Hollandse kwarktaart

De kwarktaart is wereldwijd een populaire taart. Het enige verschil is dat de Nederlandse kwarktaart niet gebakken wordt. In het buitenland is het bekend als cheese cake.

Basis Het maken van kwarktaart kan bijna niet fout gaan. De taartbodem maak je van koekjes. Maal in de keukenmachine 200 gram koekjes tot fijne kruimels en meng ze met . . . →Lees alles

Compote

Compote (Frans voor “mengsel”) is een Frans dessert uit 17e eeuw gemaakt van geheel fruit of stukjes fruit in suikerstroop. Hele vruchten worden ondergedompeld in water en met suiker en kruiden toegevoegd, op zacht vuurtje gegaard. De siroop kan op smaak worden gebracht met vanille, citroen of sinaasappel schil, kaneel stokken of poeder, kruidnagel, gemalen amandelen, geraspte kokos, gekonfijt fruit of . . . →Lees alles

Clafoutis

Een clafoutis is een Frans gebak van kersen, dat als nagerecht wordt gegeten. Het wordt gemaakt van fruit, origineel van kersen, dat wordt overgoten met een beslag van eieren, melk, bloem en gesmolten boter. Dit wordt in de oven gebakken. Het wordt lauw geserveerd, met een beetje poedersuiker ter decoratie. Omdat het beslag lijkt op pannenkoekenbeslag, lijkt de clafoutis op een dikke, gevulde . . . →Lees alles

Bavarois

Een bavarois (Frans voor Beiers) is een luchtige pudding op basis van slagroom, eieren en gelatine, die in een vorm wordt gegoten, gekoeld en op een schaal of in de vorm geserveerd.

Voor een vruchtenbavarois worden zachte vruchten gebruikt, zoals aardbeien, frambozen en abrikozen. Verse papaya, kiwi, mango of ananas moeten eerst gekookt worden, omdat de eiwitsplitsende enzymen in deze vruchten . . . →Lees alles

Cranachan

Cranachan (Schots-Gaelisch: Crannachan Schots Gaelic uitspraak: [k ʰ ɾanəxan] ) is een traditioneel Schots dessert. Tegenwoordig meestal gemaakt van een mengsel van slagroom, whisky, honing (bij voorkeur heide honing), en verse frambozen, met geroosterde havermout een nacht geweekt in een beetje whisky.

Atholl Brose is een drank met vergelijkbare ingrediënten, maar bevat geen frambozen. Oude recepten noemen crowdie kaas in plaats . . . →Lees alles

Baba al limoncello of Baba au rum

Baba au rhum is een klassiek nagerecht uit de Franse keuken. De Baba al limoncello is ook een van de beroemdste cakes in Zuid-Italiaans Napels.

De baba heeft bekendheid gekregen in de 18de eeuw, toen de Poolse koning Stanislas Leszczynski de zoetigheid in Frankrijk ontdekte bij zijn schoonzoon, de Franse koning Lodewijk XV in de periode dat hij uit Polen verbannen . . . →Lees alles

Flan of crème caramel

Flan of crème caramel is een pudding dessert met een laag vloeibare karamel erop. Anders dan crème brûlee, die een harde karamellaag heeft.

Zowel de naam crème caramel als flan zijn Franse namen. Flan heeft echter per land een andere betekenis. In Spaans-sprekende landen en in Noord-Amerika, verwijst flan naar crème caramel. Elders, zoals in Groot-Brittannië, is een flan een soort . . . →Lees alles

Tarte Tatin

Tarte Tatin is een “Appeltaart op z’n kop” en heeft een laagje van gekarameliseerde suiker. De taart werd in 1889 per ongeluk bedacht door twee zussen, Stéphanie en Caroline Tatin, die Hotel Tatin uitbaatten in Lamotte-Beuvron, Frankrijk. Nu is het wereldwijd een klassiek dessert. Het wordt meestal geserveerd met vanilleijs of zure room.

Oorspronkelijk was de Tarte Tatin gemaakt met twee . . . →Lees alles

Blanc manger

Blanc manger is een zoet dessert vaak gemaakt met melk of room en suiker verdikt met gelatine, maïzena of Iers mos en vaak op smaak gebracht met amandelen. Het wordt meestal in een mal en koud geserveerd. Hoewel traditioneel wit, worden blancmangers vaak een roze kleur gegeven. Sommige soortgelijke desserts zijn bavarois, vanille pudding (in de VS), panna cotta, en haupia.

. . . →Lees alles

Crêpes Suzette zelf maken

Crêpe Suzette is een frans nagerecht bestaand uit een flensje in gecarameliseerde saus van boter, suiker, mandarijn of sinaasappel en sinaasappelschil. Het voornaamste verschil met reguliere crêpes is dat de Crêpe Suzette besprenkeld wordt met Grand Marnier of Curaçao en geflambeerd opgediend.

Auguste Escoffier zou het dessert in 1890 in Hotel Savoy te Londen aan de Prins van Wales, de latere . . . →Lees alles

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.