Sommige Indonesische gerechten zijn vooral Hollands. Daarom mogen ze niet ontbreken op deze blog.
Satesaus kent geen “echt Indonesisch” recept. Het enige ingredient dat in alle satesauzen terugkeert is Ketjap. En ook in Nederland bestaan er evenveel satesausvarianten als koks. Gelukkig vonden we Roysrecepten.nl, een website met achtergrond informatie en recepten die prachtig balanceren tussen origineel en Nederlands.
Wil je een pinda satesaus maken zonder pindakaas?
Gebruik dan verse of gebrande pindas en stamp ze fijn in een vijzel. Of lees op deze blog hoe je zelf pindakaas kan maken.
Zonder Ketjap?
Satesaus met Japanse of Chinese sojasaus is een noodgreep. Proef eerst of de sojasaus niet erg zout is. Dan kan je op basis van zoutigheid doseren.
Op deze blog vindt je een recept van iemand die Ketjap maakt van lichte sojasaus.
Pinda Saté saus (katjang saus)
Ingrediënten
1 grote pot pindakaas (met nootjes)
50 gr. santen (een flink blokje)
3 uitjes
2 teentjes knoflook
2-3 rode pepers (of een flinke theelepel sambal oelek)
1 theel. ketoembar
1 theel. djahé (gemberpoeder)
1 citroen
1 schijfje of blokje gula djawa (of anders een eetlepel bruine suiker)
2 theel. tomatenpuree
2 eetl. ketjap manis
water
Bereiding:
Breng water aan de kook en smelt de santen erin. Doe beetje bij beetje de pindakaas erbij,
eventueel aangevuld met wat water. Snijd de uien, knoflook en pepers zéér fijn. Kneus ze samen met gula djawa en de ketjap door de pindasaus. Doe tevens de ketoembar en de djahé erbij. Breng bijna aan de kook (nog steeds op een zeer laag vuurtje).
Zorg er wel voor, dat er een mooie gladde saus ontstaat welke niet te dik is geworden.
Laat het sausje nog 3 minuten doorsudderen. Tomatenpuree erbij met wellicht nog een beetje water.
Op het laatst 2 schijfjes citroen erbij laten pruttelen.
Serveer de saus, gegarneerd met gefruite uitjes.
Een beetje limoensap erbij, kan geen kwaad en is erg lekker.
Recept van: Roys Indo Recepten
Leave a Reply