Bobotie

Bobotie is een klassiek ovengerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken dat bestaat uit gehakt en specerijen. Er is lang gedacht dat het recept afkomstig was van de VOC kolonies in Batavia en mogelijk afgeleid van het Indonesische gerecht Bobotok, maar het is meer waarschijnlijk dat dit reeds samen met Jan van Riebeeck naar de Kaap meegekomen is. De . . . →Lees alles

Chili con carne

Chili con carne, ook wel afgekort tot chili, is een stoofpot met pepers en stukjes vlees of gehakt. Meestal worden ook tomaten en bonen toegevoegd. Het is een kenmerkend gerecht uit de oude pionierskeuken van Texas en is in de hele Verenigde Staten populair, maar op de Mexicaanse keuken geïnspireerd.

Oorsprong Chili is een echt Texaanse cowboys gerecht. Ze maakten het tijdens hun trektochten in hun ‘dutch oven’ tussen de hete . . . →Lees alles

Gehaktballen met jus zelf maken

Een klassieker in de Nederlandse keuken is de gehaktbal. Een goede en lekkere bal gehakt is een echte allemansvriend en wordt door iedereen gewaardeerd, thuis, bij de warme maaltijd, bij de borrel of koud op de boterham.

Een gehaktbal is een vleesproduct dat wordt gemaakt door gehakt tot een bal te draaien en daarna te braden. Om de bal niet uit . . . →Lees alles

Vlaamse stoverij

Vlaamse stoverij, ook wel genoemd vlaamse karbonades of stoofkarbonade. Een karbonade is een stuk klein vlees, gesneden van schouder of rug van varken, lam of kalf. De meeste in de supermarkt verkrijgbare karbonades zijn van varkensvlees. Het is een betrekkelijk goedkope vleessoort. Daar staat echter tegenover dat er vaak botstukken in zitten die als vlees moeten worden betaald. Het . . . →Lees alles

Souvlaki zelf maken

Het woord souvlaki betekent spiesje. Het is een spies van blokjes gemarineerd lams- of varkensvlees, dat op een houtskoolvuur wordt gegrild. In Griekenland wordt het vaak op een pitabroodje geserveerd, en dus zonder stokje gegeten. Hierbij wordt dan vaak friet en saus geserveerd. Recept voor 2 spiezen

Recept voor: Souvlaki

Omschrijving: Souvlaki is een Griekse snack en bestaat . . . →Lees alles

Ossobuco zelf maken

Ossobuco (ook: osso buco) is een bekend Italiaans vleesgerecht. Ossobuco kent zijn oorsprong in Milaan. De basis van ossobuco zijn kalfsschenkels. De schenkels worden met onder meer uien, wortel en bleekselderij gestoofd, meestal in een tomatensaus. In het traditionele Milanese recept worden echter geen tomaten verwerkt.

Het gerecht wordt afgemaakt met gremolata, een evenredig mengsel van peterselie, geperste knoflook . . . →Lees alles

Goulash zelf maken

Goulash of goelasj (Hongaars: Gulyás, Kroatisch: Gulaš, Roemeens: Gulaş, Pools: Gulasz, Tsjechisch: Guláš, Duits: Gulasch) is de Hongaarse nationale schotel en is een soep. De sterk ingedikte variant is een vleesstoofpot (in het Hongaars Pörkölt genaamd – dit is wat meestal goulash genoemd wordt). Er zijn veel varianten van goulash, bijvoorbeeld met rundvlees, schapenvlees, varkensvlees en vis. Deze laatste . . . →Lees alles

Babi pangang zelf maken

Babi pangang, in Indonesië en Maleisië geschreven als babi panggang, is de naam voor verschillende Aziatische gerechten gemaakt van (geroosterd) varkensvlees. In Chinees-Indische restaurants in Nederland en België worden soms verschillende varianten aangeboden, een variant met spek, een variant met mager varkensvlees en de Chinese variant, char siew, cha sieuw of char siu. (zie tekst onder recept)

De naam babi pangang komt van de Maleis/Indonesische woorden babi (varken) en panggang (geroosterd). . . . →Lees alles

Zuurvlees zelf maken

Zuurvlees (Limburgs: Zoervleisj) is een Limburgs streekgerecht, dat wordt bereid met paardenvlees. Zuurvlees lijkt op stoofvlees en hachee. De naam komt van het vooraf marineren van het vlees in azijn. Maar de smaak is, in tegenstelling tot hachee, zoet. Het zuur van de azijn wordt namelijk ruimschoots gecompenseerd door de toevoeging van peperkoek en stroop. Zuurvlees wordt in zowel Nederlands als Belgisch Limburg . . . →Lees alles

Kruudmoes zelf maken

Kruudmoes is een oud Gelders en Overijssels gerecht van gort, karnemelk, spek, rookworst, rozijnen en veel verse kruiden. Veelgebruikte kruiden zijn kervel, peterselie, selderie, venkelgroen of dille, kruizemunt en zuring. Het gerecht was bedoeld als stevige en voedende pap voor de werkers op het land. Tegenwoordig wordt dit gerecht zelden gegeten. Kruudmoes kan zowel warm, lauw als koud gegeten worden.

Kruudmoes . . . →Lees alles