Gehakt kom je in allerlei recepten tegen: Saus: ragu, bolognese, Stoofgerechten: chili con carne, soepballen Ovengerechten: cottage pie, gevulde paprika, gehaktbrood, koolrolletjes, moussaka Frituur: empanadas, vlammetjes Worst: alle worst In dit artikel zullen we ons beperken tot de Europese gehaktbal. Foto: zie onderaan pagina Gehaktballen zijn overal ter wereld populair, want ze zitten vol smaak, zijn makkelijk te . . . →Lees alles Pastei vs pastel Een pastei is een mix van vlees en groenten in een omhulsel van korstdeeg, gegaard in de oven of boven open vuur. Het werd in de Middeleeuwen in Europa veel gegeten. De pastei is duidelijk anders dan de in olie gebakken deeggerechten, zoals kaassoufflé, die meestal pastel genoemd worden. Omdat de Nederlandse taal, voor zover wij weten, . . . →Lees alles Er zijn vele gerechten die van oorsprong gemaakt worden bij het slachten van dieren op de boerderij. Zo min mogelijk wordt weggegooid, ook bloed niet. Het past bij de recente kop-tot-staart trend, waarbij zoveel mogelijk van een dier wordt verwerkt in gerechten. De volgende gerechten worden van varkenskopvlees, varkensbloed en/of ander slachtafval gemaakt. De stevigheid van de worsten wordt verkregen door collageen uit zwoerd, door toevoeging van boekweit- of roggemeel en/of varkensbloed. Balkenbrij (varkenskopvlees, spek, soms lever en in Limburg . . . →Lees alles Hutsepot (Frans: hochepot) is een typisch Vlaamse stoofschotel niet te verwarren met het Nederlandse gerecht hutspot. De bereiding van Nederlandse hutspot met gestampte aardappel, peen en uien verschilt sterk van Vlaamse hutsepot. Het gerecht is een samenspel van allerlei wintergroenten en brokken stoofvlees in bouillon, waarvan de keuzes en onderlinge hoeveelheden naar believen en beschikbaarheid worden aangepast. . . . →Lees alles De stoofgerechten met wild worden meestal bereid in het najaar. Je ziet dat direct terug aan de recepten. Ze bevatten paddestoelen, uien, aardappels, wortels. Het gebruik van houdbaar vlees zoals spek of gedroogde ham is gebruikelijk. Alle europese landen hebben zo hun stoofgerechten met kip, fazant, konijn, hert, wild zwijn en ze wijken niet erg af van het vaste patroon. . . . →Lees alles De Arabieren, Turken en Grieken maken allemaal een variatie op hetzelfde thema van de verticale roteergrill van gekruid vlees. De Turken noemen het döner kebab, de Grieken gyro, en de Arabieren shoarma. Men zegt dat het principe van de vertikale spies met gemarineerde plakjes lamsvlees in de 19de eeuw werd geboren in Turkije. Shoarma is een populair fast . . . →Lees alles Over het bereiden van wild hebben we een mooie site gevonden, waar we graag naar verwijzen. http://www.wildplaza.com/nl Pelswild Ree, reepaté wildeten.com/ ree-bereiden/ Hert, hertenbiefstuk wildeten.com/hert-bereiden/ Haas, hazenrug, hazepeper: wildeten.com/haas-bereiden/ Konijn, wildeten.com/konijn-bereiden/ Pluimwild Fazant wildeten.com/fazant-bereiden/ Eend, eendenborstfilet wildeten.com/eend-bereiden/ Gans wildeten.com/gans-bereiden/ Duif wildeten.com/duif-bereiden/ Op onze site zijn er wild-gerelateerde pagina´s: Jus Saus Ragout Paté Stamppot Bijgerechten zoals compote Wat is . . . →Lees alles Droge worst is een streekgerecht, waarbij de worst na het vullen wordt opgehangen om te drogen. De smaak verschilt afhankelijk van de gebruikte kruiden. Kruidnagel is daarvan de meest gebruikte. Iedere slager heeft zo zijn eigen geheimen. Droge worst wordt vooral als borrelhapje of tussendoortje gegeten. De worst wordt ook wel gekookt, al wordt beweerd dat de worst zijn karakter . . . →Lees alles Köfte is een wijdverbreid vleesgerecht. Varianten worden op de Balkan, in Turkije, Noord-Afrika het Midden-Oosten en in India gegeten. Het Perzische woord kūfta betekent vleesbal. Kort gezegd bestaat het gerecht dan ook uit vleesballen die ondergedompeld zijn in saus. De balletjes worden vooraf gestoofd, gebakken of gekookt voordat ze in de saus gaan. Soms wordt in plaats van vlees . . . →Lees alles Suddervlees is rundvlees. Je kunt met verschillende soorten rundvlees draadjesvlees maken. Er is mager vlees wat ervoor geschikt is (van het staartstuk), en wat vetter vlees, ook wel sucadelappen genoemd. Het vette vlees heeft als voordeel dat het vlees wat minder droog is als het gaar is, het magere vlees heeft vanzelfsprekend als voordeel dat het wat minder calorieën . . . →Lees alles | A sample text widgetEtiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa. Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan.
Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem,
suscipit in posuere in, interdum non magna. | |