Een appelbol is een gebak dat veel in België wordt gegeten. Hij bestaat uit een binnenkant van een met een appelboor uitgeholde appel en een buitenkant van bladerdeeg. Verder hoort er ook suiker en kaneel in. Voor de variatie kunnen er ook rozijnen of spijs in. De rozijnen of spijs moeten in het holletje van de appel. De rozijnen . . . →Lees alles Een appelbeignet is een gefrituurd gerecht. Ze worden traditioneel, net als oliebollen, gegeten op Oudejaarsavond in Nederland. Schijven appel worden in beignetbeslag gedoopt en vervolgens gefrituurd. Appelbeignets worden ook gemaakt met korstdeeg. De schijf appel kan gevuld zijn met amandelspijs. Appelbeignets worden ook wel ‘appelflappen’ genoemd, hoewel die laatste benaming meestal voor een ander gefrituurd appelgerecht wordt gebruikt. Een kniepertie (knijpertje, ook wel ijzerkoekje) is een zoete, dunne harde wafel die traditioneel rond de jaarwisseling wordt gebakken en gegeten in met name Drenthe, Groningen (kniepertjes, kniepkoukies, Twente (knieperkes), en Gelderland (de Achterhoek) Knieperties worden gebakken in speciale wafelijzers. Vroeger waren dit gietijzeren knijpijzers die boven het haardvuur werden gehouden. Nu worden elektrische wafelijzers gebruikt. Het meest lijken knieperties nog op oubliehoorns zoals gebruikt voor schepijs, echter het recept is anders: zoeter, . . . →Lees alles Appelflap is de benaming voor een soort gebak. De appelflap is gemaakt van bladerdeeg, is driehoekig van vorm en gevuld met een mengsel van appelblokjes en kaneel, eventueel aangevuld met amandelspijs, krenten en/of rozijnen. Tijdens of direct na het bakken wordt kristalsuiker over de appelflap gestrooid. Kwaliteits appelflappen onderscheiden zich door het gebruik van roomboter in plaats van margarine en in de vulling een toevoeging van citroenrasp en een beetje rumpoeder. Voor . . . →Lees alles Wiki: Nonnevot (soms: nonnenvot) of strik is een typisch Limburgs gebak in de vorm van een lus met een losse knoop. Het gebakje komt oorspronkelijk uit Sittard, en wordt traditioneel met carnaval (Vastelaovend) of Nieuwjaar gegeten. Tegenwoordig vinden nonnevotten het hele jaar aftrek bij de Limburgse bakker. Nonnevotten bestaan uit meel, gist, melk, zout, boter, basterdsuiker en (zonnebloem)olie of reuzel, en worden gefrituurd. Het gebak is al zeer oud, want in 1676 . . . →Lees alles Basisrecept Oliebollen (ca. 30 stuks) Ingrediënten 500 gr bloem 1 theelepel zout 25 g verse of droge gist 1/2 liter lauwwarme melk 1 ei 1 liter plantaardige olie (zonnebloem- of arachideolie) Benodigdheden Beslagkom Mixer Frituurpan (of diepe pan) Schuimspaan Bereidingswijze De gist oplossen in een deel van de melk en op een warme plaats laten staan tot er aan de oppervlakte . . . →Lees alles 500 g amandelen 500 g basterdsuiker 1 eiwit 1 citroenrasp Blancheer de amandelen 2 minuten; laat ze iets afkoelen en haal de bruine velletjes eraf. Maal de amandelen met de suiker in de keukenmachine. Voeg de eiwit en de citroenrasp toe en kneed goed door. Voeg een eigeel toe vlak voor je het gaat gebruiken. Amandelspijs is goed houdbaar in de . . . →Lees alles Speculaas is al zo lang een nederlandse koek, dat niet meer bekend is waar de naam vandaan komt. Je zou denken dat het van specerijen komt, maar in de 18de eeuw heette de koek ‘speculatie’, waarom weten taalkundigen nu niet. In de 19de eeuw heette de koek ook wel claeskoek en later zelfs gewoon sinterklaas! . . . →Lees alles | A sample text widgetEtiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa. Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan.
Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem,
suscipit in posuere in, interdum non magna. | |