Poffert

Poffert (niet te verwarren met poffertjes) is een Gronings gerecht. In andere delen van Nederland komt nagenoeg hetzelfde recept voor maar heet het anders: ketelkoek, Jan in de zak of broeder.

Poffert is een broodachtig boerengerecht en werd vooral gegeten als hoofdgerecht en soms als toetje, meestal in de winter omdat het een nogal zwaar gerecht is. Poffertbeslag bevat zelfrijzend bakmeel (of gewone tarwebloem, boekweitmeel en gist), krenten, rozijnen, melk, eieren en wat zout; soms wordt ook sucade toegevoegd. Het beslag is nagenoeg gelijk aan dat van pannenkoeken, maar het beslag van een poffert moet wel enige tijd rijzen.

De poffert wordt au bain-marie in een speciale pofferttrommel gekookt. Om het aanhechten te voorkomen wordt deze soms aan de binnenzijde belegd met plakjes spek. Jan in de zak kent hetzelfde beslag. Het deeg wordt echter niet in een trommel gekookt maar in een schone theedoek die wordt dichtgebonden met een touwtje – vandaar de naam. Tegenwoordig wordt poffert ook vaak in de oven gebakken in een tulbandvorm. Poffert werd vroeger gegeten met roomboter en stroop, maar zonder kan het ook.

Poffert

Benodigdheden voor 2 litervorm (groot model)

  • 150 gr rozijnen
  • 150 gr krenten
  • 400 gr zelfrijzend bakmeel
  • 6 eetl. paneermeel
  • 2 theel. zout
  • 2 eieren
  • 3 dL melk
  • 4 eetl boter
  • 4 eetl suiker
  • 3 eetl citroenrasp

Boter om de vorm in te vetten

Bereidingswijze
1. De rozijnen en krenten wassen.
2. Zelfrijzend bakmeel in een kom doen.
3. Een kuiltje in het midden maken en hier de eieren in doen.
4. Melk toevoegen en het mengsel kneden.
5. Boter, krenten, rozijnen, suiker en citroenrasp toevoegen en het geheel goed mengen.
6. De pofferttrommel1) invetten en bestrooien met paneermeel.
7. Het beslag in de pofferttrommel doen en deze met de deksel afsluiten.
8. De trommel in een grote pan warm water zetten. De pan op het vuur aan de kook brengen (eventueel water toevoegen) en de poffert in 1,5 uur gaar laten koken.
9. Keer de poffert om en snij hem in plakken.
10. Serveer deze met gesmolten boter en bruine suiker.

De poffert zal bij het koken geen bruine korst krijgen zoals wordt getoond op de afbeelding maar een vrij bleke kleur houden

Opmerkingen, tips en variaties
* Serveer de poffert ook eens met een stroopsausje:
Verhit 1,5 eetl boter. Meng hier 15 gram bloem door. Voeg 2 dl melk toe en blijf roeren tot een gebonden saus ontstaat. Meng 100gr suikerstroop door de saus en blijf nog even roeren, totdat de saus homogeen verdeeld is.
* De poffertvorm/pofferttrommel is een afsluitbare blikken vorm verkrijgbaar bij de speciaalzaak.

Klont

Het typisch Groningse gerecht klont heeft iets weg van wat in andere provincies jan in de zak wordt genoemd.
Jan in de zak wordt echter gegeten als nagerecht, terwijl klont met gekookte aardappelen een echt hoofdgerecht is.
Klont werd altijd gegeten na het dorsen.

Klont met aardappelen
Bron: http://www.dicksdigitalekookboek.nl

  • 500 gram tarwemeel
  • 500 gram boekweitemeel
  • 1 theelepel zout
  • 700 ml melk
  • 3 eetlepels stroop
  • 1 kilo aardappelen
  • 200 gram vetspek in dobbelsteentjes

Doe het deeg dan in een vochtige, uitgewrongen en met wat bloem bestrooide katoenen of linnen zak.
Bind de zak aan de bovenkant dicht, maar zorg dat er wat ruimte overblijft tussen knoop en deeg.
Breng in een grote pan ruim water aan de kook, leg op de bodem een omgekeerd schoteltje (om aanzetten te voorkomen) en kook de klont in 1 ½ uur op laag vuur gaar.
Schil intussen de aardappelen, kook ze gaar en bak het spek langzaam uit in een koekenpan.
Haal de gare klont uit de pan en uit de zak en laat de klont even opdrogen.
Dien het gerecht op met de gekookte aardappels en de uitgebakken vetspek met het spekvet.

Klont met gist

  • 250 gram tarwebloem
  • 250 gram boekweitmeel
  • 40 gram verse gist
  • 4 deciliter lauwe melk
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels stroop
  • zout
  • boter

Leng de gist aan met de lauwe melk. Klop de eieren los. De gezeefde bloem en het boekweitmeel in een kom doen. Maak in het midden een kuiltje en doe daarin het gistmengsel, de eieren, een snufje zout en de stroop. Meng dit goed door elkaar en zet de kom met een vochtige doek erover 1 uurtje op een warme plek om te rijzen. Kneed daarna het mengsel nog eens goed door. Een vochtig katoenen zakje (of een dichtgeknoopte katoenen theedoek) aan de binnenkant met wat meel bestrooien. Hierin het deeg stoppen en daarbij genoeg ruimte overlaten zodat het deeg nog wat kan rijzen. In een ruime pan een omgekeerd schoteltje op de bodem leggen. Water in de pan doen en aan de kook brengen. Leg hierin de zak met het deeg en doe de deksel op de pan. Laat de klont in ongeveer 2? uur zachtjes gaar worden. De klont uit laten dampen en in plakken snijden. De plakken met boter besmeerd serveren.

7 comments to Poffert

  • wilfred Draijer

    Ik vind dit echt lekker! ik probeer het 2x in de maand te maken en mijn gezin ermee te verwennen.

    ik maak het wel op de ouderwetse manier, bain marie.

    genieten!

  • Hilda Meines

    Jan in de zak is volgens mij iets anders. Mijn moeder maakte dat in een katoenen zak die dichtgeknoopt werd. Met boekweit, als ik me goed herinner.

  • Ja me biest deden zo ook moet je wel opplatteland wonen.Boven genoemd van Gezinaklopt helemaal .Het moet 250 of 300gr geen zelf zelf zelf rijzend bloem maar gewoon kristal bloem zijn.en gist enz.

  • Wel goed maar pannekoekenbakken kan je niet vergelijken met poffert veder
    doe je het perfect. Gebruik geen zelfrijzend dat Is een doodsteek
    gebruik ook volle melk .

  • Je moet geen zelfrijzend meel nemen maar koopmansgeest kristal meel 500gr en 1 zakje
    oetker leveren gist oven alleen onder verwarmen.180 voor verwarmen .boter smelten
    van jumbo 4 m eieren 4 eetlepels cristal suiker goed mengen krenten en rozijnen
    naar smaak deeg 1 uur laten rijzen dan in trommel oven terug op 160 graden anderhalf uur met mes kijken of die gaar is . (Alleen onder verwarmen)
    Hij eis dan zeer luchtig
    jak

  • A.Koning.

    In plaats van met melk werd poffert gemaakt met biest in plaats van melk. Biest is de eerste erg vette melk van de koe als ze pas heeft gekalfd.

  • In poffert recepten kom ik de volgende regel wel vaker tegen:
    “Het beslag is nagenoeg gelijk aan dat van pannenkoeken”
    en ik heb het nooit begrepen.
    Als ik een poffert maak is mijn beslag nogal dik, iets wat normaal is met deze ingredienten.
    Bij pannekoeken heb ik +/- 500gr. meel en 1 liter melk, iets wat dan dun vloeibaar is tenzij ik spekpannekoeken bak wat een dikker mengsel is.
    Het schiet mij zojuist te binnen dat als men van die kleine amerikaanse ontbijt pancakes bakt met ook een lobbig beslag heeft.
    Doch bij poffert wat ik met droge gist maak vloeit het net nog uit mijn mengkom, waarna ik het laat rijzen en er een heerlijk luchtige Poffert na ongeveer 2 uur uitkomt.
    Gesina

Leave a Reply to A.Koning. Cancel reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.