Salame di cioccolato is een Siciliaans gerecht, en vindt je door heel Italie in allerlei varianten.
Deze koek is snel gemaakt, maar vervolgens is er geduld nodig om deze tenminste enkele uren in de koelkast hard te laten worden.
De koek is de volgende dag het lekkerst. Na verloop van tijd verliezen de biscuits hun knapperigheid.
Arretjescake of Arretje’s cake
Oorspronkelijk is de cake een recept uit een promotieboekje van Nederlandsche Oliefabrieken (NOF) Calvé-Delft.Calvé voerde destijds twee soorten vet, te weten Delfia, een soort frituurvet van kokosvet, en Delfrite, een soort margarine. Het (strip)figuurtje Arretje Nof werd als reclame gebruikt voor de producten. Recept nummer 100 was Arretje’s cake. Het kon van beide producten gemaakt worden, waarbij in de zomer Delfia werd aanbevolen, omdat de cake anders te slap zou blijven.
Bron: wiki
Kalter Hund
In het duits heet het gerecht Kalter Hund, ook wel Lukullus, Kalte Pracht, Kekstorte, Kalte Torte, Kalte Schnauze, Schwarzer Peter, Kalter Igel, Wandsbeker Speck of Kellerkuchen, Schwarzer Keksbass, Hundeschnauze, Zebrakuchen, Kalte Oma, Palminkuchen.
De koekjes worden niet verkruimeld maar gestapeld, met laagjes kokosvet-cacao creme.
In de jaren 1920 kwam de firma Bahlsen met een recept voor chocoladekoek met Leibniz-Keks.
De naam komt waarschijnlijk omdat de taart, zodra die omgedraaid uit de cakevorm komt, lijkt op een glimmende hondensnuit.
Deze chocokoeken, in laagjes of als salami, kom je overal tegen. Gebruikte namen: Torta Alema, Batik cake, Hedgehog Slice, Chocolate Fridge Cake, Saucisson au chocolat.
Pletskeskook
Een Limburgse laagjeskoek, zonder chocola. De biscuits worden gedoopt in koffie en in laagjes gelegd met een mengsel van boter, suiker en koffie.
- 300 gram biscuitjes
- 150 gram boter
- 200 gram pure chocolade
- 2 eieren (optioneel)
- 100 gram (basterd)suiker
- 30 gram cacaopoeder
- 2 eetlepels rum of andere drank
Verkruimel de biscuitjes in een kom.
Smelt de chocolade au bain marie met de boter, en laat afkoelen.
Klop de suiker, de cacao, de eieren en de rum door elkaar en vervolgens door de boter massa.
Meng de verkruimelde koekjes erdoor.
Schep de massa als een worst op een vel bakpapier.
Vouw het bakpapier dicht en rol totdat de worst rond is.
Vervang het bakpapier door aluminium folie en bewaar de worst in de koelkast.
De volgende dag koud serveren in plakken van 1 cm.
Luxe choco-pistache salami
Recept van Alba Pezone
Een mooie choco salami kun je eten als nagerecht. Serveren met citroenijs. Of vanille ijs, bosvruchten en slagroom.
- 200 gram bittere chocolade van goede kwaliteit
- 100 gram ongezouten boter
- 2 eierdooiers
- 1 eetlepel cacaopoeder
- 1/2 theelepel chilipoeder
- 1 eetlepel basterdsuiker
- snufje zout
- 2 eetlepels sinaasappellikeur
- 60 gram koekjes (biscuits, bitterkoekjes, lange vingers, …)
- 3 eetlepels pistachenoten (en hazelnoten, amandelen,..)
- poedersuiker voor presentatie
In een kleine kom de eidooiers kloppen, zet apart.
Snijd de koekjes in kleine stukjes en zet apart. Mogen biscuitjes zijn, maar ook lange vingers.
Smelt de boter en chocolade samen au bain marie.
Terwijl het mengsel smelt, de cacaopoeder, peper, suiker en zout, erdoor roeren.
Neem van het vuur en voeg de sinaasappellikeur, de eigeel en vervolgens de pistachenoten en de koekjes toe.
Rol het mengsel tot een worst achtige vorm. Zie verder boven
Laat op kamertemperatuur komen gedurende ten minste 5 minuten, om het snijden te vergemakkelijken.
Opties
Schep de massa in een lange smalle plastic zak om een perfecte worst te maken.
Wikkel de worst in een touw om het meer op echte worst te laten lijken.
Bepoeder de worst met poedersuiker.
Vervang een deel van de biscuitjes door amarettokoekjes en gebruik amaretto ipv rum.
De rum kun je ook weglaten, of vervangen door espresso.
Je kunt allerlei fijngesneden noten, marsepein of gedroogd fruit toevoegen.
Je kunt het ei ook weglaten. Vervang door melk.
De portugese versie gebruikt port ipv rum.
Wil je meer een nagerecht, kijk dan bij het recept van Torta Alema.
Leave a Reply