Drop zelf maken

Drop is een typisch Europees snoepgoed, dat wordt gemaakt van het wortelsap van de zoethoutplant Glycyrrhiza glabra (vlinderbloemfamilie). De zuivere vorm heet blokdrop. De blokdrop wordt dan gebruikt als ingrediënt voor de snoepjes. Voor de smaak wordt suiker of een andere zoetstof toegevoegd en salmiak (ammoniumchloride). Vroeger bond men de drop met Arabische gom, tegenwoordig doet men dit meestal met zetmeel of gelatine. . . . →Lees alles

Amandelspijs

500 g amandelen 500 g basterdsuiker 1 eiwit 1 citroenrasp

Blancheer de amandelen 2 minuten; laat ze iets afkoelen en haal de bruine velletjes eraf. Maal de amandelen met de suiker in de keukenmachine. Voeg de eiwit en de citroenrasp toe en kneed goed door. Voeg een eigeel toe vlak voor je het gaat gebruiken. Amandelspijs is goed houdbaar in de koelkast.

Als . . . →Lees alles

Pepernoten (de echte) zelf maken

Dit deeg is hetzelfde als je gebruikt voor taai taai. Van alle sinterklaas lekkernijen is taaitaai met betrekking tot ‘dikmaken’ het minst erg, het bevat ook geen verzadigde vetten.

Ingrediënten 125 gram tarwebloem 250 gram roggebloem zout ½ theelepel bakpoeder 1 eetlepel koekkruiden mespunt gemalen anijs 1 dl water 125 gram vloeibare honing 75 gram stroop ½ dl karnemelk

Bereiding 1. Meng de . . . →Lees alles

Taai taai zelf maken

Ingrediënten * 330 gram vloeibare honing * 1/2 ei * 300 gram bloem * 12 gram bakpoeder * 10 gram speculaaskruiden

Bereiding Vermeng de honing met het halve ei. Zeef de overige bestanddelen boven een beslagkom, voeg het honing-eimengesel toe en meng alles met een houten lepel tot een samenhangend geheel. Kneed de massa met een elektrische handmixer tot een soepel deeg. Je . . . →Lees alles

Schuimpjes zelf maken

Een schuimpje is een luchtige, zoete lekkernij. Het wordt gemaakt door suiker en een bindmiddel zoals eiwit of gelatine, schuimig te kloppen, vervolgens in vormpjes of rozetjes op een bakplaat te spuiten en weer te laten drogen in een oven, waarvan de deur niet helemaal gesloten mag zijn, op de laagste temperatuur.

Schuimpjes worden vaak in bijzondere vormpjes gegoten: bijvoorbeeld een sinterklaas of . . . →Lees alles

Pepernoten (kruidnoten) zelf maken

Eigenlijk moeten we kruidnoten zeggen. In heel veel recepten worden kruidnoten verward met pepernoten. Pepernoten zijn taaie vierkante blokjes terwijl kruidnoten krokante halve bolletjes zijn. In ieder geval zijn zelf gemaakte kruidnoten nog lekkerder.

Ingredienten 125 gram bloem 125 gram zelfrijzend bakmeel 80 gram bruine basterdsuiker 2 eetlepels water 1 mespuntje zout 1 eierdooier 1 theelepel speculaaskruiden 1/2 theelepel kaneel 1 mespuntje gemalen anijszaad

Bereiding Kneed alle ingrediënten door elkaar tot een soepele bal . . . →Lees alles

Spekkies zelf maken

Een spek(je), in de Engelse taal marshmallow genoemd, is snoepgoed dat is gemaakt uit suiker of maïsstroop, opgeklopt eiwit, geweekte gelatine, Arabische gom en smaakstoffen die tezamen worden opgeklopt tot een sponzige substantie. Het traditionele recept gebruikte een extract van het slijm (mucilage) uit de wortel van de Heemst (Althaea officinalis), die ook wel marshmallowplant wordt genoemd en aldus het snoepgoed zijn naam gaf.

Het zelf maken van . . . →Lees alles

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.