Ontbijtkoek is een gekruide cake van roggebloem en is vooral populair in België en Nederland. Er zijn vele lokale versies en benamingen. Gebruikelijke algemene namen zijn: ontbijtkoek, snijkoek, kruidkoek, peperkoek, honingkoek. Het wordt meestal op zichzelf gegeten met boter, als tussendoortje of bij het ontbijt. Vergelijkbare producten in het buitenland: Lebkuchen in Duitsland (soort taaitaai), gingerbread in Engeland, pain d’ épices . . . →Lees alles Panzanella, ook wel pansanella of panmolle of panmòllo, is een oud gerecht uit Midden-Italië (Toscane, Umbrië, Marche en Lazio). Pan betekent brood en zanella betekent diepe schaal. Het originele recept noemt brood, ui, rode basilicum, op smaak gebracht met olie, azijn en zout. In Toscane, wordt het brood geweekt in water en daarna uitgewrongen en gemengd met de andere ingrediënten, . . . →Lees alles Er zijn verschillende soorten salades in de westerse keuken: klassieke salades, bestaande uit sla en/of andere groenten en geserveerd als voorgerecht of bijgerecht; schepbare salade, meestal met aardappel en mayo, geserveerd als bijgerecht, vaak als saladeschotel en ook wel slaatje genoemd; broodbelegsalades, voor op brood of toast, eigenlijk een dunne variant op de schepbare salades; maaltijd salades, klassieke . . . →Lees alles Traditioneel Mexicaans gerecht waarbij een plat maisbrood (tortilla) wordt gevuld en opgerold, en uit de hand wordt gegeten. Die vulling kan van alles zijn, zoals vlees, vis, groente en kaas, en het wordt vaak aangevuld met guacamole, salsa en sla. Het wordt gegeten als voorgerecht of als snack. Tacos was een Azteeks gerecht, al voor de Spanjaarden kwamen. De naam . . . →Lees alles Een uitsmijter is van oorsprong een Duits gerecht, Strammer Max geheten. Een uitmijter is een eiergerecht, bestaande uit een of twee sneden bruin brood met ham en/of kaas en minimaal twee spiegeleieren. Als garnering wordt soms tomaat, augurk en wat sla gegeven. In Nederland wordt dit gerecht vooral als lunch gegeten, maar ook als ontbijt na een zware . . . →Lees alles Fondue is een Zwitsers, Frans en Italiaans dipgerecht van gesmolten kaas geserveerd in een pot boven een warmhouder, gegeten met stukjes brood. Het werd gepromoot als een Zwitsers nationaal gerecht door de Schweizerische Käseunion in de jaren 1930, maar komt uit een gebied dat Zwitserland omvat, Frankrijk (Rhône-Alpes) en Italië (Piemonte en Valle d’Aosta). Sinds de jaren . . . →Lees alles Focaccia is een Italiaans plat brood. Het komt oorspronkelijk uit Ligurië, de streek rond Genua, en de naam komt waarschijnlijk van het Latijnse focus (haard), zoals het werd genoemd door de Etrusken die het brood op hete stenen bakten. De deegbodem van focaccia is te vergelijken met die van een pizza, maar dikker. De basis bestaat uit bloem met . . . →Lees alles Pizza is een oven gebakken, plat, rond brood meestal overgoten met een tomatensaus, kaas en diverse toppings. Van oorsprong Italiaans, uit de Napolitaanse keuken, is de pizza populair geworden in vele delen van de wereld. Pizza (Italiaanse uitspraak: pittsa, van het Latijnse werkwoord pìnsere, indrukken) is Grieks van oorsprong. De oude Grieken bedekten hun brood met olie, . . . →Lees alles Een bolus is een Zeeuws zoet streekgerecht. Bolussen worden gebakken van een soort brooddeeg dat in een sliert in een spiraalvorm wordt opgerold en met suikerstroop en kaneel bewerkt. Veel bakkers vormen de bolus naar eigen inzicht. Ze worden vaak bij de koffie genuttigd, waarbij de (vlakkere) onderzijde meestal met wat boter besmeerd wordt. Ingrediënten 500 gram bloem 1 mespunt zout . . . →Lees alles Een wentelteefje is een zoet broodgerecht. Het is populair als ontbijt in grote delen van Europa en Noord-Amerika. Het is ook bekend onder de naam verloren of gewonnen brood. In West-Vlaanderen wordt het ook klakaards genoemd. De term verloren/gewonnen brood heeft te maken met de wijze waarop dit gerecht is ontstaan. In vroegere tijden gooide men geen voedsel weg, daarom was . . . →Lees alles | A sample text widgetEtiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa. Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan.
Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem,
suscipit in posuere in, interdum non magna. | |