Far Breton

Wanneer je een reis naar Bretagne maakt, ontkom je niet aan de Far Breton. Dit traditionele Franse dessert is vergelijkbaar met clafoutis in textuur, maar is massiever en met pruimen (Pruneaux d’Agen) ter vervanging van kersen. Het gerecht heet farz fourn in het Bretons. Far betekent tarwe in het latijn, en oorspronkelijk was het gerecht een tarwe pap met . . . →Lees alles

Chocoladepudding en andere smaken, op basis van maizena

De meeste puddingen zijn eenvoudig te maken door melk te verhitten met een verdikkingsmiddel en suiker en smaakstoffen toe te voegen. De meest gebruikte verdikkers zijn ei, eigeel, gemalen graanproducten zoals maizena en gelatine of agar. Onderstaande recepten hebben voornamelijk maizena als verdikkingsmiddel en zijn eigenlijk een dikke vla. Recepten zijn op basis van 1 liter melk, genoeg voor . . . →Lees alles

Mascarpone en crème fraîche zelf maken

Zelfgemaakte mascarpone lijkt en smaakt net als die uit de winkel. Het is ook heel eenvoudig met een paar hulpmiddelen, en goedkoper dan de geimporteerde mascarpone uit de winkel.

Mascarpone is niet erg lekker om zo te eten (net als boter), maar het is perfect om te gebruiken als ingrediënt voor nagerechten zoals tiramisu of met bosvruchten.

500ml room, . . . →Lees alles

Torta Alemã, een Braziliaanse petit beurre taart

Torta Alemã is een nationaal nagerecht in Brazilie. Het is een petit beurre taart, dus op basis van boter, room en biscuit, overgoten met pure chocolade. Waarom heet het duitse taart? In Brazilie gaat het (nogal ongeloofwaardige) verhaal over een Duitser die leefde in het zuiden van Brazilië, verlangend naar zijn geboorteland besloot om een Schwarzwalder taart te maken. Het was . . . →Lees alles

Hollandse pappen

Pap is een gerecht dat meestal bestaat uit melk dat is gebonden met een zetmeelproduct (zoals meel). Meestal wordt aan pap suiker of stroop toegevoegd. Pap kan zowel een nagerecht als een ontbijt zijn. Door sommige mensen wordt met “pap” in de huiselijke sfeer alles aangeduid wat een dikvloeibaar gerecht is, synoniem van brij dus.

Wanneer een pap zo . . . →Lees alles

Panna cotta

Panna cotta (gekookte room) is een Italiaans nagerecht gemaakt door room, melk en suiker te verwarmen, binden met gelatine en laten afkoelen tot pudding. Het is afkomstig uit de Noord-Italiaanse regio Piemonte, maar wordt in heel Italië geserveerd, meestal met bessen, karamel, chocolade saus of vruchten coulis.

In vroege recepten werden gekookte visgraten gebruikt in plaats van gelatine. Suiker, later een . . . →Lees alles

Chipolatapudding

Het nagerecht chipolata, een vla met koekjes en rum, bestaat al eeuwenlang in Nederland en Frankrijk. Daarom staan we niet stil bij de naam, maar voor buitenlanders is het een wonderlijk nagerecht, want zij weten niet beter of het gaat over worstjes.

Het Italiaanse stoofgerecht cipollata is een oud Toscaans gerecht dat bestaat uit uien en varkensworstjes. Cipolla betekent ui, dus het is . . . →Lees alles

Semifreddo

Semifreddo, halfkoud in het Italiaans, is halfsmeltend ijs. De textuur is die van bevroren mousse en dat is te verwachten want je maakt het door het samenvoegen van italiaanse meringue met slagroom. Als smaakmakers worden génoise, amaretti, nougat of fruit confis toegevoegd.

Voorbeelden van semifreddo zijn: lo zuccotto (ijsbom), la coviglia, la panera (=panna nera), la viennetta en lo spumone.

. . . →Lees alles

Parfait

Parfait, ook semifreddo of stilstaand ijs genoemd, is ijs dat zonder te roeren wordt bevroren. Een parfait bestaat uit eierdooiers, suiker, een smaakstof (bijv. fruitpulp) en slagroom. In de klassieke bereiding worden de eidooiers met de suiker (in heet water bad) tot creme opgeklopt, en vervolgens worden de smaakmakers eronder geroerd en de slagroom en eventueel opgeklopte eiwitten. De aldus bereide . . . →Lees alles

Soufflé met succes

Soufflé is een gerecht uit de Franse keuken. Het bestaat uit een basis van geklopt eigeel waar verschillende ingrediënten aan worden toegevoegd, en vervolgens geklopt eiwit. Het geheel wordt in de oven gebakken. Het eiwit zorgt ervoor dat het geheel in volume toeneemt en zeer luchtig wordt.

Soufflé moet vlak voor het serveren worden klaargemaakt, aangezien het weer snel inzakt.

Naar . . . →Lees alles

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.