Zelf Limburgse vlaai maken

Recept Limburgse Vlaai Ingrediënten

250 g bloem, 15 g gist (of 5 g korrelgist), 20 g boter, 1 dl melk, 1 eetlepel suiker, fruit (kruisbessen, pruimen, appel, abrikozen…) of rijst voor de vulling

Bereiding Maak de gist met een beetje lauwe melk aan. Maak van de bloem, boter, suiker, gist en de lauwe melk een deeg. Kneed goed door en laat het afgedekt . . . →Lees alles

Meringue zelf maken

Een meringue is een luchtig schuimgebak van stijfgeklopt eiwit met fijne kristalsuiker, dat oorspronkelijk uit Zwitserland (Meiringen in kanton Bern) komt, maar ook in Frankrijk en België met dezelfde naam en Duitsland (onder de naam Baisser) te vinden is.

Meringue is een gerecht om te maken als je te veel eiwit in huis hebt.

Meringue, eenvoudig recept

Het geheim van een succesvolle meringue . . . →Lees alles

Poffert

Poffert (niet te verwarren met poffertjes) is een Gronings gerecht. In andere delen van Nederland komt nagenoeg hetzelfde recept voor maar heet het anders: ketelkoek, Jan in de zak of broeder.

Poffert is een broodachtig boerengerecht en werd vooral gegeten als hoofdgerecht en soms als toetje, meestal in de winter omdat het een nogal zwaar gerecht is. Poffertbeslag bevat zelfrijzend bakmeel (of gewone . . . →Lees alles

Lemon bars zelf maken

“Bar” is Engels voor reep, en bars zijn een soort van Amerikaanse vierkante meerlagige stukken taart. Ze zijn bereid in een pan en daarna gebakken in de oven. Ze worden gesneden in vierkanten of rechthoeken. Ze worden vaak gemaakt voor verjaardagen. Ze zijn vooral populair tijdens de feestdagen, maar velen eten ze het hele jaar. Veel cafes en bakkerijen hebben ze in . . . →Lees alles

Boterkoek zelf maken

Een boterkoek is een platte ronde koek die traditioneel voor een groot deel is bereid met roomboter. De koek wordt meestal gemaakt in een boterkoekvorm met een doorsnede van 20-24 centimeter. De koek mag de naam boterkoek alleen dragen wanneer er echte roomboter wordt gebruikt.

Overige ingrediënten zijn bloem, basterdsuiker, een beetje zout en een ei. Een deel van het (losgeklopte) ei wordt . . . →Lees alles

Broeder zelf maken

Broeder is een Nederlands gerecht en wordt vooral in West-Friesland en in de Zaanstreek gegeten. Hier vindt het ook zijn oorsprong. Broeder wordt hier ook wel Jan in de zak genoemd. In andere delen van Nederland komt nagenoeg hetzelfde recept voor onder de naam Ketelkoek of Poffert.

Over het algemeen zijn de ingrediënten:

250 gram bloem 15 gram gist 200 ml. melk 75 . . . →Lees alles

Moorkoppen of Bossche bollen zelf maken

Een Bossche bol of sjekladebol (chocoladebol) is een gebakspecialiteit uit ‘s-Hertogenbosch die wordt gebakken van soezenbeslag, daarna gevuld met slagroom en geglazuurd met gesmolten chocolade. Bossche bollen hebben een diameter van ongeveer 12 cm en zijn daarmee grote gebakjes. Desondanks is er ook een versie met dubbele doorsnede; de zogenaamde “reuzenbol”. De lekkernij wordt voornamelijk buiten ‘s-Hertogenbosch als “Bossche bol” aangeduid, in de stad zelf als “sjekladebol”.

Bossche bollen

recept voor . . . →Lees alles

Beschuit zelf maken

Beschuit maak je van gerezen gistbeslag, bestaande uit fijne tarwebloem, blanke stroop, ei, suiker, zout en beschuitgelei (een honingzoet goedje), dat in ‘doppen’ wordt gebakken, geperforeerde blikken. Het eerste, luchtige baksel heet bolder of beschuitbol. Doorgesneden gaan de ‘onder- en bovenbeschuit’ opnieuw de oven in om door te bakken en in te drogen. Van oudsher figureerde beschuit in pudding, als traditioneel eerste ontbijt voor Zeeuwse boeren, als ziekenkostje (bij slappe thee . . . →Lees alles

Appelbol

Een appelbol is een gebak dat veel in België wordt gegeten.

Hij bestaat uit een binnenkant van een met een appelboor uitgeholde appel en een buitenkant van bladerdeeg. Verder hoort er ook suiker en kaneel in. Voor de variatie kunnen er ook rozijnen of spijs in. De rozijnen of spijs moeten in het holletje van de appel. De rozijnen kunnen eventueel . . . →Lees alles

Appelbeignet

Een appelbeignet is een gefrituurd gerecht. Ze worden traditioneel, net als oliebollen, gegeten op Oudejaarsavond in Nederland.

Schijven appel worden in beignetbeslag gedoopt en vervolgens gefrituurd. Appelbeignets worden ook gemaakt met korstdeeg. De schijf appel kan gevuld zijn met amandelspijs.

Appelbeignets worden ook wel ‘appelflappen’ genoemd, hoewel die laatste benaming meestal voor een ander gefrituurd appelgerecht wordt gebruikt.

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.