Zalmsalade

Zalmsalade is een salade met zalm, aardappelen, ei, ui, augurk en enkele kruiden. De hoeveelheden van alle afzonderlijke ingrediënten kunnen naar smaak of afhankelijk van het doel van de salade worden aangepast. Ook kan bij bereiding worden gevarieerd met de hoeveelheid azijn en/of mayonaise die men aan de salade toevoegt en kunnen afhankelijk van smaak enige andere groenten worden toegevoegd. Zalmsalade kan worden . . . →Lees alles

Witlofsalade

Een heel populaire salade in Nederland en dat is begrijpelijk. Dit bijgerecht is fris, knapperig en de ietwat bittere witlof geeft een heerlijk effect aan de zoetzure salade. Deze salade kan het beste kort voor gebruik gemaakt worden, als de salade te lang staat worden de appel en witlofblaadjes bruin.

Recept voor: Witlofsalade

Omschrijving: Heerlijk frisse en knapperige salade met . . . →Lees alles

Huzarensalade en Limburgse koude schotel

huzaren saladeEen huzarensalade bevat de volgende ingrediënten: aardappel, rundvlees (bij voorkeur kalfsvlees), appel, augurk, eventueel een ui (of zilveruitjes) en wordt aangemaakt met Franse dressing (vinaigrette), geserveerd met wat garnituur, een beetje mayonaise en toast. Verder zijn vaak doperwten, paprika, bietjes, ham, corned beef en ei aan te treffen in een huzarensalade. Van oorsprong horen deze ingrediënten niet in de salade thuis. Een vergelijkbare . . . →Lees alles

Waldorf salade

Een Waldorf salade wordt van oudsher gemaakt van verse appels, selderij en walnoten, met mayonaise, en meestal geserveerd op een bedje van sla als voorgerecht of een lichte maaltijd. De salade werd voor het eerst gemaakt tussen 1893 en 1896 in het Waldorf Hotel in New York City (de voorloper van het Waldorf-Astoria Hotel, geopend in 1931). Andere ingrediënten, zoals kip, . . . →Lees alles

Maak de originele Caesar Salad zelf

Caesar Salad is waarschijnlijk een van de bekendste salades, samen met Waldorf en Griekse salade, maar met zo veel variaties, dat het originele recept wellicht ontsnapt aan koks, dus laten we beginnen met het echte recept voor een Caesar Salad.

Origineel recept Het bedenken van de salade wordt over het algemeen toegeschreven aan Caesar Cardini (1896-1956), een Italiaanse immigrant . . . →Lees alles

Salade Niçoise

Salade Niçoise is een beroemde culinaire specialiteit uit Nice en nu wereldwijd verspreid. Het is gemaakt op basis van rauwe groenten: lente-uitjes, tomaten, tuinbonen, selderij, kleine artisjokken, peper, harde eieren, ansjovis, olijfolie en olijven uit Nice. Het is een van de voorgerechten in de Provence, maar kan een maaltijd op zich zijn. Het oorspronkelijke recept bevat altijd paprika’s, groen . . . →Lees alles

Insalata Caprese

Insalata Caprese (salade in de stijl van Capri ) is een eenvoudige salade van de Italiaanse regio Campania, gemaakt van gesneden verse buffelmozzarella, tomaat en basilicum, op smaak gebracht met zout en olijfolie. In Italië, wordt het meestal geserveerd als antipasto (voorgerecht), en niet als contorno (bijgerecht) zoals de meeste salades.

Recept voor: Insalata Caprese

Omschrijving: De Salade Caprese is . . . →Lees alles

Griekse Horiatiki salade maken

Griekse salade ( Grieks χωριάτικη σαλάτα ‘rustieke salade’ of θερινή σαλάτα ‘zomerse salade’) is een zomerse salade in de Griekse keuken.

Griekse salade is gemaakt met stukjes tomaat, plakjes komkommer, groene paprika, rode ui, feta kaas gesneden of in blokjes en Kalamata olijven, meestal op smaak gebracht met zout en gedroogde oregano en met olijfolie. Gebruikelijke toevoegingen . . . →Lees alles

Tabouleh zelf maken

Tabouleh (of Taboulé) is een salade uit de Libanese keuken. Het wordt als voorgerecht of bijgerecht gegeten.

Het gerecht bestaat uit bulgur, gesneden tomaten, peterselie met uien, bosui of sjalotten. Het geheel wordt overgoten met water, olijfolie en citroensap en vervolgens bestrooid met zout, peper en soms met pepermunt of kaneel.

Tabbūle betekent lichtscherp in het Syrisch-Libanees-Arabisch.

Tabouleh van couscous Voor . . . →Lees alles