepels sherry, of madeira of cognac
- 1/2 theelepel nootmuskaat of foelie
- 1/2 theelepel piment
- zout en grofgemalen peper
Bereidingswijze
- Verhit in een pan met dikke bodem een deel boter en fruit hierin de bacon, ui en knoflook. Voeg de kippenlevers en tijm toe en roerbak ze
- slechts 5 minuten, totdat ze van buiten mooi bruin zijn en van binnen nog wat roze.
- Blus af met sherry.
- Doe lever met jus in de keukenmachine. Voeg kruiden toe. Voeg een deel boter toe.
- Draai het geheel tot een gladde massa. Controleer de smaak en corrigeer deze zonodig met nog wat zout en peper.
- Schep vervolgens de pate in een stenen schaal en schenk er gesmolten boter over om het af te dekken.
- Dek deze af en koel de paté een nacht in de koelkast. De paté kun je zo maximaal 3 dagen bewaren.
- Serveren met saus van rood fruit zoals cumberland- of veenbessensaus.
Preparation time: 20 minute(s)
Cooking time: 10 minute(s)
Number of servings (yield): 8
Beoordeling
Kun je het ook invriezen, zonder (al teveel) kwaliteitsverlies?
Het lekkerste recept to op heden voor kippenleverpaté. Makkelijk te maken en zo gebeurd… en HEEEL erg smakelijk. Deze houd ik erin 😀