Kaasvlinders, -stengels en andere

Een kaasvlinder is een hartig koekje bestrooid met kaas, dat vaak genuttigd wordt bij de borrel. Het kan worden gemaakt van bladerdeeg en pittige kaas. Vrijwel elke supermarkt verkoopt ze op de chips- en zoutjesafdeling. De vorm is klassiek en heet palmier, of olifantenoor. Palmiers zijn van origine met suiker gemaakt in plaats van kaas.

Kaasvlinder 1 pakje roomboterbladerdeeg 100 g . . . →Lees alles

Pakora, indiase groente beignets

Pakora is een Indiaas gefrituurde snack of hapje. Men haalt een ingrediënt (bijvoorbeeld ui, aubergine, spinazie, aardappelen, bloemkool, tomaat, kip) door een beslag van bloem van kikkererwten en frituurt het. Afhankelijk van het ingrediënt worden verschillende benamingen gebruikt. Als men ui gebruikt, dan spreekt men van onion bhaji. Bij spinazie noemt men het palak pakora.

Recept 1

Pakora vegetarisch 250g gram . . . →Lees alles

Focaccia

Focaccia is een Italiaans plat brood. Het komt oorspronkelijk uit Ligurië, de streek rond Genua, en de naam komt waarschijnlijk van het Latijnse focus (haard), zoals het werd genoemd door de Etrusken die het brood op hete stenen bakten.

De deegbodem van focaccia is te vergelijken met die van een pizza, maar dikker. De basis bestaat uit bloem met een hoog . . . →Lees alles

Hummus zelf maken

Hummus (uitspraak: Hommos (Arabisch), ook geschreven als hoemoes, hoummous, humus of humous) is een puree, oorspronkelijk afkomstig uit het gebied ten oosten van de Middellandse zee, op basis van kikkererwten, waar vrijwel altijd ook de sesamzaadsaus tahin doorheen zit. Vaak wordt het in een pitabroodje, Turks brood, Marokkaans brood of Libanees brood gegeten, of gewoon van een bord. Over een bord hummus wordt . . . →Lees alles

Borrelnoten zelf maken

Borrelnoten of knabbelnoten kunnen in de oven of magnetron gemaakt worden, maar dan plakken ze aan elkaar. Het beste kunnen ze stuk voor stuk in de hete olie gegooid worden. Doe wat olie op je hand, dan plakken de pinda’s met beslag minder aan je hand. Haal ze er uit met een schuimspaan als ze goudbruin zijn. Het beslag is meestal zo dik als pannekoeken beslag of dikker. Je kunt natuurlijk eindeloos varieren met de kruiden. Paprika, wasabi, etc.

Surinaamse . . . →Lees alles

Saucijzenbroodjes zelf maken

Een saucijzenbroodje is een broodje van bladerdeeg, dat gevuld is met een rolletje gekruid gehakt. Een saucijzenbroodje wordt over het algemeen warm gegeten. In snackbars en bij slagers en bakkers waar deze broodjes worden verkocht liggen de saucijzenbroodjes soms onder een lamp die warmte uitstraalt, waardoor ze op temperatuur blijven zodat ze direct gegeten kunnen worden. Saucijzenbroodjes zijn voornamelijk . . . →Lees alles

Spanakopita zelf maken

Spanakopita is een klassiek ovengerecht uit de Griekse keuken, op basis van filodeeg, feta en spinazie. Het kan als een taart gemaakt worden, of als individuele taartjes in driehoekvorm. Ongebakken is het goed te bewaren in de diepvries.

Recept voor: Spanakopita

Omschrijving: Een klassiek ovengerecht uit de Griekse keuken, op basis van filodeeg, feta en spinazie.

Ingredienten 1 kg spinazie, afgespoeld en fijngesneden 1 grote ui, fijngesneden 1 bosje lente-ui, . . . →Lees alles

Falafel zelf maken

Falafel (Arabisch: فلافل) is een van oorsprong Libanees vegetarisch gerecht bestaande uit gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten en/of tuinbonen. Het wordt vooral gegeten in het Midden-Oosten.

In het westen wordt falafel tegenwoordig ook in veel shoarmazaken verkocht als een vorm van fastfood. Meestal wordt het verkocht in een broodje (pitabroodje of Turks brood, met salade en saus) of als . . . →Lees alles

Blini zelf maken

Blinis vormen het traditionele Russische hapje om een glas wodka te begeleiden. In het oude Rusland werden blinis in onvoorstelbare hoeveelheden gegeten tijdens de laatste dagen voor de grote Vasten begon.

In plaats van de zeer kostbare Russische kaviaar, die uit de kuit van steuren uit de Kaspische en de Zwarte Zee bestaat, kan men ook de wat minder dure rode . . . →Lees alles

Loempias en vlammetjes zelf maken

Een loempia is een van oorsprong Chinees gerecht dat onder meer in de Chinese, de Indonesische keuken, Vietnamese en de Thaise keuken wordt geserveerd. Iedere keuken kent verschillende varianten van de loempia. Meestal worden ze als voorgerecht of snack gegeten. Het Indonesische woord “loempia” komt van “Lun Pia” 潤餅, wat ongeveer ‘zachte pannenkoek’ in het Minnan-dialect betekent. . . . →Lees alles