Panzanella

panzanellaPanzanella, ook wel pansanella of panmolle of panmòllo, is een oud gerecht uit Midden-Italië (Toscane, Umbrië, Marche en Lazio). Pan betekent brood en zanella betekent diepe schaal.

Het originele recept noemt brood, ui, rode basilicum, op smaak gebracht met olie, azijn en zout. In Toscane, wordt het brood geweekt in water en daarna uitgewrongen en gemengd met de andere ingrediënten, in . . . →Lees alles

Salades voor op brood, sandwich of toast

broodjes met saladeEr zijn verschillende soorten salades in de westerse keuken:

klassieke salades, bestaande uit sla en/of andere groenten en geserveerd als voorgerecht of bijgerecht; schepbare salade, meestal met aardappel en mayo, geserveerd als bijgerecht, vaak als saladeschotel en ook wel slaatje genoemd; broodbelegsalades, voor op brood of toast, eigenlijk een dunne variant op de schepbare salades; maaltijd salades, klassieke . . . →Lees alles

Rodekoolsalade met yoghurtdressing

Deze gezonde koolsalade is pittig, knapperig en fris. Kombineert ideaal met gekruide aziatische rijst- en kipgerechten. Recept voor 2 personen.

Griekse variant: gebruik peterselie en munt in plaats van kaneel, piment en komijn in de dressing. Ideaal bij lamsvlees.

Recept voor: Rodekoolsalade met yoghurt dressing Ingredienten Salade 1/4 rode kool fijngesneden 1 kleine ui zeer fijngesnipperd 1 grote rode . . . →Lees alles

Maak een originele of klassieke dressing

Sauzen voor salades worden vaak “dressings” genoemd. Het concept van salade dressing varieert per cultuur. Een goede dressing máákt een salade, het geeft de zogeheten finishing touch. Dressing betekent letterlijk dan ook “aankleding”. De basis van de dressing is vrijwel altijd olie, maar kan bijvoorbeeld ook yoghurt of mayonaise zijn.

In de westerse cultuur, zijn er drie basistypen van . . . →Lees alles

Ensalada Malagueña, kabeljauw en sinaasappel

De ensalada malagueña is een typisch gerecht van de Malaga keuken. Het is een wintersalade op basis van gekookte aardappelen, sinaasappels, gesnipperde ui, groene olijven en ontzoute kabeljauw.

Recept voor: Ensalada Malagueña

Omschrijving: Salade uit Malaga op basis van aardappels, sinaasappel en kabeljauw.

Ingredienten 500 g aardappel 2 sinaasappels 1 ui 250 g snippers kabeljauw 2 eieren olijven . . . →Lees alles

Pipirrana, spaanse komkommersalade

Pipirrana, of piriñaca of pimpirrana is een salade met als belangrijkste ingrediënten ui, tomaat, groene paprika en komkommer. Soms voegt men gekookte eieren toe en vis of worst.

Deze spaanse salade bestaat uit ui, komkommer, paprika en tomaat, in zeer kleine blokjes gesneden. Soms wordt een teentje knoflook, een beetje brood, een beetje komijn en een beetje grof zout . . . →Lees alles

Asadillo, spaanse paprika salade

Asadillo, ook wel zaragallada genoemd, bestaat uit tomaat en geroosterde rode paprika, in reepjes gesneden, gemengd met tonijn en olie (geen azijn) en gegarneerd met hardgekookte eieren.

Recept voor: Asadillo

Omschrijving: Spaanse paprika salade

Ingredienten 3 tomaten, gepeld in plakjes 6 paprika’s, groen en rood 3 teentjes knoflook, gesnipperd 1 theelepel majoraan 1 eetlepel azijn olijfolie Bereidingswijze Rooster . . . →Lees alles

Zelf een klassieke tonijnsalade maken

Tonijn salade is meestal een mix van tonijn uit blik en mayonaise. Hardgekookt ei, selderij en ui zijn ingrediënten die vaak worden toegevoegd. Het recept kan probleemloos aangevuld worden met extra groenten en fruit: komkommer, olijf, kappertjes, tomaat, bosuitjes, rode ui, geraspte wortel, stukjes appel, avocado etc. Thuisgemaakte tonijnsalade wordt vaak gedaan zonder eieren, omdat de eieren gekookt moet . . . →Lees alles

Haring salade

In hoeverre de haringsalade ook werkelijk klassiek genoemd kan worden is niet duidelijk. Uit recepten in Nederlandse kookboeken uit de 19e eeuw blijkt dat er geen gekookte rode bietjes in verwerkt werden. Haringsalade vind je overal rondom de oostzee, en de recepten wijken weinig af. De salade wordt vaak in combinatie met brood gegeten. In Duitse recepten, waar het . . . →Lees alles

Luikse salade

Luikse salade moet wellicht op het eind van de achttiende en begin negentiende eeuw ontstaan zijn als een eenvoudige maaltijd voor de werkende klasse. De gebruikte ingrediënten zijn eenvoudig en streekgebonden. De groenten komen uit het Maasbekken, waar ze al eeuwenlang worden gekweekt. Aardappelen doen hun intrede in het begin van de achttiende eeuw en werden rond . . . →Lees alles

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.