Saganaki zelf maken

Saganaki is een kaasgerecht dat genoemd is naar het pannetje waarin de kaas gebakken wordt tot hij gesmolten is en er zich een korstje gevormd heeft. Het gerecht wordt in de regel met citroensap geserveerd.
Saganaki ( Griekse σαγανάκι, letterlijk kleine koekenpan) verwijst naar verschillende gerechten die bereid worden in de Griekse keuken en vernoemd naar de eenhap koekenpan waarin het wordt gekookt.
Een populair voorbeeld is een voorgerecht van de pan-gebakken kaas . De kaas die in saganaki is meestal Kefalograviera , Kasseri , Kefalotyri of schapenmelk feta kaas. Regionale variaties zijn het gebruik van formaella kaas in Arachova en halloumi kaas in Cyprus. De kaas wordt gesmolten totdat het borrelt en over het algemeen geserveerd met citroensap en peper. Het wordt gegeten met brood.
Andere saganaki-pan gerechten zijn onder andere garnalen saganaki ( Griekse γαρίδες σαγανάκι) en mosselen saganaki ( Griekse μύδια σαγανάκι), die typisch feta-gebaseerd zijn en met een pittige tomaten saus.
In veel Amerikaanse, Canadese en Australische restaurants, wordt de saganaki kaas geflambeerd aan tafel, en de vlammen vervolgens gedoofd met een squeeze van verse citroen sap.
Serveer dit als een voorgerecht, als een hors d’oeuvre, of als onderdeel van een maaltijd die bestaat uit een gevarieerde selectie van mezethes . De sleutel tot succes bij dit gerecht is om de olie heet (voordat het begint te roken) te krijgen voor het bakken.

Recept voor: Saganaki

Omschrijving: Saganaki is een kaasgerecht dat genoemd is naar het pannetje waarin de kaas gebakken wordt tot hij gesmolten is en er zich een korstje gevormd heeft.

Ingredienten

  • 500g Kefalotyri of Kasseri kaas (of pecorino romano)
  • 1/2 kopje olijfolie
  • 2/3 kopje bloem voor het indopen
  • 2-3 citroenen, in vieren

Bereidingswijze

  1. Snij de kaas in schijfjes van 1cm dik en 7cm breed. Bevochtig elk sneetje met koud water en doop in de bloem.
  2. In een sagani pan of een kleine pan met dikke bodem pan (gietijzer werkt het beste), de olie verhitten op matig hoog vuur en schroei elke plak aan weerszijden in de olie tot ze goudbruin is.
  3. Serveer warm en besprenkel met vers citroensap.

Serveer met ouzo of wijn, olijven, groente mezethes, tomaten en knapperig brood.
Desgewenst kan de kaas gedompeld worden in opgeklopte ei (na het meel).
Voeg eventueel wat vers gemalen zwarte peper toe aan de bloem voor het dopen van de kaas.

Preparation time: 10 minute(s)

Cooking time: 15 minute(s)

Number of servings (yield): 6

Culinary tradition: Greek

Beoordeling 5 stars:  ★★★★★ 1 review(s)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.