Broeder zelf maken

Broeder is een Nederlands gerecht en wordt vooral in West-Friesland en in de Zaanstreek gegeten. Hier vindt het ook zijn oorsprong. Broeder wordt hier ook wel Jan in de zak genoemd. In andere delen van Nederland komt nagenoeg hetzelfde recept voor onder de naam Ketelkoek of Poffert.

Over het algemeen zijn de ingrediënten:

250 gram bloem 15 gram gist 200 ml. melk 75 . . . →Lees alles

Moorkoppen of Bossche bollen zelf maken

Een Bossche bol of sjekladebol (chocoladebol) is een gebakspecialiteit uit ‘s-Hertogenbosch die wordt gebakken van soezenbeslag, daarna gevuld met slagroom en geglazuurd met gesmolten chocolade. Bossche bollen hebben een diameter van ongeveer 12 cm en zijn daarmee grote gebakjes. Desondanks is er ook een versie met dubbele doorsnede; de zogenaamde “reuzenbol”. De lekkernij wordt voornamelijk buiten ‘s-Hertogenbosch als “Bossche bol” aangeduid, in de stad zelf als “sjekladebol”.

Bossche bollen

recept voor . . . →Lees alles

Appelbol

Een appelbol is een gebak dat veel in België wordt gegeten.

Hij bestaat uit een binnenkant van een met een appelboor uitgeholde appel en een buitenkant van bladerdeeg. Verder hoort er ook suiker en kaneel in. Voor de variatie kunnen er ook rozijnen of spijs in. De rozijnen of spijs moeten in het holletje van de appel. De rozijnen kunnen eventueel . . . →Lees alles

Kniepertie

Een kniepertie (knijpertje, ook wel ijzerkoekje) is een zoete, dunne harde wafel die traditioneel rond de jaarwisseling wordt gebakken en gegeten in met name Drenthe, Groningen (kniepertjes, kniepkoukies, Twente (knieperkes), en Gelderland (de Achterhoek)

Knieperties worden gebakken in speciale wafelijzers. Vroeger waren dit gietijzeren knijpijzers die boven het haardvuur werden gehouden. Nu worden elektrische wafelijzers gebruikt.

Het meest lijken knieperties nog op oubliehoorns zoals gebruikt voor schepijs, echter het recept is anders: zoeter, en . . . →Lees alles

Spekkedik zelf maken

Een spekkedik, ook wel spekdik of spekdikken genoemd, is een gerecht voor Oud en Nieuw, net als oliebollen. Vroeger rook elke boerenkeuken op oudejaarsdag naar spekkedikk’n. Het waren voornamelijk de mannen die de pannenkoekjes bakten. De traditionele gietijzeren wafelijzers waren flink zwaar en er was best wat spierkracht voor nodig om ze in het vuur te houden. Daar kwam . . . →Lees alles

Nonnevot

Wiki:

Nonnevot (soms: nonnenvot) of strik is een typisch Limburgs gebak in de vorm van een lus met een losse knoop. Het gebakje komt oorspronkelijk uit Sittard, en wordt traditioneel met carnaval (Vastelaovend) of Nieuwjaar gegeten. Tegenwoordig vinden nonnevotten het hele jaar aftrek bij de Limburgse bakker. Nonnevotten bestaan uit meel, gist, melk, zout, boter, basterdsuiker en (zonnebloem)olie of reuzel, en worden gefrituurd.

Het gebak is al zeer oud, want in 1676 werd het . . . →Lees alles