Preischotel uit de oven

preischotelPrei is een plant uit de lookfamilie, de zogenaamde Alliaceae, waartoe ook bijvoorbeeld de ui, de sjalot en de knoflook behoren. De Latijnse naam is Allium porrum. Eng: Leek Fr: Poireau

Gebruikelijke gerechten met prei:

In soep of bouillon, zoals de preisoep Vichyssoise In stoofpotten, bijv met vis Gestoofde prei met bechamelsaus, Preischotel uit de oven, Prei taart, zoals flamiche . . . →Lees alles

Schorseneren

schorsenerenZe hebben de naam dat ze bewerkelijk zijn om schoon te maken. Toch zijn ze terug van weggeweest, dus ze zijn de moeite waard. Deze wortelgroente heeft een subtiele smaak, die lijkt op die van asperges.

Engels: black salsify, Spanish salsify, black oyster plant, serpent root, viper’s herb, viper’s grass, scorzonera Frans: scorsonère, scorsonère d’Espagne, salsifis noir, asperge d’hiver, salsifis . . . →Lees alles

Aardpeer

aardpeerDe aardpeer, topinamboer, knolzonnebloem of Jeruzalem-artisjok is een veelzijdige wintergroente met een karakteristieke smaak. De smaak van de knol is lichtelijk zoet en vergelijkbaar met die van artisjokken of schorseneren, met een hint van noten.

Engels: Jerusalem artichoke, sunroot, sunchoke, earth apple of topinambour. Frans: topinambour, artichaut de Jérusalem, truffe du Canada, poire de terre of soleil vivace,

De Engelse naam Jerusalem artichoke is . . . →Lees alles

Rammenas

witte en zwarte rammenasRadijs, daikon, rettich en rammenas zijn varieteiten van de soort Raphanus sativus. Bij iedere varieteit is er een mooie variatie aan kleuren en vormen. De uitwendige kleuren zijn rood, wit of een combinatie daarvan. Bij winterrammenas is de uitwendige kleur zwart. Van binnen zijn ze allemaal wit. Soms zijn de wortels kegelvormig, soms zijn ze rond. Het . . . →Lees alles

Pastinaak

pastinaakDe pastinaak is een knolgewas gerelateerd aan de wortel. Pastinaken lijken op wortels, maar zijn bleker van kleur, en hebben een zoetere smaak, vooral als ze worden gekookt. De smaak doet ook denken aan selderijknol en peterseliewortel. Het is een vergeten groente, maar nog wel populair in Groot-Britannie en Noord-Afrika. U vindt pastinaak in de winkel van begin oktober tot . . . →Lees alles

Parmigiana di melanzane

Een Zuid-Italiaans groentegerecht uit de oven, op basis van gebakken aubergine, tomatensaus, basilicum en kaas. Het is al sinds de 2de helft van de 18de eeuw een klassieker en zowel Napels als Palermo claimen dat het gerecht van oorsprong uit hun regio komt. De aubergine komt oorspronkelijk uit Azie en is door de arabieren in Europa geintroduceerd in de . . . →Lees alles

Koolrabi bereiden

De koolrabi is een groente die vermoedelijk uit Noord-Europa stamt. Het is een van de vele teeltvormen van kool. De knol die van de koolrabi wordt gebruikt is het hypocotyl (een verdikking van de stengel) en is dus geen wortel. Koolrabi komt meestal in een lichtgroene maar soms ook in een paarse teeltvorm voor. Deze twee vormen zijn niet verschillend in smaak. De meeste koolrabi wordt verbouwd in Duitsland, waar . . . →Lees alles

Knolraap

Knolraap, ook meiraap, meiknolletje, knol of raap genoemd (Engels: turnip Frans: navet) is een oude groente die in Nederland vrijwel alleen nog door de amateurtuinder en in de biologische landbouw geteeld wordt, maar bijvoorbeeld in België en Frankrijk heel gewoon is. Knolrapen worden vers gegeten en kunnen ook in salades gebruikt worden. Knolrapen moeten niet verward worden met koolraap. . . . →Lees alles

Koolraap

Een haast vergeten groente van eigen bodem is koolraap, een dikke knol met een ruwe schil. We zien de winterknol weer steeds vaker opduiken in supermarkten. Bij de groenteboer en op de markt is de koolraap nooit weg geweest, gelukkig. Koolraap is een makkelijke en vooral erg lekkere groente door zijn zoete accent.

Koolraap, meiraap en koolrabi Koolraap is . . . →Lees alles

Bloemkool

Bloemkool staat hoog in de top tien van de meest gegeten groenten in Nederland, wellicht omdat de groente het hele jaar verkrijgbaar is en zich leent voor velerlei gerechten. Het meest creatief met de groente zijn de Italianen, die er werkelijk van alles mee bedenken, van dipsaus tot kroket.

Witte bloemkool moet een stevige structuur hebben en moet voorzichtig . . . →Lees alles

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.