Ricotta is wel de makkelijkste kaas om zelf te maken. Het duurt 5 minuten om de melk te verhitten met wat azijn, en nog een half uurtje om uit te lekken! Wat je nodig hebt is een kaasdoek voor het uitlekken.
Ricotta is een zachte en frisse Italiaanse kaas van koeien-, geiten- of schapenmelk met een milde en zacht zoete smaak. Ricotta bevat een laag zout- en vetgehalte.
Ricotta betekent ‘hergekookt’. Men bedoelt dan het opnieuw koken van de wei, een restproduct bij het kaasmaken. Door het verhitten tot vrijwel het kookpunt zal de albumine in de wei samenklonteren en een nieuwe wrongel vormen. Door deze wrongel uit te laten lekken ontstaat ricotta.
Traditionele Italiaanse ricotta wordt verkocht in de vorm van het mandje waarin die is uitgelekt. De meeste ricotta uit de supermarkt is korrelig van structuur.
Niet alle ricotta wordt van wei gemaakt. Veel ricotta wordt gewoon van melk gemaakt, en dat kun je met het volgende recept zelf ook doen.
Zelfgemaakte ricotta kaas
Voor 250ml ricotta
- 1 liter volle melk (vers of gepasteuriseerd)
- 100 ml room (optioneel)
- 2 eetlepels citroensap
- 1/2 theelepel zout
Doe de ingedienten in een kookpan op het vuur.
Blijf roeren tot de vloeistof gaat schiften. De temperatuur zal 80C zijn.
Neem de pan van het vuur. Laat staan tot de vloeistof helder is.
Schep de kaas uit de pan en laat uitlekken in een schone doek. Klaar.
De ricotta is een week houdbaar.
In plaats van citroensap kun je ook azijn gebruiken. Of 250ml karnemelk.
UHT melk zal zeer waarschijnlijk niet goed werken.
Welke melk gebruikt hij dan Eveline? Of heb je misschien een recept, dat zou mooi zijn!
Ik kan bevestigen dat UHT-melk niet heel goed werkt, het werd niet helder. Echter was het resultaat wel lekker
Mijn vader komt uit sicilie en hij maakt het niet met zout maar met epsom zout of bitterzout, een theelepeltje aangevuld met een scheut citroensap in een glas aangevuld met water. Dan krijg je meer kaas zegt hij.