Verschil geur en smaak? Op wikipedia lezen we iets verwarrends: Een geurstof is een stof die een duidelijke geur afgeeft. Een smaakstof is een stof die een smaak afgeeft, dus stoffen die een zoete, zoute, bittere, zure of hartige smaak hebben. De bekendste smaakstoffen zijn suiker en zout. Zo wordt er dus duidelijk onderscheid gemaakt tussen wat er in . . . →Lees alles Aromabundels In veel recepten kom je een bepaalde vakterm tegen die duidt op een groente-/kruidensamenstelling. We kennen vijf vaktermen: 1. Boeket 2. Bouquet garni 3. Mirepoix 4. Matignon 5. Kruidenbuiltje Deze samenstellingen hebben tot doel om tijdens de bereiding van een basisprodukt extra smaak en geur of soms ook kleur te geven. Maak de groenten die je gebruikt altijd goed . . . →Lees alles Rommelkruid is een mengsel van een aantal kruiden. Het wordt onder andere gebruikt bij de bereiding van balkenbrij en Rotterdamse kruidbroodjes, maar ook in bepaalde recepten voor koekjes. Het kruidenmengsel is bijna niet meer kant-en-klaar in de winkel verkrijgbaar, maar via internet wordt het nog wel verkocht. Rommelkruid kan ook zelf gemaakt worden door gemalen zoethoutwortel, suiker, nootmuskaat, anijs, . . . →Lees alles In dit artikel bespreken we klassieke mengsels van kruiden en specerijen. Veel mengsels die we in de supermarkt vinden, zijn bedacht door de handel. Zo kennen de Italianen geen Italiaanse kruidenmix. Goed om zelf te maken? De verkoop van kant en klare kruidenmixen is een interessante business voor bedrijven als Verstegen en Silvo. Recente onderzoeken, o.a. van de consumentenbond, tonen aan dat er wel eens gerommeld wordt. Lees bovendien goed op het etiket wat erin zit. Zijn het alleen kruiden . . . →Lees alles Quatre epices is een specerijenmix voornamelijk gebruikt in Frankrijk, maar ook in het Midden-Oosten. De naam betekent letterlijk “vier kruiden”. De mix bevat gemalen peper (wit, zwart of beide), kruidnagel, nootmuskaat en gember. Sommige variaties van de mix gebruiken piment in plaats van peper of kaneel in plaats van gember. De mix van . . . →Lees alles Kruiden en specerijen voeg je toe om de smaken en geuren van de andere ingrediënten te ondersteunen, te verbeteren of te versterken. Kruiden worden gemaakt van plantenblaadjes, voor specerijen worden wortels, zaden, stengels of vruchtdelen gebruikt. Kruiden en specerijen zijn echter niet alleen lekker: ze hebben ook vaak een geneeskrachtige werking. Dus zorg voor jezelf en gebruik zoveel en zo vaak mogelijk kruiden en specerijen. Hieronder probeer ik voor de meest gebruikte en best verkrijgbare kruiden en specerijen een richtlijn . . . →Lees alles Kerrie is een in de keuken gebruikt mengsel van specerijen, en curry is ook wel de naam voor de daarmee bereide gerechten. De introductie van het woord caril in de Portugese taal stamt uit 1563, volgens de eerste schriftelijke vermelding, en volgens sommige bronnen zou het voortkomen uit het Tamil en Malay woord kari (கறி), hetgeen ‘saus’ betekent. Het . . . →Lees alles Provençaalse kruiden of Herbes de Provence is een mengsel van gedroogde kruiden zoals je die vindt in de Provence. Voorheen was het alleen een beschrijvende term die verwijst naar typische Provence kruiden, maar vanaf de jaren 1970 werden commerciële mengsels verkocht onder deze naam. Het standaard mengsel bevat meestal bonenkruid, venkel, basilicum, tijm en lavendel bloemen en andere kruiden, . . . →Lees alles Speculaaskruiden dienen natuurlijk voor speculaas, maar dit mengsel wordt in de keuken ook wel in andere bereidingen gebruikt. Koekkruiden en speculaaskruiden Er is geen vaste samenstelling, hoewel er wel bepaalde kruiden zijn die er minimaal in voor moeten komen om de specifieke smaak te bereiken, zoals kaneel. Koekkruiden hebben over het algemeen dezelfde samenstelling. Kruidnagel wordt niet altijd in alle recepten . . . →Lees alles | A sample text widgetEtiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa. Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan.
Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem,
suscipit in posuere in, interdum non magna. | |