Bonenstamppot

snijbonenpotBlote billetjes in het gras

Blote billetjes in het gras is een Gronings, en volgens sommigen ook Brabants stamppotgerecht. Het bestaat uit gekookte aardappelen, witte bonen, snijbonen en rookworst. De naam slaat op de witte bonen (de blote billen) die door de groene snijbonen worden gemengd. In plaats van snijbonen kan ook gekozen worden voor kort afgesneden sperziebonen. De rookworst kan . . . →Lees alles

Zuurkool

zuurkool met casselerribZuurkool is een typisch Duits gerecht. Elke regio kent zijn Sauerkraut varianten. In Nederland is de zuurkoolstamppot een klassieker, in de Elzas de Choucroute Garnie die lijkt op de Zwisterse Berner Platte, in Oostenrijk eet men het met gepekeld varkensvlees en bloedworst, in Tjechie is er de Vepřo-knedlo-zelo met noedels, in de Balkan kent men het gerecht Sarma, . . . →Lees alles

Aardappels met spek

hasselbackspekEnkele klassieke gerechten van aardappel met spek

Stamppot spek Pangebakken aardappeltjes met spek en ui Gratin Tortilla Krieltjes omwikkeld met spek, uit de oven Quiche Hasselback aardappel met spek (eventails de pommes de terre au bacon)

stamppotspekStamppot spek Heerlijk met . . . →Lees alles

Witlofstamppot

witlofVroeger had witlof een enigszins bittere smaak. Sommige mensen, vooral kinderen, hielden daar niet van. Tegenwoordig zijn er witlofrassen, die niet of bijna niet bitter zijn. Rauwe witlof heeft geen uitgesproken bittere smaak. Witlof wordt vaak gekookt gegeten. Door witlof te koken met behalve water wat melk wordt de bittere smaak verzacht. De groente kan ook rauw in een salade . . . →Lees alles

Uienstamppot

De meest bekende stamppot met uien is hutspot. Sommige koks doen gefruite uien door de zuurkoolschotel, of in stamppot met spekjes. De Friese uienstamppot Sipelpot of Sipelstamp bestaat uit aardappel, ui en komijnekaas (nagelkaas). Hierbij wordt uitgebakken spek gegeten of speklapjes. Maar ook hoofdkaas.

Lees ook ons artikel over het maken van stamppot. Lees hier over de wijzen waarop je een ui kan snijden.

uisauteren . . . →Lees alles

Stamppot, hoe maak je die het lekkerst

Nederlanders zijn groente eters. De supermarkten hebben de groente- en fruitafdeling meestal bij de entree. Na de keuze van groente volgt de keuze van het vlees en eventuele bijgerechten. De stampotten passen natuurlijk in die lijn. Groentes combineren uitstekend met aardappels. En aardappels combineren weer heerlijk met jus, boter, en vet. De Nederlander eet het liefst z´n warme eten . . . →Lees alles

Andijviestamppot maken

Andijviestamppot of stamppot sla

Andijviestamppot is een makkelijk en populair aardappelgerecht uit de Hollandse keuken, gebaseerd op rauwe andijvie. Stamppot met sla volgt hetzelfde recept, echter met sla naar keuze.

800 g fijngesneden andijvie of andere sla 1 kg bloemige/kruimige aardappels 2 tot 4 deciliter volle melk (afhankelijk van de aardappels) 50 g boter of margarine . . . →Lees alles

Boerenkool stamppot zelf maken

Boerenkool of boerenkoolstamppot is een stamppotgerecht gemaakt van boerenkool. Men kan de boerenkool zelf snijden maar dit is een tijdrovend werk. Veel boerenkool wordt daarom met name in de supermarkt voorgesneden in plastic zakken van 300 of 500 gram verkocht. Het recept is zo typisch Nederlands, dat wordt beweerd dat het het nationale gerecht is. De boerenkool is het lekkerst als er een nacht vorst overheen is gegaan, doordat . . . →Lees alles

Hutspot zelf maken

Hutspot is een typisch Nederlands gerecht dat in de winter gegeten wordt. Het wordt gemaakt door aardappelen, wortelen en uien samen helemaal gaar te koken en daarna te stampen tot een stamppot, waarbij vrij veel zout moet worden toegevoegd om het smakelijk te maken.

Sommige mensen geven de voorkeur aan een gehaktbal, maar traditioneel gaat hutspot vergezeld van (uren gekookte) klapstuk. In dat geval krijgt de hutspot een veel krachtiger smaak als men de wortels en uien (en aardappelen) in . . . →Lees alles

Hete bliksem maken

Hete bliksem is een oud Nederlands gerecht. Het is een stamppot die bestaat uit 2 delen aardappel, 1 deel zure appelen (goudreinetten) en 1 deel zoete appelen of peren. Appels en peren zijn lang houdbaar en van oudsher een ingredient in stamppotten. Net als ingemaakte groenten. Appelstamppotten worden vaak aangevuld met witte of bruine bonen.

Varianten van het gerecht worden verkregen . . . →Lees alles

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.