Er zijn verschillende soorten salades in de westerse keuken:
- klassieke salades, bestaande uit sla en/of andere groenten en geserveerd als voorgerecht of bijgerecht;
- schepbare salade, meestal met aardappel en mayo, geserveerd als bijgerecht, vaak als saladeschotel en ook wel slaatje genoemd;
- broodbelegsalades, voor op brood of toast, eigenlijk een dunne variant op de schepbare salades;
- maaltijd salades, klassieke salades met mayonaise dressing en aangevuld met vlees of vis;
- vruchtensalades, gemixt fruit en soms gedroogd fruit, zoals een fruitcocktail;
- pasta salades, koude pasta met dressing.
De broodbelegsalades zijn erg populair geworden in Nederland en de saladefabrikanten, zoals Johma, hebben daaraan bijgedragen.
Nederlanders zijn echte broodeters en op zeker moment zal men de gangbare aardappel-mayonaise salades op brood gesmeerd hebben. Dankzij de marketing van fabrikanten is dat gebruik populair geworden, en zijn vele salades bedacht en in zwang gekomen, zoals de kipkerrie salade.
In Nederland hebben we er nog geen naam voor, maar slagers hebben het vaak over schepsalades. De fabrikanten noemen het salades voor brood en toast.
Onderstaand zijn de klassiekere salades. De hoeveelheden van de recepten zijn voldoende om een stokbrood te besmeren met salade. Bewaar de salades niet langer dan 1 dag in de koelkast.
- 1 gebraden kip, vlees verwijderd of 300 g gaar kipfilet
- 2 stengels selderij, fijngesneden
- 2 wortels, geraspt of fijngesneden
- 1 klein uitje, fijngesnipperd
- 3 el mayonaise
- 2 el goeie olijfolie
- 1/2 citroensap
- Zout en peper naar smaak
Neem een ruime kom en meng hierin de mayonaise, olijfolie, citroensap en eventueel knoflook.
Pluis kippevlees uit elkaar.
Meng alles.
Varianten: Met stukjes bleekselderij en rozijnen. Met stukjes ananas, witte druiven of appel en gembersiroop.
- 300 gram kipfilet
- 3 eetlepel mayonaise
- 3 eetlepels dikke zure room of griekse yoghurt
- 2 eetlepels kerriepoeder
- 1 theelepel kurkuma (geelwortelpoeder)
- 1 theelepel gemberpoeder
- peper, zout, suiker, citroensap naar smaak
Kook de kipfilet gaar in kippenbouillon. Laat afkoelen.
Snij ze dwars op de vezel door, in stukken ter breedte van 2cm. Pluis het vlees uit elkaar.
Meng de dressing. Meng de kip erdoor.
Serveer met fijnsgesneden koriander blaadjes.
Varianten: Met kleine stukjes appel, druiven, rozijnen of ananas. Met cashewnoten of geschaafde amandelen.
- 300 gram kipfilet
- 300 gram pindasaus (zie hier)
- 1 ui, in kleine ringetjes
- taugé
Fruit de ui-ringen zachtjes.
Snij de kipfilet in kleine blokjes. Gaar deze in 10 minuten mee met de ui.
Voeg de pindasaus toe.
Serveer met taugé.
Varianten: Het lekkerst is om kippedijen te nemen met vel en die op de bbq te grillen. Haal daar het vlees dan vanaf.
Krab salade recept
Krabsalade wordt gemaakt met stukjes krab, ei en mayonaise. In vele gevallen bevat krabsalade geen krab, maar surimi. Dit is vlees afkomstig uit gemalen en in repen geperste vis, waaraan smaak-, geur- en kleurstoffen zijn toegevoegd om het product op krab te laten lijken.
- 300 gr krab (vers of uit blik)
- 1 eetlepel citroensap
- 1 hardgekookt ei, fijngehakt
- 2 eetlepel peterselie, fijngehakt
- 1/4 teentje knoflook, fijngesnipperd
- 4 eetlepel mayonaise
- iets rasp van citroen
Pluk krab in stukjes. Doe er iets citroensap over en meng met mayonaise.
Snij ei zo fijn mogelijk en meng erdoor. Idem peterselie en knoflook.
Eier salade recept
Ei salade wordt vaak gebruikt als een sandwich vulling, meestal gemaakt van gehakte hardgekookte eieren, mayonaise, mosterd, gehakte selderij en bieslook. Het wordt ook vaak gebruikt als topping op groene salades.
- 4 hardgekookte eieren
- 4 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel citroensap
- mosterd, zout, peper, verse kruiden
Prak de eieren met de kruiden, citroensap en mayonaise.
Breng de salade op smaak met zout en peper, mosterd.
Variaties: Vooral dille, bieslook of verse basilicum doen het goed in eiersalade. Of meng er wat geraspte belegen kaas door met een bosuitje in heel dunne ringetjes. Een mediterraan tintje met blokjes paprika en fijngehakte zwarte olijven en kappertjes. Vervang deel van de mayonaise door yoghurt of zure room. Veel koks doen een beetje kerriepoeder door de mayo ipv mosterd.
Tonijn salade recept
Tonijnsalade is meestal een mengsel van tonijn en mayonaise of mayonaise-vervanger. Fijngesneden hardgekookt ei, selderij en uien zijn ingrediënten die vaak worden toegevoegd. Tonijnsalade wordt regelmatig geserveerd op sla, tomaat, avocado of een combinatie van deze. De tonijn die is meestal voorgekookt in blik, en verpakt in water of olie.
In België kennen ze het gerecht Pêches au thon, gemaakt van gehalveerde perziken gevuld met tonijn salade.
In de Verenigde Staten, wordt tonijnsalade soms gemaakt met een geprakte avocado en een scheutje citroen in plaats van mayonaise als een gezonder alternatief in tonijn salade.
Lees ook: www.zelfmaakrecepten.nl/tonijnsalade/
- 2 blikjes tonijn
- 4 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel ketchup
- 1 rood uitje, fijngesnipperd (optioneel)
- peper, zout, olijfolie, citroensap naar smaak
Meng de ingredienten.
Varianten: Geen ui maar wel met stukjes bleekselderijstengel, een geneden pepertje en wat kappertjes.
Zalm salade recept
Zalmsalade is een salade met als voornaamste bestanddeel zalm, aardappelen, ei, ui, augurk en enkele kruiden. De hoeveelheden van alle afzonderlijke ingrediënten kunnen naar smaak of afhankelijk van het doel van de salade worden aangepast. Ook kan bij bereiding worden gevarieerd met de hoeveelheid azijn en/of mayonaise die men aan de salade toevoegt en kunnen afhankelijk van smaak enige andere groenten worden toegevoegd.
Zalmsalade kan worden gebruikt als maaltijdsalade (bijvoorbeeld als onderdeel van een buffet), of als salade die op een toastje of cracker wordt gegeten bij feesten.
Recept: www.zelfmaakrecepten.nl/zalmsalade/
- 1 prei
- 1 hardgekookt ei
- 200 gram ham in plakjes
- 4 eetlepels mayonaise
- 8 stengels bieslook
- peper, zout, olijfolie, citroensap naar smaak
Snij de wortel van de prei en ook de harde bladeren. Was de prei.
Snij de prei in de lengte door. Snij de prei in fijne halve ringetjes (2mm dik).
Was de ringetjes, laat uitlekken en dep droog met theedoek.
Snij de ham in vierkantjes van 1 cm.
Prak de ei door de mayonaise.
Meng de ingredienten.
Serveer met stukjes bieslook
- 2 kleine stevige komkommers
- 100 ml zure room of dikke yoghurt (hangop)
- 1 eetlepel mayonaise
- peper, zout, suiker, olijfolie, citroensap naar smaak
- dille of muntblaadjes
Als de komkommer erg natte zaadlijsten heeft, dan deze eerst verwijderen: snij de komkommer in de lengte door. Krab met een lepel de zaadlijsten weg.
Snij de komkommer in heel dunne plakjes (eventueel met keukenmachine of mandoline).
Klop de room met de mayonaise en tuinkruiden. Meng de komkommerplakjes met de dressing.
Overmatig sap uit komkommers halen: Snij de komkommer in plakjes en hussel er iets keukenzout door, dat trekt het water uit de plakjes. Gebruik niet teveel want dan worden de plakjes zout. Bundel de plakjes in een theedoek en zet die in een vergiet. Zet er een schotel bovenop met een zwaar gewicht bijvoorbeeld een vijzel. Laat dit een nacht koel staan.
Vlees salade recept
Dit is een aardappelsalade met in stukjes gesneden gestoofd rundvlees of rosbief. Zie zalmsalade en vervang de zalm door rundvlees.
Selderij salade recept
Deze salade wordt ook wel céleri rémoulade genoemd, maar dit is misleidend want er wordt geen remoulade saus gebruikt, wel mayonaise en mosterd.
De salade is lekker op brood en perfect als bijgerecht bij vis.
- 1 selderijknol
- 5 eetlepels mayonaise
- 3 eetlepels crème fraîche
- 1 theelepel mosterd
- scheutje witte wijnazijn
- versgemalen peper
- zout naar smaak
- peterselie, gesnipperd
Schil de selderijknol en snijd hem in dunne plakken.
Snij in julienne reepjes ter dikte van lucifers. Als dat niet lukt een keukenmachine gebruiken of mandoline.
Wentel de reepjes in wat citroensap zolang je ze niet verder gebruikt, tegen het verkleuren.
Breng een pan water met zout en azijn (tegen het verkleuren) aan de kook, leg de reepjes selderijknol erin en blancheer enkele minuten.
Schep de reepjes er nu meteen weer uit en laat ze goed uitlekken en afkoelen.
Maak de selderij aan met mayonaise met wat mosterd, crème fraîche, peterselie en wat versgemalen peper.
Varianten: met appel en walnoot, waarmee het op een waldorf salade gaat lijken. Of met wortel julienne. Ook lekker om wat gekookte Hollandse garnaaltjes over te doen. De crème fraîche maak de saus mooi wit, maar om de saus wat gezonder te maken kun je yoghurt nemen.
Stap voor stap eenvoudig te maken varianten van salades.
Ik zoek Bouillie voor op de toast ..zoals vroeger van Johma….