Rode kool op klassieke wijze

Rode kool wordt al duizenden jaren gecultiveerd, en kwam in Europa vanuit Azië rond 600 voor Christus. Omdat kool goed groeit in koele klimaten, met grote oogsten en goedblijvend gedurende de winter, werd het al snel een belangrijk gewas in Europa. Toen had de kool niet de gesloten krop die we tegenwoordig als vanzelfsprekend beschouwen. De gesloten krop werd . . . →Lees alles

Vijfschaft

Vijfschaft is een oud-Utrechts gerecht. Zoals de naam al aangeeft, bestaat vijfschaft oorspronkelijk uit vijf ingrediënten: wortel, aardappels, uien, bruine bonen en appels. Met ietwat bouillon en spek wordt het gerecht afgemaakt en geserveerd met boerenworst.

Recept voor: Vijfschaft

Omschrijving: Utrechts streekgerecht met bruine bonen

Ingredienten 200 gram gedroogde bruine bonen 400 gram winterpeen 2 uien 1 zure appel 750 gram aardappelen . . . →Lees alles

Witlof uit de oven met ham en kaas

Witlof uit de oven met ham en kaas is een klassiek gerecht, maar ook makkelijk en snel. En daarom nog altijd razendpopulair. Het gerecht wordt ook wel witlofgratin of witlofrolletjes uit de oven genoemd.

Recept voor: Witlof uit de oven met ham en kaas

Omschrijving: Klassiek Hollands ovengerecht van witlof met ham en kaassaus.

Ingredienten 4 stronkjes witlof 4 plakjes . . . →Lees alles

Asperges op klassieke wijze

aspergesDe asperge (Asparagus officinalis) is een plant waarvan de jonge scheuten geteeld worden als groente. Er bestaan witte asperges, groene asperges en paarse asperges. De eerste zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden, de tweede hebben wel de zon gezien. In Noordwest-Europa zijn de witte asperges het meest gebruikelijk, in landen als Italië de groene asperges.

De . . . →Lees alles

Moussaka zelf maken

Moussaka (Grieks: μουσακάς, moussakas; Roemeens: musaca; Turks: musakka; Slavisch: мусака, musaka; Arabisch: مسقعة , musaqqaʿa) is een traditioneel gerecht gemaakt op basis van aubergine, afkomstig uit de keuken van het voormalige Ottomaanse Rijk, en daarom vooral in de Balkan en het Midden-Oosten gegeten. Het woord moussaka is afkomstig uit het Arabisch en betekent fris omdat daar de moussaka koud wordt opgediend.

. . . →Lees alles